Naslovna / Zdravlje

Kako hormonska kontracepcija utiče na plodnost žene

Priredio/la: D. T.|16:00 - 21. 12. 2021.

Hormonska kontracepcija ne koristi se samo kako bi se sprečila neželjena trudnoća, već i kao terapija za bolne menstruacije, neredovne cikluse, kod policističnih jajnika, endometrioze…

plodnost, jajna ćelija Većina hormonskih kontraceptivnih sredstava, skoro odmah vraća hormone na uobičajene nivoe Foto: Shutterstock

Hormonska kontracepcija, ne primenjuje se samo kako bi se sprečila neželjena trudnoća, već i kako terapija za bolne menstruacije, neredovne cikluse, kod sindroma policističnih jajnika, endometrioze. Hormonska kontracepcija često je povezana i sa raznim neproverenim tvrdnjama, poput one, da može negativno da utiče na plodnost. Stručnjaci kažu da dugotrajna primena, ove vrste kontracepcije, nema uticaja na plodnost, ali da nekada može zakomplikovati začeće.

Neke žene zatrudne samo posle jednog meseca

Studija objavljena u časopisu Obstetrics & Gynecology, potvrđuje da hormonska kontracepcija nije imala uticaja na začeće. Oko 21 odsto žena ostalo je u drugom stanju posle jednog meseca, a 79 odsto u roku od godinu dana, nakon prestanka primene hormonske kontracepcije.

Neke žene mogu  da zatrudne samo posle nekoliko nedelja, dok je drugima potrebno više vremena. Velika većina kontraceptivnih sredstava, skoro odmah vraća hormone na uobičajene nivoe i omogućava nesmetanu ovulaciju – kaže ginekolog prof. dr Nichole Mahnert sa Medical Center Arizona.

Kojim ženama će posle prestanka primene kontracepcije biti potrebno više vremena da zatrudne?

Lekari kažu da dugotrajna upotreba hormonske kontracepcije, nema uticaja na plodnost žena, ali i dodaju da začeće može da postane komplikovano iz drugih razloga. Pojedine žene odmah ostanu u drugom stanju, a neke tek posle jedne ili jedne i po godine. Jednostavno, nivo podlosti opada sa godinama, pa je i starijim ženama koje su duže uzimale hormonsku kontracepciju, bilo potrebno više vremena da zatrudne.

Što žena duže koristi kontraceptivne pilule, odlaže rađanje, postaje starija. Celo telo stari, pa i jajne ćelije, zbog toga je i teže ostvariti željenu trudnoću – kaže dr Mahnert.

Kako hormonska kontracepcija utiče na endometrijum?

Jedno od objašnjenja je i stanjivanje endometrijuma, usled hormonske kontracepcije, smatra ginekolog dr Debra Wickman Banner sa univerziteta Medical Center Arizona. Tanji endometrijum nije najbolja podloga za embrion. Nekada će biti potrebno vreme, da endometrijum povrati uobičajenu debljinu, kako bi došlo do začeća. Stručnjaci ističu i da je ovo stanje individualno.

Neke žene imaju neredovne cikluse prvih nekoliko meseci, posle prestanka upotrebe hormonske kontracepcije. Nekada je potrebno telu, dva ili tri meseca, samo da se prilagodi novim uslovima, koji će omogućiti nesmetano začeće – kaže Banner.

Kada potražiti pomoć stručnjaka?

Ne postoji vremensko ograničenje, za upotrebu hormonske kontracepcije, savet je da se kontracepcija, uzima pod kontrolom ginekologa i da bude prilagođena individualnom zdravstvenom stanju svake žene. U slučaju nekih smetnji, odmah se treba javiti lekaru, kako bi se sprečile moguće komplikacije.

– Posle prestanka upotrebe hormonske kontracepcije, mogućnost začeća trebalo bi odmah da se vrati. Ukoliko se to automatski ne desi, nema razloga za paniku. Možda je došlo do poremećaja prirodnog ovulatornog ciklusa, posle uzimanja pilule i to nije neuobičajeno. Stanje će se, ipak, kod velike većina žena promeniti, pa hormonska kontracepcija ne bi trebalo da ima dugoročan efekat na plodnost – kaže ginekolog dr Jennifer Wider.

Stručnjaci savetuju da se izbegava stres, jer i briga oko toga, što do začeća nije došlo, odmah nakon prestanka uzimanja pilule, može dovesti do začaranog ciklusa stresa i smanjenih šansi za oplodnju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo