Naslovna / Zdravlje

Znate li zašto pre polaska u porodilište mora da se skine lak s noktiju?

Piše: E. K.|7:00 - 22. 11. 2020.

Tokom vaginalnog porođaja, sa ili bez epidurala, ali i tokom carskog reza, lekari prate boju noktiju na rukama i nogama buduće majke. Dok su bezbojni i ružičasti, sve je u redu. Ako padne nivo kiseonika u krvi, biće plav i modri, a to se, kad su namazani, ne vidi

trudnica gleda svoje nokte

Trudnica ne bi trebalo da ima lak na noktima pred kraj trudnoće Foto: Shutterstock

Vreme preširokih, bezličnih, vrećastih farmerki s tregerima je nepovratno prošlo. Prošlo je i vreme „šator haljina“ sečenih ispod grudi u kojima i najvitkija devojke izleda kao pokretni plast sena.

Dobro je i što više nema zapuštenih trudnica koje ne mare ni za odeću, ni za frizuru, ali nije dobro što buduće mame sve češće podležu teroru lepote koji se širi posredstvom medija i društvenih mreža. Ovaj trend je krenuo iz bogatog razvijenog sveta, stigao do Srbije i lepo se ukorenio.

Teško je odupreti se teroru lepote

Zbog poznatih i manje poznatih tek porođenih žena koje na Instagram kače slike svojih ravnih stomaka i jedrih grudi, besprekornog tena, punih usta i dugih, namazanih trepavica, sve je više trudnica koje dane pred porođaj provode u salonima za negu lepote, kod frizera, pedikira i manikira. Bacaju silan novac ne znajući da se na porođaj ne sme sa namazanim, nadograđenim, izlivenim i svim drugim veštačkim noktima.

Nokti poručuju da nešto nije u redu

Ako ne ranije, lak skinite čim počnu kontrakcije, a izlivene nokte i gel-lak uklonite čim uđete u deveti mesec. U slučaju da tokom zahvata dođe do komplikacija, na noktima će se, po boji, prvo videti da nešto nije u redu. Kod pada nivoa kiseonika, problema u radu srca i drugih  organa, boja noktiju se menja, a to može da se vidi samo ako nisu nalakirani, piše newbornbaby.com.au.

Dok su nokti bezbojni i ružičasti, sve je u redu. Čim počnu da plave i modre, zna se da nastupa cijanoza (pad nivoa kiseonika) i da treba reagovati, a to se, kad su nokti nalakirani, ne vidi.

Uvek je moguć hitan carski rez

Čak i najidealnija trudnoća može da se završi carskim rezom koji se, kao i druge hirurške intervencije, obavlja u anesteziji koja nosi određene rizike. Tokom carskog reza na prst se stavlja pulsni oksimetar, mali aparat koji meri saturaciju, tj. nivo kiseonika u krvi.

Ukoliko žena ima veštačke nokte ili debeli sloj gel-laka, ovaj aparat neće pokazivati prave vrednosti. To bi, ukazuju ginekolozi, potencijalno moglo da bude veoma opasno. Isto važi i za porođaj uz epiduralnu analgeziju.
Čak i da nije reč o hitnom carskom rezu, u porodilištu nije zgodno skidati lak. To posebno važi za gel-lak ili one izlivene nokte koji se inače uklanjaju posebnim alatima i sredstvima u salonima.

Trudnice treba da izbegavaju sve hemikalije

Ženama u drugom stanju nije zabranjeno da farbaju kosu, da lakiraju nadograđuju nokte, da iscrtavaju obrve i lepe trepavice. Skoro ništa im nije zabranjeno, pa ginekolozi apeluju da se hemikalije koriste s posebnim oprezom. Tretmane treba raditi samo u proverenim salonima, s besprekornom higijenom i sterilisanim priborom za rad. Osim toga, treba kupovati provereno dobre marke kozmetičkih proizvoda i poštovati uputstva za upotrebu. Samo tako buduća mama neće ugroziti ni svoje zdravlje, ni zdravlje bebe.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo