Naslovna / Zdravlje

Sindrom slomljenog srca povećava rizik od raka

Piše: e-Klinika|20:00 - 24. 12. 2020.

Sindrom slomljenog srca se naziva i kardiomiopatija, a pokreću ga intenzivne stresne situacije poput gubitka voljene osobe

Svako od nas je čuo makar za jedan par koji je umro u razmaku od nekoliko dana i posumnjao u tačnost te priče, a nije trebalo. Ljudi zaista umiru zbog slomljenog srca jer ovaj sindrom nije tako redak. Izazivaju ga ekstremno stresne situacije poput smrti bračnog partnera, a prepoznaje se po izuzetno snažnom, iznenadnom bolu u grudima. O tome koliko je fatalan svedoči i novo istraživanje Američke asocijacije za srce. Objavio ga je CNN jer je pokazalo da je sindrom slomljenog srca povezan i sa rakom.

Proučeni podaci 1.600 pacijenata

Studija je otkrila da se kod svake šeste osobe sa sindromom slomljenog srca razvio rak. Pokazalo se i da kod njih postoji veća verovatnoća da će umreti u roku od pet godina nakon dijagnoze, u poređenju sa osobama koje nisu imale sindrom slomljenog srca.

Istraživači priznaju da veza između sindroma slomljenog srca i raka nije u potpunosti istražena. Studija je započela proučavanjem podataka više od 1.600 pacijenata sa sindromom slomljenog srca, a završila se dokazivanjem postojanja veze između ovog stanja i raka.

Redovni pregledi čuvaju život

Za ljude koji imaju ili su imali sindrom slomljenog srca, ovo nije nužno razlog za uzbunu. Ovo je upozorenje da treba redovnije da kontrolišu zdravlje, naročito ako imaju neke simptome i tegobe koje ukazuju na karcinom.
„Kako je istraživanje pokazalo da znatan broj pacijenata sa sindromom slomljenog srca pokazuje sklonost ka malignitetima ili postojanje raka, savetujemo opreznost. Trenutno se razmatra da li istorija maligniteta povećava rizik od sindroma slomljenog srca“.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo