Naslovna / Zdravlje

Osteoartritis lakta je degenerativna promena hrskavice i može biti uvod u invaliditet

Priredio/la: D. T.|10:30 - 10. 12. 2021.

Ligamenti u laktu uglavnom su jaki, mogu da izdrže velika opterećenja, ali tokom godina hrskavica počinje da propada

lakat Osteoartritis lakta najčešće je posledica starenja Foto: Shutterstock

Osteoartritis lakta posledica je degenerativne promene zglobne hrskavice. Stanje je uglavnom praćeno bolom, ukočenošću i oštećenom funkcijom zgloba lakta. Pojedini pacijenti, i pored tegoba, uobičajeno funkcionišu. Simptomi su različitog intenziteta, s tim da kod nekih osoba, intenzivniji bolovi nekada mogu biti uvod i u neku vrstu invaliditeta.

Osteoartritis lakta utiče na kvalitet života

Lakat je veoma složen zglob koji nam omogućava niz pokreta ruku, bez kojih bi neke svakodnevne radnje, kao što su na primer češljanje kose ili pranje zuba, bile teško zamislive. Osteoartritis lakta utiče na kvalitet života, ne postoji lek za ovo stanje, ali jednostavne vežbe i terapija protiv bolova, često mogu pacijentu obezbediti optimalnu funkciju zgloba lakta.

Osteoartritis može zahvatiti bilo koji zglob na ljudskom telu. Ligamenti u laktu, uglavnom su jaki, mogu da izdrže velika opterećenja, ali tokom godina hrskavica se tanji, usled čega je moguć direktan dodir kostiju u zglobu. Ovo stanje izaziva bol, otok ili deformitet lakta.

Osteoartritis lakta češći je posle 50. godine

Osteoartritis lakta najčešće je posledica starenja, i najrasprostranjenija je kod osoba starijih od 50 godina. Ipak, i gojaznost, prekomerno opterećenje zgloba, genetski faktori i povrede zglobova, neki su od činilaca koji mogu usloviti pojavu tegoba. Stanje je češće kod žena, nego kod muškaraca. Pacijenti sa osteoartritisom lakta uglavnom se žale na bol i smanjen obim pokreta. Moguć je osećaj „škripanja“ u zglobu lakta, koji se nekada ne može do kraja ispružiti. S napretkom bolesti, može se javiti i otok zgloba na laktu. Nekada mogu utrnuti domali i mali prst na ruci.

Kako bolest napreduje?

Osteoartritis lakta se dijagnostikuje na osnovu simptoma, pregleda i snimanja. Lekari, najčešće, prvo nastoje da otkriju znake moguće povrede. Potom procenjuju opseg pokreta i moguću nestabilnost lakta. U dijagnostici se koriste standardni rendgenski snimci, kako bi se na vreme uočile bilo kakve artritične promene. Magnetna rezonanca, kod većine pacijenata, uglavnom nije potrebna.

Rendgenskim snimkom lekar može uočiti suženje zglobnog prostora, što je jedan od znakova bolesti. Osteoartritis troši zglobnu hrskavicu, pa se usled toga sužava zglobni prostor između krajeva kostiju. Kako bolest napreduje, taj zglobni prostor postaje sve manji, sve dok kosti ne počnu da se sudaraju – trljaju jedna o drugu.

Komplikacije osteoartritisa lakta

U zahvaćenim zglobovima mogu se razviti i čvorugave izrasline, koje se zovu koštane ostruge, usled kojih normalno funkcionisanje lakta postaje sve teže. Moguća je i subhondralna skleroza, koja je posledica zgušnjavanja, stvrdnjavanja kostiju u zglobovima. Stanje subhondralne skleroze vidi se na rendgenskim snimcima, kao područje sa povećanom gustinom kostiju.

Nekada je moguće da se formiraju i subhondralne ciste. To su u suštini kesice na zglobovima, ispunjene hijaluronskom kiselinom, čiji je prvobitni zadatak da „podmazuju“ zglobove. U nekim slučajevima moguća je i subluksacija, koja se označava kao delimična dislokacija kosti. Nekada je potrebno i testiranje krvi, kako bi se isključila mogućnost reumatoidnog artritisa ili neke druge bolesti.

Kako se leči osteoartritis?

Nema leka za osteoartritis, a lečenje ima za cilj da ublaži simptome i omogući pacijentu maksimalnu funkciju lakta. U nekim slučajevima, ako lekovi i vežbe ne pomognu, moguća je i fuzija, ili zamena zgloba lakta. U terapiji se koriste i analgetici, lekovi protiv bolova, od kojih se neki izdaju isključivo na recept. U primeni su i nesteroidni antiinflamatorni lekovi za ublažavanje bolova i upale, to su na primer, aspirin, ibuprofen.  Pomaže i terapija kapsaicinom, mentolom ili lidokainom, čiji je cilj da iritiraju nerve, greju ili hlade, i na taj način umanjuju bolove.

Vežbe koje mogu ojačati mišiće oko laktova

Kada dođe do osteoartritisa lakta, lekari često preporučuju i fizičku aktivnost, s ciljem da se ojačaju mišići oko laktova, poveća pokretljivost zglobova i smanji ukočenost. Ispružite ruku sa dlanom okrenutim nadole, a zatim suprotnom rukom savijte zglob nadole. Zadržite položaj 30 sekundi, a zatim ispravite zglob.
Savijte lakat, tako da formirate pravi ugao, držite ruku ispruženu sa dlanom okrenutim nagore. Zatim okrenite zglob i dlan nadole. Držite 5 sekundi, pa otpustite. Savet je da se napravi serija od 30 ponavljanja sa kratkom pauzom nakon svakog 10. seta.

Operacija kao krajnje rešenje za osteoartritis lakta

U slučaju da vežbe ne daju željene rezultate, lekari u najtežim stanjima, mogu savetovati i operaciju. Sinovektomija je jedno od rešenja. Membrana koja oblaže zglobnu kapsulu se zove sinovija. Tokom procedure hirurg uklanja tanak sloj upaljenog tkiva sinovije, koja potom ponovo izrasta. Moguća je artroplastika kada hirurg, koristi deo Ahilove tetive pacijenta, kako bi na taj način, zaštitio krajeve oštećenih zglobova. Zamena oštećenih delova lakta protezom takođe je jedna od opcija.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo