Naslovna / Zdravlje

Seksualni život može da upadne u rutinu, zato „trenirajte nedostajanje“

Priredio/la: J. M.|13:00 - 26. 11. 2021.

Prilikom svakog orgazma oslobađa se poplava hormona oksitocina, koji poboljšava raspoloženje, pa nije čudo što seks vodi ka dobrom zdravlju…

seksualno zdravlje Predigra je najvažnija, ali ona ne mora ni da dovede do seksa Foto: Shutterstock

Seksolozi tvrde da svako može da bude dobar u krevetu, a kvalitetan seks i seksualni život vodi ka dobrom zdravlju. Međutim, moguće je da neke komunikacijske veštine treba poboljšati, onda kada sve malo zakaže, kada nas obaveze odalje od postelje…

Zašto je važan dobar seksualni život 

Seks nije samo zabava. Prilikom svakog orgazma oslobađa se poplava hormona oksitocina, koji poboljšava raspoloženje. Redovan seks može da poboljša zdravlje srca, da smanjiti stres i depresiju, da podigne samopouzdanje i da nam pomogne da bolje spavamo. Zagrljaji ispod čaršava učiniće da osetimo bliskost što pojačava vaš osećaj intimnosti. Zato se i kaže da dobar seks vodi ka dobrom zdravlju.

A za dobar seks najvažnija je komunikacija. Parovi koji međusobno razgovaraju o svojim željama imaju bolji seks i zdraviji odnos, otkrila su brojna istraživanja. Recite svom partneru šta volite, a šta ne. Podelite svoje najintimnije fantazije i želje. Ako ste previše stidljivi da kažete te misli naglas, zapišite ih i dajte partner da ih pročita. Komunikacija i “otvaranje” sama po sebi je zdrava za psihičko zdravlje. Otvorena komunikacija znači bliskost, poverenje i samopouzdanje.

Malo vežbanja poboljšava seksuani život

Seks je zdrav jer, da bi seks bio bolji, morate malo i da vežbate. Vežbanje povećava izdržljivost u krevetu i podiže raspoloženje. Vežbanjem telo postaje zategnutije, što poboljšava samopouzdanje i čini da se osećate seksi. Nije jasno koliko je vežbi potrebno da biste poboljšali svoj seksualni život, ali seksolozi savetuju da počnete sa standardnim preporukama – 150 minuta aerobne aktivnosti i dva dana vežbi snage nedeljno.

Pokušajte nešto drugačije

Ukoliko osećate da je vaš seksulani žitvot upao u rutinu, da vas više ništa ne može iznenaditi, onda začinite svoj seksualni život tako što ćete proširiti svoje granice kao par. Predigra je najvažnija, ali ona ne mora ni da dovede do seksa. Dobra vežba je da “trenirate” nedostajanje. Posle predigre neka sve prestane… Pa sutra ponovo isto. U jedom istraživanju 80 odsto parova je naglasilo da je ovaj “izazov” doveo do ekplozije želje. Pored toga, dodirujte jedni druge na nove načine. Isprobajte različite seksualne položaje da vidite kada se najbolje osećate. Pređite sa kreveta na pod, u kupatilo ili kuhinjski pult. Gledajte zajedno seksi film. Nabavite “igračke” – naravno ako se i partner slaže…

Da ide “kao podmazano”

Žensko telo prirodno proizvodi svoj lubrikant, ali ga ponekad nedostaje. Hormonske promene u vreme menopauze mogu izazvati suvoću vagine koja uzrokuje bolan seks. Lubrikant na bazi vode je najbezbedniji za upotrebu sa kondomima.
Pored upotrebe lubrikanata, da bi sve „išlo kao podmazano”, morate da se opustite. Seks je moćno sredstvo za oslobađanje od stresa, ali seks posle teškog radnog dana, ponekada nije dobra ideja. Zato, najpre uradite nešto kako biste se opustili. Slušajte tihu muziku, radite vežbe opuštanja kao što su duboko disanje ili meditacija. Istraživanja pokazuju da meditacija pomaže ženama da se bolje usklade sa svojim telom tokom seksa.

Neki lekovi „ubijaju“ želju

Neki lekovi, kao što su antidepresivi i lekovi za krvni pritisak, mogu smanjiti želju za seksom. Problem takođe može biti zdravstveno stanje kao što je bolest srca, suvoća vagine, multipla skleroza ili depresija. Zakažite pregled da biste saznali da li neki zdravstveni problem utiče na vaš seksualni život. Budite iskreni sa svojim doktorom u vezi sa problemom, tako da možete pronaći pravi odgovor i rešenje.

Informišite se o svemu što pruža dobar seksualni život

Neophodno je biti dobro informisan o svim aspektima seksualnog zdravlja i o tome šta je potrebno za ispunjen seksualni život, savetuju lekari čuvene Mayo klinike. Važno je da budete svesni faktora koji mogu da zakomplikuju vaše seksualno zdravlje. Ne dozvolite da vas stid spreči da iznosite zabrinutost ili postavljate pitanja svom lekaru ili drugim zdravstvenim radnicima ili svom partneru. Seksualno zdravlje je ključno za dobar i zdrav seksualni život. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo