Naslovna / Zdravlje

Ne prihvatajte olako listanje noktiju, možda imate zdravstveni problem

Priredio/la: I. V.|Izvor: www.medicalnewstoday.com|15:00 - 22. 11. 2020.

Nokti se listaju zbog izlaganja hemikalijama, zime, nošenja akrilnih noktiju, ali i zbog raznih zdravstvenih problema

Nokti ne vole zimu Listanje noktiju ukazuje na brojne probleme Foto: Shutterstock

Nokti se sastoje od slojeva zaštitnog vlaknastog proteina zvanog keratin koji postoji i u koži i u kosi. Keratin čini nokte jakim, ali spoljne traume ili osnovno zdravstveno stanje mogu da prouzrokuju ljuskanje tankih slojeva noktiju. Pojava listanja noktiju u medicini se naziva onychoschizia.

Nokti nisu „alatke“

Za oblik i čvrstinu noktiju pobrinula se genetika, ali na to kako izgledaju utiču i brojni spoljašnji uticaji. Možda vam to nije palo na pamet, ali nokti ne vole zimu. Zbog hladnog vazduha u zimskim mesecima, i koža i nokti gube vlažnost zbog čega pucaju i javlja se listanje noktiju. Nokti ne vole ni da ih grickte, jer i zbog te loše navike počinju da se listaju. A ne vole ni da ih koristite kao „alatku“ za otvaranje, na primer.

Uzroci listanja noktiju

Ukoliko su vaši nokti slabi, tanki, listaju se i lako pucaju uzrok može da bude:
Loša ishrana kojoj nedostaje vitamin A, D i C, gvožđe, cink, kalijum…Vitamin A važan je za rast i obnovu noktiju, a naćićete ga u namirnicama kao što su riba, mleko i mlečni proizvodi, šargarepa, spanać, limun, mandarine, pomorandže… Vitamin nadoknadićete ukoliko budete jeli više ribe, ribljeg ulja, pečuraka ili provodili dovoljno vremena na suncu. Ukoliko na noktima primetite bele mrlje to znači da vam nedostaje vitamin C a nadoknadićete ga ako u ishranu uvedete više zelenog povrća i sve vrste citrusa.

Zdravstveni problemi. Problem sa štitnom žlezdom može biti razlog listanja noktiju. Ukoliko vitamini i minerali ne pomažu, trebalo bi da posetite doktora i prekontrolište hormonski status štitne žlezde. Bez lečenja, blagi nedostatak gvožđa može postati ozbiljan i može dovesti do anemije. Anemija se javlja kada telo ima malo zdravih crvenih krvnih zrnaca i nema na raspolaganju dovoljno hemoglobina, supstance u crvenim krvnim zrncima koja im pomaže u prenošenju kiseonika po telu.

Dehidratacija, bolest pluća, koja može prouzrokovati žute nokte, kao i bolest bubrega, na koju može ukazivati smeđa promena boje na noktima, takođe se odražavaju na izgled i listanje noktiju.
Spoljašnji uticaji takođe utiču na listanje noktiju – preterano držanje ruku u vodi tokom kućnih poslova, skidanje laka guljenjem umesto acetonom, nošelje veštačkih noktiju ili gel-laka, previše turpijanja metalnom turpijom, kućne hemikalije…

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo