Naslovna / Zdravlje

Naučno dokazano: Vakcina protiv HPV smanjuje rizik od raka grlića materice

Priredio/la: V. M. B.|Izvor: www.medscape.com|20:00 - 01. 11. 2020.

Četvorovalentna vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) povezana je sa značajnim smanjenjem pojave raka grlića materice, pokazala  je švedska studija sprovedena na više od milion vakcinisanih žena od 2006. do 2017. godine

HPV vakcina Vakcina značajno umanjuje šansu za oboljevanje od raka grlića materice Foto: Shutterstock

Pokazalo se da vakcina („Gardasil“) pomaže u sprečavanju pojave genitalnih bradavica i dubokih lezija grlića materice, ali do sada su, kako prenosi Medscape nedostajali podaci o sposobnosti vakcine da spreči sam rak grlića materice.

Rezultati proširuju naša saznanja pokazujući da je četvorovalentna vakcinacija protiv HPV-a takođe povezana sa znatno smanjenim rizikom od invazivnog karcinoma grlića materice, što je krajnja namera programa vakcinacije protiv HPV-a – rekli su istražitelji koje je vodio dr Jiajao Lei, istraživač na Odeljenju za medicinsku epidemiologiju i biostatistiku na Institutu Karolinska u  Stokholmu.

Studija je objavljena 1. oktobra u časopisu „The Nev England Journal of Medicine“.

Dokaz o važnosti prevencije

– Ovaj rad pruža dokaze o stvarnoj prevenciji raka. Kvadrivalentna HPV vakcina pruža prevenciju od polno prenosive HPV infekcije koja zapravo smanjuje učestalost raka grlića materice kod mladih žena do 30 godina – komentarisala je dr Dian Harper, stručnjak za HPV i profesor na odeljenjima porodične medicine i akušerstva i ginekologije na Univerzitetu u Mičigenu.

Međutim dr Harper je ipak upozorila da ovi novi rezultati pokazuju „da vakcinisane žene i dalje razvijaju rak grlića materice, ali sporije“. To čini vezu između vakcinacije u ranom uzrastu i kontinuiranog skrininga za odrasle neverovatno važnom“, rekla je Harper za Medscape Medical News.

Studija je pokazala da je rak grlića materice dijagnostikovan je kod 19 od 527.871 žene (0,004 odsto) koje su primile najmanje jednu dozu vakcine, nasuprot 538 među 1.145,112 žena (0,05 odsto) koje to nisu učinile.

Kumulativna incidencija bila je 47 slučajeva na 100.000 vakcinisanih žena i 94 slučaja na 100.000 nevakcinisanih žena.

Najefikasnija ako se primi pre 17. godine

Smanjenje rizika bilo je još veće kod žena koje su vakcinisane pre 17. godine (četiri  prema 54 slučaja na 100.000 kod žena vakcinisanih posle 17. godine).

HPV vakcina

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) najefikasnija je ako je žena primi pre 17. godine Foto: Shutterstock

Sve u svemu, istražitelji navode da je rizik od raka grlića materice među učesnicima koji su započeli vakcinaciju pre navršenih 17 godina bio je 88 odsto manji nego kod onih koji nikada nisu bili vakcinisani.

Ovi rezultati „podržavaju preporuku za davanje četvorovalentne HPV vakcine pre izlaganja HPV infekciji kako bi se postigla najznačajnija korist“, rekli su istražitelji.

Može da deluje i na druge vrste karcinoma

HPV je takođe povezan sa drugim vrstama karcinoma, uključujući analni i orofaringealni rak (rak u usnoj šupljini). Ali ovi karcinomi se razvijaju duže nego karcinom grlića materice. Harper je primetila da do pojave analnog karcinoma dolazi  40 godina nakon infekcije i skoro 50 godina do karcinoma orofaringeusa.

To znači da će se narednih 40 godina voditi evidencija sa ciljem da se ustanovi da li vakcinacija protiv HPV traje dovoljno dugo da spreči druge karcinome povezane sa HPV 16, a  koji se javljaju u mnogo kasnijem periodu života.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo