Naslovna / Zdravlje

Test tolerancije na glukozu – kako se pripremiti i šta se radi

Priredio/la: S. M.|15:00 - 15. 12. 2021.

OGTT test koristiti se za skrining dijabetesa tipa 2, odnosno otkriva koliko je neka osoba u riziku da oboli od ove bolesti

test tolerancije Test tolerancije na glukozu meri odgovor vašeg tela na šećer Foto: Shutterstock

Test tolerancije na glukozu, takođe poznat kao oralni test tolerancije na glukozu OGTT, meri odgovor vašeg tela na šećer. OGTT test može se koristiti za skrining dijabetesa tipa 2. Češće, modifikovana verzija testa tolerancije na glukozu se koristi za dijagnozu gestacionog dijabetesa, koji se razvija tokom trudnoće.

Test tolerancije na glukozu identifikuje abnormalnosti i rizike

Test tolerancije na glukozu identifikuje abnormalnosti u načinu na koji vaše telo podnosi glukozu nakon obroka. Rizici povezani sa uzimanjem uzorka krvi su mali. Nakon vađenja krvi, mogu se pojaviti modrice ili krvarenje. Takođe možete osetiti vrtoglavicu. U nekim slučajevima je moguća infekcija nakon same procedure.

Test tolerancije na glukozu i ishrana

Važno je da se hranite normalno u danima koji prethode testu tolerancije na glukozu. Obavestite svog doktora ako ste bolesni ili uzimate bilo kakve lekove, jer ovi faktori mogu uticati na rezultate vašeg testa.

Šta možete očekivati pre postupka

Osam sati pre testa nećete moći ništa da jedete i pijete. Mnogi se odlučuju na izdržavanje od hrane tokom noći ukoliko im je test zakazan za rane jutarnje časove.

Šta možete očekivati tokom postupka

Test tolerancije na glukozu se radi u nekoliko koraka. U ordinaciji. odnosno laboratoriji, uzeće vam uzorak krvi iz vene na vašoj ruci. Ovaj uzorak krvi će se koristiti za merenje nivoa glukoze u krvi

Ako se testirate na dijabetes tipa 2

Ako se testirate na dijabetes tipa 2 procedura je sledeća:

Popićete oko 237 mililitara sirupastog rastvora glukoze koji sadrži 75 grama šećera. Dva sata kasnije, nivo glukoze u krvi će biti ponovo izmeren

Dijabetes u trudnoći

Akušeri i ginekolozi preporučuju izvođenje jednočasovnog testa glukoze u krvi za skrining  dijabetesa kod trudnica sa niskim rizikom između 24. i 28. nedelje trudnoće.Vaš lekar može da vam preporuči raniji skrining ako imate povećan rizik od razvoja gestacionog (trudničkog) dijabetesa. Faktori rizika mogu uključivati:

  • gestacijski dijabetes u ranijoj trudnoći
  • porodičnu istoriju dijabetesa
  • gojaznost
  • zdravstveno stanje povezano sa razvojem dijabetesa, kao što je metabolički sindrom ili sindrom policističnih jajnika.

Ako vaš lekar utvrdi da ste u opasnosti ili imate sumnjivu vrednost na jednosatnom testu, možda će vam biti savetovano da uradite tročasovni test tolerancije na glukozu.

Priprema za tročasovni test

Ne smete osam sati pre testa ništa da jedete i pijete. Popićete oko 237 mililitara rastvora glukoze koja sadrži 100 grama šećera. Nivo glukoze u krvi će biti ponovo testiran jedan, dva i tri sata nakon što popijete rastvor. Nakon što popijete rastvor glukoze, verovatno ćete morati da ostanete u ordinaciji ili laboratoriji dok čekate na obavljanje testa  nivoa glukoze u krvi.

Posle procedure

Nakon testa tolerancije na glukozu, možete se odmah vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.

Test tolerancije na glukozu i rezultati

Rezultati oralnog testa tolerancije glukoze dati su u miligramima po decilitru (mg/dL) ili milimolima po litru (mmol/L).

Dijabetes tipa 2

Ako se testirate na dijabetes tipa 2, dva sata nakon što ste popili rastvor glukoze:

  • Normalan nivo glukoze u krvi je niži od 140 mg/dL (7,8 mmol/L)
  • Nivo glukoze u krvi između 140 i 199 mg/dL (7,8 i 11 mmol/L) smatra se poremećenom tolerancijom na glukozu ili predijabetesom. Ako imate predijabetes, rizikujete da na kraju razvijete dijabetes tipa 2. Takođe ste u opasnosti od razvoja srčanih bolesti, čak i ako ne razvijete dijabetes
  • Nivo glukoze u krvi od 200 mg/dL (11,1 mmol/L) ili više može ukazivati na dijabetes
  • Ako rezultati vašeg testa tolerancije na glukozu ukazuju na dijabetes tipa 2, vaš lekar može ponoviti test drugog dana ili koristiti drugi test krvi da potvrdi dijagnozu. Različiti faktori mogu uticati na tačnost testa tolerancije na glukozu, uključujući bolest, nivo aktivnosti i određene lekove.

Gestacijski dijabetes

Ako se testirate na gestacijski dijabetes, vaš lekar će uzeti u obzir rezultate svakog testa glukoze u krvi. Ako je vaš nivo glukoze u krvi viši od 140 mg/dL (7,8 mmol/L) nakon jednosatnog testa, vaš lekar će preporučiti tročasovni test. Ako je nivo glukoze u krvi veći od 190 mg/dL (10,6 mmol/L) nakon jednosatnog testa, biće vam dijagnostikovan gestacijski dijabetes.

Rezultati za tročasovni test

  • Normalan nivo glukoze u krvi je niži od 95 mg/dL (5,3 mmol/L)
  • Jedan sat nakon pijenja rastvora glukoze, normalan nivo glukoze u krvi je niži od 180 mg/dL (10 mmol/L)
  • Dva sata nakon pijenja rastvora glukoze, normalan nivo glukoze u krvi je niži od 155 mg/dL (8,6 mmol/L)
  • Tri sata nakon pijenja rastvora glukoze, normalan nivo glukoze u krvi je niži od 140 mg/dL (7,8 mmol/L)

Ako je jedan od rezultata viši od normalnog, verovatno ćete morati ponovo da testirate za četiri nedelje. Ako su dva ili više rezultata viši od normalnog, biće vam dijagnostikovan gestacijski dijabetes. Ukoliko vam je dijagnostikovan gestacijski dijabetes, možete sprečiti komplikacije tako što ćete pažljivo upravljati nivoom glukoze u krvi tokom ostatka trudnoće.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo