Naslovna / Zdravlje

Otok stomaka izazivaju mnogi uzroci, a neki zahtevaju hitan lekarski pregled

Priredio/la: Ma.R.|17:00 - 13. 11. 2021.

Otok stomaka može da bude i neprijatan i bolan, a od uzroka zavisi i koliko će to stanje trajati

Otok stomaka Otok stomaka može da se javi i kada se prejedete, ali i kada je u pitanju nešto ozbiljnije Foto: Shutterstock

Otok stomaka je nešto što ste sigurno barem nekada doživeli. Stomak biva otečen i veći nego što je to uobičajeno. Ova pojava je često neprijatna, pa i bolna. U zavisnosti od toga šta bi mogao da bude uzrok, zavisi i koliko će trajati. Važno je takođe znati kada možete problem da rešite sami, a kada je u pitanju nešto ozbiljnije.

Od prejedanja, do trudnoće

Ova vrsta promene može da se desi iz više razloga, od prekomernog unosa hrane, trudnoće, do nekih akutnih i hroničnih bolesti. Važno je da pravu dijagnozu, ako simptomi traju, može da postavi samo lekar, preciznom dijgnostikom i utvrđivanjem tačnog uzroka zbog koga vam se pojavio otok.

Otok stomaka može biti i od gasova

Čest uzrok oticanja stomaka su gasovi. Gutanje vazduha kao deo loše navike kada brzo jedete, ali i prekomerno konzumiranje čak i zdrave, a posebno nezdrave hrane, može da dovede do stvaranja gasova. Ako gasovi ostanu u crevima, često rezultiraju otokom abdomena.

Sindrom nervoznog creva

Sindrom iritabilnog creva (IBS) je poremećaj koji izaziva grčeve i bol u stomaku, pored ostalih simptoma. IBS takođe može da izazove nadimanje i gasove, što dovodi i do otoka. Prema izveštaju International Foundation for Functional Gastrointestinal Diseases, od 10 ljudi na nivou svetske populacije, jedna osoba ima simptome nervoznog creva.

Intolerancija na laktozu

Intolerancija na laktozu je stanje koje se javlja kada telo nije u stanju da svari laktozu – šećer koji se nalazi u mlečnim proizvodima. Simptomi uključuju i nadimanje stomaka i gasove, kao i oticanje. Ako osetite nelagodnost i otok se pojavi u roku od dva sata od uzimanja mlečnih proizvoda, moguće je da ste intolerantni na laktozu.

Otok stomaka je čest ako se razvio apsces

Do apscesa dolazi kada se tečnost nakuplja u stomaku. Jedan od razloga mogu biti bolesti jetre, kao što je ciroza, koja je ozbiljan stadijum oštećenja jetre. Kada se apsces razvija, moguće je da nećete osetiti nikakve simptome. Međutim, kako se tečnost akumulira protokom vremena, primetićete da vam stomak postaje sve više i više otečen.

Drugi uzroci – kamen u žučnoj kesi, pankreatitis, ginekološki problemi…

Otečeni stomak može biti uzrokovani  drugim, manje uobičajenim simptomima. Recimo, zbog pojave kamenja u žučnoj kesi, ili pankreatisisa (upale pankreasa). Povećanje telesne težine takođe može da izazove oticanje stomaka, ali i blokadu creva. Cista na jajnicima mogu za posledicu da imaju otok abdomena.

Kada je potrebno potražiti pomoć lekara

Malo je verovatno da je vaš otečeni stomak rezultat neke ozbiljne bolesti, ali postoji nekoliko stvari na koje treba da pazite – ta mogućnost uvek postoji. Ako uz otok, koji ne prolazi, imate i još neki simptom poput temperature ili mučnine, obavezno se javite lekaru. Ako imate jaku dijareju koja traje duže od nekoliko dana ili krv u stolici, i u tom slučaju ste za hitan pregled. Nedostatak apetita i odsustvo želje da pijete vodu, uz otok, još jedna je indikacija za obraćanje stručnjaku.

Otok stomaka i opcije lečenja

Ako odmor i smanjenje količine natrijuma u ​​ishrani ne pomognu u ublažavanju simptoma i ne smanje otok, lekar će vam možda prepisati neki diuretik. Diuretici će pomoći bubrezima da uklone višak tečnosti. U retkim slučajevima, infekcija može da se razvije u ascitičnoj tečnosti. Ako do toga dođe, obavezni su antibiotici. Apsces je često neželjeni efekat nekog drugog ozbiljnog problema u telu, kao što je ciroza, a ta bolest mora da se leči.

Nažalost, nepostoji mnogo dostupnih medicinskih tretmana za ublažavanje otečenog abdomena zbog IBS, ili netolerancije na laktozu.

Kako da olakšate, a da ne pogoršate stanje

Ako vam je stomak otekao jer ste jeli previše, sačekajte da se hrana svari. Plan konzumiranja manjih obroka smanjuje i mogućnost otoka, uz ubrzavanje varenja. U slučaju da su razlog gasovi, izbegavajte hranu koja ih izaziva, i jedite sporije. Izbegavanje mlečnih proizvoda pomoći će ako ste intolerantni na laktozu. Smanjenje nivoa stresa i povećanje unosa vlakana pomažu u ublažavanju simptoma IBS (iritabilnog kolona). Ako imate apsces, odmarajte, smanjite hranu koja ima visok nivo natrijuma i čuvajte se infekcija.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo