Naslovna / Zdravlje

Ledenice sa krovova mogu da nanesu ozbiljne povrede glave

Priredio/la: S. M.|10:30 - 13. 12. 2021.

Posekotine i krvrenje nisu najveći problem koji može nastati ako vas udari ledenica po glavi

ledenice Posekotine i krvrenje nisu najveći problem koji može nastati ako vas udari ledenica po glavi  Foto: Shutterstock

Ledenice su opasnost koja bukvalo „visi“ nad našim glavama tokom zime. Kao da sneg, led i hladnoća nisu dovoljni, nego nam i velike ledenice, koje se stvaraju na krovovima mnogih domova i zgrada, predstavljaju dodatni problem tokom zime. Posebno su opasne jer ih obično i ne vidimo, nisu nam u vidokrugu, a vrlo su rizične. A povrede koje ledenice mogu naneti nisu nimalo bezazlene.

Ledenice mogu prouzrokovati i potres mozga

Ledenice mogu izgledati lepo za oko na krovovima tokom zime ali kada počne otapanje tada predstavljaju opasnost. Posekotine i krvrenje nisu najveći problem koji može nastati ako vas udari ledenica. Zapravo može se reći da se sa posekotinom i par kopči još i „najjeftinije“ prolazi. Velike i teške ledenice svojim udarcem mogu prouzrokvati i potres mozga ili čak i teže posledice.

Ledenice izazivaju obilno krvarenje temena

Ukoliko vas udari ledenica, koja je otpala sa krova zgrade, obilno krvarenje je obično jedan od prvih znakova povrede. Ipak, ne bi trebalo da paničite. Znatna količina krvi nastaje jer teme glave sadrži veliki broj krvnih sudova. Neophodno je da ostanete mirni i pribrani i da krvarenje u početku kontrilišete direktnim pritiskom.

Posekotinu od ledenice isperite blagim sapunom

Da biste tretirali manju posekotinu na glavi, operite ruke sapunom ili antibakterijskim sredstvom za čišćenje. Zatim nežno isperite posekotinu blagim sapunom i vodom. Koristite direktan pritisak da zaustavite krvarenje, a zatim nanesite antibakterijsku mast i čist zavoj koji se neće lepiti za ranu.

Povreda je moguća i ako nema krvarenja

Ako vas je velika ledenica pogodila u glavu, a nema tragova krvi, to ne znači da nema i povrede. Ako dobijete glavobolju ili osetite mučninu praćenu povraćanjem, tada postoji verovatnoća ozbiljnije povrede glave. U tom slučaju odmah se javite lekaru.

Ledenice mogu da polome kost

Ledenice su retko dovoljno oštre da prodru u kožu, ali mogu izazvati ozbiljne modrice, pa čak i slomljene kosti. Naravno, ozbiljnost povrede mnogo zavisi i od ugla pod kojim ledenice padaju, a naravno i od same veličine i težine ledenice.

Nemojte sami da skidate ledenice

Iako je najbolji način za izbegavanje povreda od ledinica njihovo uklanjanje sa krovova, to nikako ne biste trebali da radite. Tačnije, ne biste trebali da radite sami i na svoju ruku. Postoje zimske službe sa obučenim profesionalcima koje možete angažovati. Ne samo što bez stručne pomoći nećete uspeti da skinete sve ledenice, već rizikujete i povrede od pada sa merdevina. Tokom zime, kada je sneg i led, merdevine su vrlo nestabilne i može se lako izgubiti ravnoteža ako ste na njima. Takođe, na prečkama se može nahvatati sneg i led pri čemu ruka može lako da sklizne.

Ledenica ubila ženu u Novom Sadu

Da udar ledenice nažalost može da izazove i fatalan ishod svedoči i slučaj od pre godinu dana iz Novog Sada. Tada je 40-godišnju ženu pogodila ledenica u glavu u centru Novog Sada. Žena nije imala krvarenje niti bilo kakve tegobe da bi se 24 časa kasnije onesvestila. Uprkos svim naporima lekara, preminula je u bolnici. Ovaj slučaj pokazuje da se povrede od ledenica ne smeju uzimati olako i da ako treba potražiti lekarsku pomoć čak i ako nema vidljivih povreda.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo