Naslovna / Zdravlje

Prelom ruke, noge ili zgloba najčešće su zimske ortopedske povrede

Priredio/la: S. M.|15:00 - 13. 12. 2021.

Sneg i led su glavni krivci za padove i prelome tokom zimskog perioda, posebno tokom zimskih aktivnosti

prelom Klizanje i padovi najčešće izazivaju prelom skočnog zgloba, zgloba, ruke, noge, pa čak i kuka u opštoj populaciji Foto: Shutterstock

Prelom kostiju izazvanih padom na snegu i ledu su imaju svoju sezonu i trenutno ulazimo baš u taj period. Zima je stigla i pre kalendarskog datuma. Ozbiljan sneg pao je širom zemlje, a pored dečje radosti, zima za mnoge postaje rizična zbog leda i neubočajenog tla pod nogama, koje nije uvek lako savladati i kontrolisati. Ne samo da hladno vreme može da izazove napad artritisa, već led i padovi mogu dovesti do brojnih ortopedskih povreda. Nije slučajnost što su baš zimi ortopedske ambulante prepune pacijenata.

Klizanje na ledu i snegu i padovi najčešće uzrokuju prelom ekstemiteta

Zimi nije samo vožnja po klizavim zimskim putevima rizična, već je lako zadobiti povredu čak i  hodanjem po površinama prekrivenim ledom, kao što su stepenice, tremovi, trotoari i prilazi. Pad na ledu može izazvati brojne povrede. Neke od najčešćih su:

  • Posekotine i modrice
  • Potres mozga
  • Uganuća i istegnuća (uzrokovana istezanjem i kidanjem tetiva, mišića i ligamenata)
  • Povrede leđa, vrata i ramena (Najčešće iščašenja i prelomi zglobova)
  • Polomljene kosti.

Klizanje i padovi najčešće izazivaju prelom skočnog zgloba, zgloba, ruke, noge, pa čak i kuka u opštoj populaciji.

Povrede i prelom uzrokovan zimskim aktivnostima

Snežna zima je idealno vreme za brojne sportske, zimske aktivnosti. Ali, šta se dešava kada dođe do povreda mišića i zglobova? Na klizalištu ili na stazama povrede se mogu desiti za tren oka. Povrede mišićno-skeletnog sistema mogu biti iscrpljujuće i mogu zahtevati medicinsku intervenciju. Ovo su neke od uobičajenih povreda u vezi sa zimskim sportom kojih treba da budete svesni zajedno sa nekim savetima za sprečavanje ovih povreda:

Pucanje ACL ligamenta – Prednji ukršteni ligament (ACL) je jedan od glavnih stabilizujućih ligamenata u kolenu, a njegova povreda može dovesti do nestabilnog kolena. Operacija rekonstrukcije ACL se radi da bi se rekonstruisao pokidani ligament i vratila stabilnost kolena. Povrede ACL se obično dešavaju tokom zimskih sportova koji uključuju iznenadna zaustavljanja, promene smera ili uvijanje, kao što je skijanje u spustu.

Tokom operacije rekonstrukcije ACL, pokidani ligament se uklanja i zamenjuje komadom tetive iz drugog dela kolena ili od preminulog donora. Ova operacija je ambulantna procedura koja se izvodi kroz male rezove oko kolenskog zgloba.

Povreda/kidanje meniskusa – Meniskus je komad hrskavice u obliku slova C. Dva su u našem kolenu, jedan u unutrašnjem odeljku za koleno i jedan u spoljašnjem odeljku za koleno. Povreda meniskusa je jedna od najčešćih povreda kolena. Radnje koje snažno uvijaju ili rotiraju naše koleno, posebno kada na njega vršite pritisak punom težinom, mogu dovesti do kidanja meniskusa. Ako ste pokidali meniskus, možda ćete osetiti ove znake i simptome u kolenu:

  • Otok ili ukočenost
  • Bol, posebno pri uvrtanju ili rotaciji kolena
  • Poteškoće sa potpuno ispravljanjem kolena
  • Doživljaj neke vrste blokade kolena, nemogućnost pomeranja, osećaj kao da je koleno zaključano.

Ako posle povrede ne možete da pomerate koleno na uobičajen način, važno je da posetite svog lekara što je pre moguće. Konzervativni tretman – kao što su mirovanje, led, lekovi i eventualno injekcija – ponekad je dovoljan da ublaži bol i održi normalnu funkciju kolena. U drugim slučajevima, pokidani meniskus zahteva hirurško lečenje. Ako vaše koleno ostane bolno, ukočeno ili zaključano, lekar može da preporuči operaciju.

Prelom zgloba – Slomljeni zglob (fraktura zgloba) može zahvatiti male kosti u zglobu ili krajeve kostiju podlaktice. Prelomi ručnog zgloba najčešće nastaju kada ljudi pokušavaju da se uhvate tokom pada i padnu na ispruženu ruku. Lečenje može podrazumevati udlagu, gips ili operaciju, u zavisnosti od težine i količine pomeranja preloma. Hirurgija često uključuje upotrebu igala ili ploča i šrafova kako bi se slomljene kosti držale u odgovarajućem položaju dok zarastaju. Rehabilitacija je važan deo procesa lečenja, sa primarnim ciljevima vraćanje opsega pokreta, snage i funkcije.

Zima je manje opasna uz prevenciju povreda

Najbolji pristup zimskim povredama je fokusiranje na prevenciju. Poštujte onu narodnu mudrost „bolje sprečiti nego lečiti“ i izbegnite da se učite na sopstvenim greškama. Očistite sneg i led ispred ulaza u svoju zgradu ili kuću. Led od prethodnih snežnih padavina može vrebati ispod svežeg snega, pa obratite pažnju. Ako vam je potrebna pomoć oko čišćenja snega angažujte člana porodice ili prijatelja. Kada bi svako očistio sneg i led ispred mesta gde boravi mogućnost padova i povreda bi se svela na minimum.

Odgovarajuća obuća

Zima je nezamisliva bez odgovarajuće odeće, pogotovo obuće. Investirajte u zimsku obuću sa jakim đonom kako biste svojim stopalima pružili bolje prianjanje na klizavoj podlozi. Možda ste u žurbi, ali vaše zdravlje i bezbednost uvek treba da budu na prvom mestu. Kada hodate glatkim, snežnim stazama, idite polako, odvojite vreme i fokusirajte se na svaki korak. Zima i led nisu saveznici žurbe ni trčanja.

Za lakše i bezbednije hodanje po snegu i ledu bacite so ispred svoje kuće/ulaza. Ne čekajte samo da zvanične službe to urade, ukoliko ulica kojom prolazite nije posuta solju, učinite to vi. Učinićete tako dosta za svoju bezbednost, ali i za bebzbednost drugih sugrađana.

Ukoliko bol i povreda ne prođu za kratko vreme javite se lekaru

U slučaju lakšeg pada na ledu prva mera je odmor i mirovanje. Budite dan ili dva kod kuće, stavljajte hladne obloge na povređeno mesto, čuvajte i „štedite povređenu nogu ili ruku. Ukoliko bol i otok ne prođu ni posle dan ili dva, obavezno se javite lekaru jer je verovatno reč o težoj povredi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo