Naslovna / Zdravlje

Mamografija je presudan pregled za rano otkriće raka dojke

Priredio/la: D. T.|17:00 - 03. 12. 2021.

Mamografskom snimanju, posle 40. godine života, trebalo bi jednom godišnje da se podvrgne svaka žena

mamografija Mamografija je najvažniji pregled za otkrivanje raka dojke Foto: Shutterstock

Mamografija je rendgensko snimanje dojki, koje se često vezuje za tvrdnje o štetnim dozama zračenja. Mamografskom snimanju, posle 40. godine života, trebalo bi da se, jednom godišnje, podvrgne svaka žena, smatraju lekari. Mamografija je jedan od najsigurnijih načina da se maligne promene otkriju na vreme i savlada bolest. I pored toga postoji dosta nepoznanica, kada je reč o mamografiji.

Da li je i kada mamografija potrebna, ako niko u porodici nije imao rak dojke?

„U mojoj porodici nije bilo slučajeva raka dojke, ne moram da brinem i mamografija mi nije potrebna“, jedan je od najučestalijih mitova. Preporuka, većine srpskih lekara jeste da se mamografski pregled radi kod zdravih žena u cilju kontrole, posle 45. godine života. Američki stručnjaci preporučuju mamografiju svim ženama starijim od 40 godina, iako nije bilo raka dojke u njihovim porodicama.

Rana detekcija tumora je presudna za tok lečenja. Nekada može biti kasno, ako smatrate da na mamografiju treba da idete, tek kada primete neki simptom u vidu grudvice u grudima – kaže stručnjak za mamografiju dr Sarah Zeb. Prema navodima Američkog udruženja za borbu protiv raka (American Cancer Society), otkrivanje zloćudnog tumora u ranoj fazi, garantuje u 99 odsto slučajeva preživljavanje u prvih pet godina. Ukoliko se bolest otkrije u kasnijoj fazi, stopa preživljavanja je 27 odsto. Više od 75 odsto žena, kod kojih je dijagnostikovan rak dojke, na mamografiji, nisu imale ovu bolest u porodici.

Mamograf i nivo zračenja

Iako, mamografija koristi jonizujuće X zračenje, doze su minimalne i medicinski opravdane, ponavljaju stručnjaci. Istraživanja, kako navode lekari, ukazuju da su moguće posledice zračenja minimalne, a korist od pregleda višestruka.

Ustanove koje rade mamografiju moraju da imaju sertifikat, izdat od strane regulatornih tela. Stručnjaci navode da smo svi stalno izloženi pozadinskoj radijaciji. Tvrdi se da je doza zračenja prilikom mamografije, jednaka dozama zračenja kojima smo izloženi tokom višesatne vožnje avionom.

Šta da očekujete na prvom pregledu mamografom?

Mamografski pregled dojki važan je korak napred, kada je zdravlje u pitanju, ali takođe, može da bude u većoj ili manjoj meri, stresna procedura za žene. Važno je da znate, kako da se pripremite za pregled i šta da očekujete od njega. Savet je da uklone dlačice iz pazušne regije, da se ne koristi dezodorans, losion, krema.

Pre snimanja, tehničaru skrenite pažnju na moguću tegobu ili implantate. Dojka se postavlja između dve ploče aparata koje se pažljivo pomeraju i pritiskaju tkivo dojke, sam pregled može izazvati malu bol.

3D mamografija je ista kao tradicionalna metoda snimanja

Trodimenzionalna mamografija ili tomosinteza najsavremeniji je alat za skrining i dijagnostiku, koji je dostupan za rano otkrivanje raka dojke. U poređenju sa standardnim 2D mamografom, 3D mamograf prikazuje izgled dojke i u tankim delovima tkiva.

–  Mamografi 3D pružaju veću jasnoću i bolji uvid u razliku između normalnog tkiva i nekih patoloških promena – kaže dr Zeb. Savremeni 3D mamografi, imaju za 40 odsto veću mogućnost da detektuju tumor u ranim fazama.

Mamograf će otkriti sve vrste promena u grudima

Godišnji mamografski pregledi veoma su značajni za žene, ali imaju i ograničenja, smatraju lekari. Ta ograničenja tiču se, uglavnom gustog tkiva dojki. Ako je tkivo dojke gušće, moguće je da lekar neće nekada biti u stanju da utvrdi sve promene.

Mlade žene, posebno one koje nisu rađale, obično imaju gusto i prilično čvrsto tkivo dojke. Mamografska oprema se može prilagoditi gustom ili masnom tkivu dojke, s tim da mamografija daje najpreciznije podatke na masnom tkivu kod starijih žena. Ukoliko je dosta gustog tkiva, kako bi bili sigurni u rezultate, lekari mogu savetovati i ultrazvuk i magnetnu rezonancu dojki.

Mamografija je bila uredna prošle godine, da li je pregled potreban i ove godine?

Mamografija je metoda kojom se otkrivaju promene u dojkama. Uredan mamografski nalaz je odlična vest, ali ne može garantovati da do sledeće godine neće doći do nekih promena, smatra dr Zeb.

–  Redovan mamografski pregled, je mogućnosti da se otkuju neke promene, posebno ako je tkivo tumora još malo i kada se rak dojke može lakše lečiti – napominje ona.

Doktor mi nije zakazao mamografiju

Mnoge žene smatraju da, nema potrebe da idu na pregled, ako im to lekar nije izričito naglasio. Nije potrebno, da vam doktor izda uput za mamografiju. Preporuke su da svaka žena, starija od 40 godina, ide na redovni godišnji mamografski pregled.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo