Naslovna / Zdravlje

Prevencija dijabetesa: pet saveta da smanjite rizik

Piše: Milica Simonović|11:00 - 02. 10. 2020.

Promene životnog stila, poput redovne fizičke aktivnosti i održavanja optimalne telesne težine, mogu značajno smanjiti rizik za nastanak dijabetesa tipa 2

Redovna fizička aktivnost i zdrava ishrana smanjuju rizik za nastanak dijabetesa Foto: Shutterstock

Procenjuje se da u Srbiji oko 750.000 stanovnika boluje od šećerne bolesti, od čega oko 90 odsto ima dijagnozu dijabetesa tipa 2. Ovaj najčešći tip dijabetesa sve više pogađa mlade, zbog čega je važno preduzeti mere prevencije, pogotovo ako se nalazite u grupi sa povišenim rizikom za razvoj šećerne bolesti.Rizik za nastanak dijabetesa tipa 2 povećava prekomerena telesna težina, insulinska rezistencija, kao i dijagnostikovani slučajevi ove bolesti u porodičnom stablu.

Dobra vest je da mere prevencije nisu komplikovane, već podrazumevaju promene u stilu života, koje generalno utiču pozitivno na celokupno zdravstveno stanje, poput zdravije ishrane, povećane fizičke aktivnosti i gubitka viška kilograma.

Prenosimo vam jednostavne promene životnog stila koje preporučuje Mejo klinika (Mayo clinic), a pomoću kojih je moguće izbeći ozbiljne komplikacije do kojih dovoditi dijabetes, kao što su oštećenje srca, bubrega i nerava.

Povećajte fizičku aktivnost

Fizička aktivnost donosi brojne povoljnosti za zdravlje, poput gubitka kilograma, snižavanja koncentracije glukoze u krvi, ali i povećane osetljivosti tkiva na insulin, što omogućava održavanje nivoa glukoze u krvi u granicama normale.

Za postizanje najboljih efekata preporučuje se kombinacija aerobnih vežbi i vežbi sa opterećenjem.

Obogatite ishranu vlaknima

Vlakna snižavaju rizik za razvoj dijabetesa jer pomažu u održavanju koncentracije glukoze u krvi u preporučenom opsegu, a dodatno snižavaju rizik za srčane bolesti i doprinose osećaju sitosti, što može dovesti do smanjenja telesne težine.

Dobar izvor vlakana jesu voće, povrće, leguminoze, žitarice i koštunjavo voće.

Birajte integralne žitarice

Nije u potpunosti jasno zbog čega je tako, ali integralne žitarice mogu umanjiti rizik za nastanak šećerne bolesti i pomoći u održavanju optimalnog nivoa glukoze u krvi.

Preporučuje se da makar 50 odsto žitarica koje unosite putem ishrane budu integralne, od celog zrna, a danas na tržištu možete pronaći i gotove proizvode od celog zrna žitarica, npr. razne vrste hlebova i testenina.

Skinite višak kilograma

Ukoliko imate prekomerenu telesnu težinu, gubitak viška kilograma može biti presudna stvar za sprečavanje dijabetesa tipa 2. Naime, ukoliko smanjite težinu za samo 7 odsto, u odnosu na početnu vrednost, uz redovnu fizičku aktivnost, šanse za javljanje šećerne bolesti mogu opasti za skoro 60 odsto.

Umesto brzih dijeta, pravite zdrave izbore

Dijete poput onih sa niskim unosom ugljenih hidrata mogu dovesti do brzog gubitka kilograma, ali njihov efekat na prevenciju dijabetesa, kao i dugoročni efekat na zdravlje nisu dovoljno ispitani.

Prilikom isključivanja ili ograničavanja određene grupe namirnica u ishrani može doći do smanjenog unosa esencijalnih nutrijenata. Umesto toga, najbolja opcija je raznovrsna, zdrava ishrana, umerenih porcija.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo