Naslovna / Zdravlje

Imune ćelije takođe stare, a šta to znači za naš organizam

Priredio/la: I. V. |11:00 - 15. 11. 2021.

Razlikovanje ostarelih od zdravih ćelija važno je kako bi se znalo šta je tačno uzrok neke bolesti

imune ćelije Starenje ćelija znači da su one prestale da se dele Foto: Shutterstock

Imune ćelije deo su imunog sistema koji je jedan od najsloženijih u ljudskom telu, ali, kako starimo mi, tako stare i one. Na primer, ključni faktor rizika za razvoj teškog oblika covid 19 je starost, delom zato što imuni odgovor slabi kako i mi starimo. Ali, s obzirom na složenost ljudskog imuniteta, shvatanje ovog efekta starosti i dalje ostaje maglovito. U nadi da će razjasniti ovu pojavu, Yale Centar za rak osnovao je grupu posvećenu proučavanju kako starost utiče na ljudske imune ćelije.

Imune ćelije stare kad prestanu da se dele

Kada se govori o starenju ćelija to znači da su one prestale da se dele. Ostarele ćelije imaju ulogu u unapređenju zdravlja, ali mogu doprineti i razvoju bolesti. Na primer, ostarele ćelije su vrsta odbrane od pojave raka. Ćelije, koje se ne dele, nikada se neće podeliti van kontrole, ali opasnost po zdravlje javlja se kada akumulacija starih ćelija izazove upalu u okolnom tkivu.

Gde odlaze stare imune ćelije?

Istraživači planiraju da proučavaju različite tipove ostarelih ćelija u ljudskom imunološkom sistemu kako bi saznali kako utiču na svoje okruženje. Pratiće ćelije u limfnim čvorovima, gde se razvijaju imune ćelije. Ako ćelije limfnih čvorova postanu stare i počnu da cirkulišu kroz telo, mogu uticati na mnoge druge organe, osim limfnog tkiva.

Cilj je da se napravi mapa gde putuju stare imune ćelije i kakvi su njihovi efekti. Novi Yale Centar za rak je jedan od osam centara za mapiranje širom SAD koji formiraju mrežu ćelijskog starenja, ili SenNet, koja ima za cilj da otkrije sve vrste ostarelih ćelija u celom telu.

Razlika između starih i zdravih ćelija dovešće do novih terapija

Kada naučnici budu imali potpunu sliku o starim ćelijama i kako se one ponašaju, nadaju se da će moći da razlikuju zdrave ćelije od onih koje izazivaju bolest. Ove informacije bi mogle da usmere razvoj terapija koje, čak i ako ne izleče stanje, mogu usporiti njegovo napredovanje ili čak samo starenje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo