Naslovna / Zdravlje

I previše i premalo sna loše deluje na mozak. Pa, koliko sati spavanja je idealno?

Piše: e-Klinika|15:00 - 29. 09. 2020.

Zdrav i okrepljujuć san ključan je za zdravlje, revitalizaciju i normalno funkcionisanje organizma, ali to važi samo ako se ne spava previše ili premalo

sat na ormariću

Organizmu je najznačajniji noćni san Foto: Shutterstock

Premalo sna definisano je kao četiri ili manje sati u kontinuitetu tokom noći, dok se za previše sna smatra 10 ili više sati noću. Idealna mera je sedam sati. Prema tvrdnjama Nacionalne fondacije za san SAD, bez dovoljno sna mozak ne može pravilno da funkcioniše. Koncentracija slabi, nema bistrine u razmišljanju, niti dobre memorije. Nesporno je, ističu, da prava količina sna jača imunitet i sprečava razvoj mnogih oboljenja. Između ostalog, izvesno je da deficit sna povećava rizik od Alchajmerove bolesti.

Bez kvalitetnog sna mozak loše funkcioniše

Ako nema kvalitetnog sna optimalne dužine, nema ni dobre kognitivne funkcije mozga − tvrdi autor nove studije prof. dr Janjun Ma iz kineskog Instituta za klinička istraživanja Univerziteta u Pekingu. Ovaj naučnik priznaje da studija ne može da dokaže da premalo ili previše sna uzrokuje mentalne padove. Međutim, on ističe da je studija dala uverljive dokaze da postoji tesna veza između sna i funkcije mozga.
Za potrebe ovog istraživanja dr Maov tim je prikupio podatke više od 20.000 muškaraca i žena. Svi oni su u engleskoj longitudinalnoj (istraživanje koje obuhvaća ponavljano merenje na istim osobama ili uzorcima iz iste populacije) studiji starenja ili kineskoj longitudinalnoj studiji o zdravlju i penziji.

Za dobar san potrebne su dobre navike

− Kognitivni rezultati su brže padali među ljudima koji su spavali četiri sata ili manje ili 10 sati ili više tokom noći u odnosu na one koji su spavali sedam sati. Rezultati su predstavljeni u obliku slova U, jer se efekti sna na kogniciju vide na oba kraja krive −otkrili su istraživači, a preneo je CNN.
Oni su naglasili da su prošle skoro dve decenije otkako je prvi put predloženo da se dužina spavanja poveže sa kognitivnim zdravljem starih osoba i da istraživanja treba nastaviti.
A u međuvremenu savetuju kako da sebi obezbedite zdrav, okrepljujuć i revitalizujući san:

  • Odlazite na spavanje uvek u isto vreme, i preko radne nedelje i vikendom.
  • Trudite se da u krevet odete pre ponoći.
  • Izbegavajte dugo spavanje i izležavanje vikendom
  • Postarajte se da vam spavaća soba bude provetrena, hladna i mračna.
  • Izbacite iz spavaće sobe televizor, računar, tablet, mobilni telefon i druge elektronske uređaje.
  • Najmanje dva sata pre spavanja izbefavajte kafu, alkohol i obilne obroke.
  • Prestanite da pušite i izbegavajte društvo pušača.
  • Vežbajte tokom dana, to će vam pomoći da se opustite i pripremite za spavanje

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo