Naslovna / Zdravlje

Muči vas nesanica? Ove stvari morate odmah da menjate!

Priredio/la: V. M. B.|21:00 - 14. 11. 2020.

Da se ne biste budili umorni, izbegavajte ustaljene ritale kao što su surfovanje internetom, kasni obroci ili čašica alkohola pred spavanje

zena ima nesanicu Anksioznost i depresija mogu biti razlozi nesanice Foto: Shutterstock

Umorni ste, a san neće na oči? Možda ste pred spavanje ili u toku dana radili nešto što ozbiljno remeti san, a da toga niste svesni. Ukoliko imate problem sa spavanjem, određene navike, možda i one koje volite, moraćete da menjate, piše webmd.com.

Pijete kafu posle večere

Šolja kafe savršeno se uklopila sa pitom od jabuka. Ali u večernjim satima preskočite ovu slatku naviku. Kofein iz kafe koji može da remeti san,  vreba na mnogim mestima poput čaja, čokolade, sode i energetskih napitaka.

Surfujete Internetom

Veštačka svetlost noću može biti loša za spavanje. Ali “plavo svetlo” na pametnim telefonima i računarima je posebno loše – televizori takođe. Isključite svetle ekrane dva do tri sata pre spavanja da biste telo pripremili za san.

Alkohol

Piće za nakon svih dnevnih obaveza je savršen način da se veče završi, zar ne? Pogrešno. Alkohol loše utiče na dubok san, što je važno za odmor, pamćenje i druge stvari koje vaš mozak radi. Može da vas uspava dovoljno da biste zaspali, ali često vas probudi samo nekoliko sati kasnije.

Dremka

To je odličan način da malo odmorite u toku dana. Ali ako odremate oko tri sata popodne, to će možda uticati na vas kasnije. Dakle, bez dremke i bez kafe. Umivanje hladom vodom i brza šetnja mogu da vas okrepe i rasane.

Toplina

Verovatno ste primetili da je teže zaspati kad je vruće. Ali da li ste znali da i to može da naruši kvalitet sna? Visoka vlažnost može takođe da ga pogorša. Ako želite da se odmorite, bolje je da spavate u hladnijoj sobi.  

devojka jede pred frižiderom

Jelo pred spavanje ometa san Foto: Shutterstock

Jedete pred spavanje

Da nešto gricnete pred odlazak u krevet, neće predstavljati problem. Ali obilat obrok ili međuobrok mogu da vam ubrzaju metabolizam  što može dovesti do lošeg varenja, pa čak i do noćnih mora. Obrok pre spavanja, međutim, ne utiče na sve na isti način. Nekim ljudima ipak ne smeta, mada ni jedan lekar i nutricionista neće preporučiti kasni obrok.

Određeni lekovi

Neki lekovi koje koristite u terapiji mogu da ometaju kvalitetan san, a neki preparati koji se ne uzimaju na recept puni su stimulansa. Proverite kod svog lekara šta uzimate i kada pre nego što promenite ili prestanete da uzimate bilo koji lek.

Preskočite vežbanje

Vežbanje je obično dobro za vaš san. To može da vam poboljša raspoloženje, smanji anksioznost i razveseli vas pred spavanje. Takođe pomaže u postavljanju redovnog obrasca odlaska na spavanje i buđenja otprilike u isto vreme svakog dana (cirkadijalni ritam). Iako je vežbanje dobro za vaš san, vežbe pred sam odlazak u krevet može da ga pokvare. To se ne dešava svima, ali ako to zvuči kao vaš slučaj, pokušajte da završite svoj trening najmanje tri sata pred spavanje.

par se svađa

Teške reči i žučne svađe uveče mogu da poremete san Foto: Shutterstock

Prepirka posle večere

Teške ili žučne rasprave kasno uveče mogu da pokrenu hormone koji vas drže budnim. Teške razgovore sačuvajte za dnevno svetlo vreme i isprobajte umirujuću večernju rutinu. Čitajte knjigu ili slušajte smirujuću muziku. Vruća kupka ili tuš ili neke lagane vežbe istezanja takođe vam mogu pomoći da se opustite.

Zanemarujete pitanja mentalnog zdravlja

Veća je verovatnoća da ćete imati problema sa spavanjem ako imate nelečene mentalne probleme. To može biti stanje poput anksioznosti, depresije ili bipolarnog poremećaja. Ili to može biti težak period u vašem životu, poput gubitka posla ili partnera. Bez obzira na uzrok, terapija razgovorom, lekovi ili oboje mogu pomoći. Pitajte svog doktora šta je najbolje za vas.

Zabrinutost

Vrata zaključana? Pas nahranjen? Kada sutra vozim automobil na popravku? Razmišljanje o ovim stvarima može vas držati budnim noću. Pisanje liste obaveza pre nego što legnete može da vam pomogne. Može da vam rastereti um, a samim tim lakše ćete da utonete u san. Držanje olovke i beležnice pored kreveta može vam biti od pomoći ako nešto smislite usred noći.

Pijete previše vode

Želite da pijete dovoljno tečnosti da biste ostali hidrirani, i to je u redu,  ali vodite računa kada pijete, ne uzimajte veće količine pred spavanje.  To ne treba da vam prekida san više puta u toku noći da biste otišli u toalet. Najbolje je da se ravnomerno hidrirate tokom dana. Ne pokušavajte da potrebnu količinu nadoknadite pre spavanja.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo