Naslovna / Zdravlje

Bazalni metabolizam je minimum energije potrebne kada ništa ne radimo

Priredio/la: D. T.|13:00 - 21. 11. 2021.

Popularan način za procenu bazalnog metabolizma je putem Haris-Benedikt formule, koja uzima u obzir težinu, visinu, starost i pol osobe

bazalni metabolizam Foto: Shutterstock

Bazalni metabolizam određuje se kao najmanje količina energije koja nam je potrebna u stanju odmora i mirovanja. To je količina energije koja nam obzbeđuje osnovne životne fukcije, kao što su disanje, cikrulaciju, preradu hranljivih materija i pravilnan rad ćelija.

Brzina metabolizma u mirovanju

Bazalni metabolizam često se koristi naizmenično sa brzinom metabolizma u mirovanju . Dok se bazalni metabolizam odnosi na minimalni broj kalorija potrebnih za osnovne životne funkcije u mirovanju, brzina metabolizma u mirovanju poznata i kao potrošnja energije u mirovanju, je broj kalorija koje telo sagoreva dok je u mirovanju.

Kako da odredite vaš bazalni metabolizam

Popularan način za procenu bazalnog metabolizma je putem Haris-Benedikt formule, koja uzima u obzir težinu, visinu, starost i pol osobe.

Žene – Bazalni metabolizam = 655 + (9.6 x težina u kilogramima) + (1.8 x visina u centimetrima) – (4.7 x godine starosti).

Muškarci – Bazalni metabolizam = 66 + (13.7 × težina u kilogramima) + (5 × visina u centimetrima) – (6.8 × godine starosti).

Vaš bazalni metabolizam može vam biti od koristi ako želite da oslabite, zadržite svoju telesnu težinu ili se možda i ugojite. Koliko kalorija potrošite toliko treba i da unesete. Ukoliko želite da smrštate – smanjite broj kalorija, a ako želite neki kologram viška, unosite više kalorija na dnevnom nivou.

Koliko nam je kalorija potrebno?

Naravno unos kalorija zavisi od naših dnevnih aktivnosti i vrste posla kojim se bavimo. Ukoliko veći deo dana sedite, a vežbate minilamno ili uopšte ne vežbate pomnožite bazalni metabolizam sa 1.2 i dobitćete broj potrebnih kalorija u jednom danu.

U slučaju da ste malo aktivniji, lagano vežbate od jednog do tri dana sedmično, pomnožite bazalni metabolizam sa 1.375. Umereno aktivne osobe, koje tri do pet dana nedeljno koriste vežbe srednje težine, trebalo bi pomnože bazalni metabolizam sa 1,55 kako bi dobili broj potrebnih kalorija.

Veoma aktivni, koji naporodno vežbaju šest do sedam dana nedeljno, množe bazalni metabolizam sa 1.725, a one najaktivnije osobe koje praktikuju veoma teške vežbe šest do sedam dana nedeljno ili se bave fizičkim poslom bazalni metabolizam množe sa brojem 1.9.

Šta je sve bitno da se dobro proceni bazalni metabolizam

Stručnjaci navode da je ovo samo procena. Prema studiji iz 2007. godine, ova formula bi bila tačnija ako bi uzimala u obzir i telesni sastav tela. Nivo bazalnog metabolizma zavisi od telesne mase, uzrasta, termoregulacije, našeg zdravstvenog stanja. Smatra se da bazalni metabolizam 60 do 75 odsto učestvuje u energetskoj potrošnji.

Bazalni metabolizam je određen i oscilacijama u količini kilograma, genetskim faktorima. Ukoliko želite da promenite vaš bazalni metabolizam, prvi korak, je jačanje mišićne mase i gubitak kilograma, tvrde stručnjaci.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo