Naslovna / Zdravlje

Što je otac stariji, to je rizik po bebino zdravlje veći

Priredio/la: P. Živković|8:00 - 08. 11. 2020.

Godinama se smatralo da je starost majke uzrok mnogih oboljenja i poremećaja kod dece, ali su nova istraživanja pokazala da i očeve godine mogu imati velikog udela

stariji otac sa bebom

Deca starih očeva češćimaju shizofreniju i Daunov sindrom Foto: Shutterstock

Iako se tokom poslednje četiri decenije udvostručio se broj muškaraca starijih od 40 godina koji čekaju bebu, tek od nedavno raste broj istraživanja kako očeva starost utiče na nerođenu decu. Jedna od studija koja je objavljena u časopisu BMJ otkrila je da kod dece muškaraca starosti od 45 do 54 godine postoji za 14 odsto veći rizik od prevremenog rođenja i male težine, u poređenju sa decom muškaraca od 25 do 34 godine.

To je u skladu sa prethodnim istraživanjima koja su ukazala da sa starošću oca raste i rizik od pobačaja.

I gojaznost može da napravi štetu

Dr Majkl Ajzenberg, autor BMJ studije i vanredni profesor urologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta „Stanford“, ukazuje na dve mogućnosti. Prva je da se na decu loše odražavaju mutacije DNK, koje se akumuliraju starenjem muškaraca, a druga je da šteta nastaje usled gojaznosti, loše ishrane, sedećeg načina života i nedostatka vežbanja.

– Verujemo da sve to potencijalno može da ugrozi trudnoću i zdravlje deteta. Međutim, u ovom trenutku to ne znamo sa sigurnošću –  rekao je prof. dr Ajzenberg.
Prema pisanju webmd.com, profesor ne želi da njegovo istraživanje uplaši muškarce starije od 40 godina i odvrati ih od želje da imaju decu. On samo ističe da, iako rizik od komplikacija raste sa godinama, ukupan rizik od urođenih problema ostaje nizak.

Muškarci, pravljenje beba je timski sport

– Starost i zdravlje oca pre svega utiče na šanse za začeće. Na primer, starijim muškarcima je potrebno više vremena da oplode ženu. S druge strane, gojaznost i fizička neaktivnost pogoršavaju kvalitet sperme. Muškarci moraju bolje da razumeju svoju ulogu u reprodukciji i da shvate da je pravljenje beba timski sport – ističe prof. dr Ajzenberg.

On dodaje da, iako nije moguće zaustaviti vreme, treba dobro brinuti o sebi. To znači vežbati, hraniti se zdravo i održavati zdravu telesnu težinu. Pored toga, treba ići na redovne sistematske preglede, odreći se cigareta i alkohola.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo