Naslovna / Zdravlje

Vitamin D i omega-3 masne kiseline bore se protiv autoimunih bolesti

Priredio/la: S. M.|14:00 - 09. 12. 2021.

Suplementi vitamina D, sami ili u kombinaciji sa morskim omega-3, smanjuju rizik od razvoja autoimunih poremećaja

vitamin d Vitam D i omega-3 masne kiseline sprečavaju razvoj autoimunih bolesti Foto: Shutterstock

Vitamin D jedan je od nepohodnih vitamina za pravilan razvoj ljudskog organizma. Nova istraživanja su pokazala da vitamin D ima preventivnu ulogu za pojavu autoimunih bolesti. Isto važi i za suplemente omega-3 masnih kiselina dobijenih iz mora.

Vitamin D i Omega-3 smanjli pojavu autoimunih bolesti za 30 odsto

Američki istraživači predstavili su rezultate prvog velikog kontrolisanog ispitivanja koje istražuje vrednost dnevnog unosa vitamina D, omega-3 masne kiseline ili oba suplementa u prevenciji autoimunih bolesti. U ispitivanju, uzimanje suplemenata vitamina D i omega-3 masnih kiselina tokom 5 godina smanjilo je pojavu autoimunih bolesti kod starijih odraslih osoba za 25 do 3o odsto, u poređenju sa ljudima koji ih nisu uzimali. Slični rezultati postignuti su i u studiji rađenoj u Evropi.

Kada vitamin D nedostaje dolazi do niza problema

Viši autor istraživanja Dr Karen Costenbader,, direktor Lupus programa u Brigham and Vomen’s Hospital u Bostonu, ponovila je za učesnike konferencije ranije studije koje su dovele do novih ispitivanja. Kada je ljudsko telo izloženo sunčevoj svetlosti, ono proizvodi vitamin D, koji podržava zdrave zube i kosti. Sa manje sunčeve svetlosti, telo možda neće prirodno proizvesti dovoljno vitamina D. Istraživanja su povezala nedostatak vitamina D sa nizom stanja. U prethodnim ekološkim zapažanjima, pokazalo se da su upalne bolesti creva, multipla skleroza i dijabetes tipa 2 rasprostranjeniji na severnim geografskim širinama, gde su nivoi vitamina D u cirkulaciji niži.

Smanjen rizik od reumatoidnog artritisa

Nasuprot tome,  visoka koncentracija 25-OH vitamina D u plazmi i visoka izloženost UV zračenju u stambenim prostorima bili su povezani sa smanjenim rizikom od reumatoidnog artritisa [RA] među ženama u Studiji zdravlja medicinskih sestara.

Omega-3 takođe dovodi do manjeg rizika od RA

Što se tiče omega-3 masnih kiselina, u prethodnim opservacionim studijama primećen je manji rizik od reumatoidnog artritisa kod onih sa povećanim unosom masne ribe. Dr Costenbader je takođe primetla da je u drugoj studiji veći udeo masnih kiselina prema ukupnim lipidima u membranama crvenih krvnih zrnaca bio povezan sa nižom prevalencijom anti-CCP i reumatoidnih faktor antitela i nižom progresijom do inflamatornog artritisa kod zdravih dobrovoljaca.

Rezultati studije

Dr Costenbader i njene kolege odredile su 25.871 odraslu osobu za učestvovanje u studiji o  VITAmin D i OmegA-3 TriaL (VITAL). Svi muškarci koji su učestvovali bili su stariji od 50 godina. Žene, koje su činile 51 odsto učesnika imale su 55 godina ili više. Prosečna starost učesnika bila je 67 godina. Istraživači su podelili učesnike u četiri nasumično dodeljene grupe, od kojih je svaka dobila dnevnu dozu omega-3 placebo i vitamin D placebo:

1 miligram (mg) dodatka omega-3 masnih kiselina i 2.000 međunarodnih jedinica (IU) vitamina D

omega-3 placebo i 2.000 IU vitamina D

1 mg dodatka omega-3 masnih kiselina i placebo vitamina D

Ispitivanje je trajalo od novembra 2011. do marta 2014., a lečenje je nastavljeno do decembra 2017. Učesnici su prijavili autoimune probleme koje je dijagnostikovao lekar kako su se pojavili.

Smanjenje rizika i efekat vitamina D

Istraživači su procenili efekat vitamina D i omega-3 masnih kiselina na autoimune bolesti u celini i na pojedinačna  autoimuna stanja. U konačnoj analizi, incidencija autoimunih bolesti smanjena je za 25 do 30 odsto za učesnike koji su uzimali suplemente vitamina D, suplemente omega-3 masnih kiselina ili oboje, u poređenju sa ljudima koji su uzimali samo placebo. Efekat vitamina D3 je bio jači nakon 2 godine suplementacije. Smanjena incidencija RA i reumatske polimijalgije su veoma važne za reumatologiju. Izraženiji efekat nakon 2 do 3 godine upotrebe vitamina D ima biološki smisao i podržava dugotrajnu upotrebu.

Potrebna dalja istraživanja za vitamin D

Koautor prof. Joann Manson sumirao je važnost istraživanja za časopis Medical Nevs Todai:

– I vitamin D i morske omega-3 masne kiseline imaju imunomodulatorna i antiinflamatorna svojstva. Stoga je naš nalaz da suplementi vitamina D, sami ili u kombinaciji sa morskim omega-3, smanjuju rizik od razvoja autoimunih poremećaja i da su biološki prihvatljivi kao da i zahtevaju dalje istraživanje. Nalazi su uzbudljivi jer nisu dostupne druge preventivne terapije koje bi smanjile rizik od razvoja ovih ozbiljnih zdravstvenih stanja – kaže se u izveštaju profesora Mansona.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo