Naslovna / Zdravlje

Kućni ljubimci mogu da prenesu neke gljivične i bakterijske infekcije, poručuje dr Danijela Glogovac

Priredio/la: Srećko Milovanović|8:51 - 05. 01. 2022.

Naučne studije pokazale su da odrastanje sa psima pozitivno utiče na razvoj deteta koje se tako uči da brine, šta je odgovornost i kako se poštuju druga bića, ali se i češće od odraslih zaraze

kućni ljubimci Dr vet. medicine Danijela Glogovac: Bolesti koje mogu preneti kućni ljubimci na čoveka su gljivične ili bakterijske infekcije poput leptospiroze. Foto: Privatna arhiva/Shutterstock

Kućni ljubimci mnogim ljudima čine život lepšim – usrećuju ih i vole, čak i više od drugh ljudi. Kuce i mace zaista mogu da sivilo svakodnevice oboje najlepšim bojama. Ipak, ma koliko bili umiljati i lepi, i psi i mačke mogu biti prenosioci pojedinih bolesti na vlasnika, odnosno na čoveka.

Kućni ljubimci mogu da budu izvor lajmske bolesti ili toksoplazmoze

– Bolesti koje mogu da prenesu kućni ljubimci, pas ili mačka, na čoveka su gljivične infekcije (ringworm), bakterijske infekcije poput leptospiroze ili salmoneloze. Tu je takođe i Lajmska bolest. Postoji i „cat scratch disease“, odnosno infekcija koja nastaje nakon što nas mačka ogrebe. Kad smo kod mačaka, pomenula bih i toksoplazmozu koja izaziva pobačaje. Takođe, crevni paraziti pasa i mačaka mogu da se prenesu na čoveka, a besnilo je virusna bolest kojom se možemo zaraziti nakon ujeda bolesne životinje – kaže u ragovoru za eKlinika portal doktor veterinarske medecine Danijela Glogovac.

Kućni ljubimci i bliskost sa njima je idealna kombinacija za zarazu

Neko za kućnog ljubimca odabere psa, a neko mačku. To su svakako najpopularniji i najčešći kućni ljubimci u našim domovima. Dr Glogovac naglašava da i pas i mačka mogu biti prenosioci pojedinih bolesti. Takođe, dodaje da se ne može smatrati da je pas zarazniji od mačke, ili obratno.

– Rekla bih da tu nema neke razlike, već da prenošenje zavisi od toga koliko ste „bliski“ sa svojim ljubimcem i stepena higijene. Deca će se verovatnije zaraziti crevnim parazitima ćešće od odraslih. Guranjem prstića u prirodne otvore šteneta, odnosno mačet,a a potom stavljanja istih u usta postoji velika šansa da dete „pokupi“ parazite. Svakako, roditelji tu treba da obrate naročitu pažnju – upozorava dr Glogovac.

Kućni ljubimci mogu i da ojačaju imunitet dece

Nesumnjivo da je život uz psa ili mačku lepši nego bez ljubimca u domu. Ipak, mnogi se roditelji pitaju da li su kućni ljubimci pravo rešenje za dom u kojem su deca. Doktorka Danijela Glogovac ističe da kućni ljubimci mogu čak pojačati imuno istem dece. Dakle, može se reći da su psi najbolji čovekovi prijatelji i kad je zdravlje u pitanju, kaže dr Glogovac.

– Naučne studije su više puta pokazale da odrastanje sa psima pozitivno utiče na razvoj deteta. Sa njima se mališani uče brizi, odgovornosti i poštovanju drugih bića.Takođe, socijalizacija je daleko lakša kod dece koja rastu uz psa. Neka istraživanja čak ukazuju da suživot sa kućnim ljubimcima čini decu otpornijim na bolesti. Dakle uz normalan odnos prema životinji u domu ne bi trebalo imati nikakvih problema – naglašava dr Danijela Glogovac.

Vrlo se retko dešava da pas napadne bebu

Trudnoća i dolazak bebe na svet ogromna je prekretnica u svakoj porodici. U onoj koja već ima kućnog ljubimca ta prekretnica je još veća. Novopečeni rodielji se pitaju kako će pas ili mačka reagovati na bebu u kući. Doktorka Glogovac ističe da su izuzetno retke situacije da pas ili mačka napadnu novorođenče.

– Smatra se da psi mogu da osete promene, pa tako i „blaženo stanje“ gazdarice. Ukoliko primetite da je to slučaj i sa vašim ljubimcem najbolje je ne menjati odnos prema psu. Treba ga postepeno upoznavati sa onim što sutra treba za njega da bude „mirna“ svakodnevica. Zabeleženi su slučajevi kada je pas napao bebu i ozbiljno je povredio, ali takve stvari se vrlo retko događaju, ako su vlasnici obazrivi. Pretpostavka je da gazda poznaje svog ljubimca i njegovo uobičajeno ponašanje i treba da primeti ako se ono drastično promeni sa dolaskom bebe. Neke probleme je teško rešiti bez stručne pomoći, ali svako može da uoči čudno ponašanje. Štaviše, to mnogo olakšava posao veterinara, jer se kroz posmatranje životinje može naći uzrok i rešenje problema – poručuje čitaocima eKlinika portala dr Danijela Glogovac.

Prvo dati psu da omiriše bebine stvari

Ukoliko imate psa za kućnog ljubimca, a upravo ste dobili bebu, trebalo bi da ga postepeno navikavate na novog člana domaćinstva.

– Pre upoznavanja treba dati psu da omiriše bebine stvari i navikne se na njen miris, a nakon toga mu predstaviti i novog člana porodice. Tada treba pratiti da li pozitivno ili negativno reaguje na dete, koliko je znatiželjan, pokazuje li znake straha ili potencijalne agresivnosti… Uočeni problem se mora postepeno rešavati i pas se ne sme primoravati da prihvati bebu. To može da bude samo kontraproduktivno – istieče veterinar dr Glogovac.

Psi i mačke ne mogu preneti covid 19 na ljude

Pandemija covid 19 već dve godine hara planetom. Za sve to vreme i dalje u javnosti nije potpuno jasno da li psi i mačke mogu preneti covid 19 na svoje vlasnike. Veterinar Danijela Glogovac tu nema dilemu.

– Covid 19, od kojih obolevaju kuce i mace, ne prenosi se na ljude i obratno. Barem do sada nema takvih dokaza. Većina zaraženih kućnih ljubimaca bila je asimptomatična ili je imala samo blage simptome. Naučnici takođe ističu da je najverovatniji put prenošenja virusa sa čoveka na životinju, a ne obrnuto – podseća dr Glogovac.

Pjuvačka psa nije lekovita

Jedan od široko raširenih urbanih mitova jeste da je pljuvačka psa lekovita. Zato mnogi roditelji dozvoljavaju svojim kućnim ljubimcima da ližu decu. Dr Glogovac ističe da nije pristalica takve prakse.

– Ne bih rekla da je pljuvačka psa lekovita, iako se u tome često govori u različitim medijima. Govori se i da pas svojom pljuvačkom zaceljuje sopstvene rane. Međutim, neke povrede ili rane od hirurških intervencija teže i lošije zarastaju ukoliko vlasnici psu ne onemoguće lizanje putem plastične kragne – navodi u razgovoru za eKlinika portal doktor veterinarske medecine Danijela Glogovac.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Kiki
12:29, 05. 01. 2022.
Odgovori

Više ovakvih članaka bi bilo neophodno.

Verica
20:22, 06. 01. 2022.
Odgovori

Užasavam se onoga što vidim da rade odrasli ljudi sa ljubimcima. Ljube ih u njušku i po dlaci a ljubimcima je dozvoljeno da se nadju na stolu za ručavanje,spavaju u činijama i šerpama u kojima se čuva i sprema hrana. Volim životinje i imala sam ljubimce ali nisam mogla da ih tretiram kao svoju decu ili unučiće. Ovaj tekst bi trebalo da pročitaju odrasli ljudi.

Vesna
4:06, 11. 01. 2022.
Odgovori

Odličan tekst. Živim u kući na selu koja ima veliko dvorište i imam tri prelepe mačke – umiljate, mazne i pitome. Ali, nijedna ne sme da udje u kuću. Ja ih svakih 5-6 dana dobro ispipam i iščetkam (to jako vole, kao masaža im je) da ih oslobodim eventualnih krpelja, čičaka, trunja i koječega. Čistim ih redovno i od crevnih parazita. Jako su mi drage ali mi nikada nije palo napamet da ih ljubim (mislim da bih povraćala) a posle tretmana obavezno menjam odeću i ribam ruke. A kad krenem u šetnju, njih tri me prate u koloni!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo