Naslovna / Zdravlje

Dijabetes oštećuje tetive i dovodi do njihovog pucanja

Priredio/la: Ma.R.|17:00 - 09. 11. 2021.

Oštećenje tetiva kod dijabetesa tipa 1 i tipa 2 nastaje zbog jedinjenja koje se nazivaju krajnji proizvodi napredne glikacije (AGE)

Tetive, dijabetes Oštećenje i pucanje tetiva Foto: Shutterstock

Ako imate dijabetes i osećate bolove u toku kretanja, jedan od razloga može da bude problem sa tetivama. Delovi našeg tela, nalik trakama koji povezuju mišiće sa kostima, mogu da nastradaju usled visokog nivoa šećera u krvi, i to je jedno od čestih oštećenja koje se indikuje kao posledica dijabetesa.

Zašto dijabetes oštećuje tetive i kakva je uloga kolagena

Oštećenje tetiva kod dijabetesa tipa 1 i tipa 2 nastaje zbog jedinjenja koje se nazivaju krajnji proizvodi napredne glikacije (AGE). Oni nastaju kada se proteini ili masti pomešaju sa šećerom u našem krvotoku. Telo stvara AGE različitim tempom, sporim ili normalnim, u zavisnosti od stanja organizma. Kada imate dijabetes, dodatna količina šećera u krvi uvećava brzinu, što se reflektuje na celo telo, pa i na tetive.

Jedan od najvažnijih gradivnih elemenata tetiva je protein kolagen, a AGE supstance su povezane sa njim tako što mogu da utiču na promenu strukture tetiva i njihovo funkcionisanje.

Problemi sa tetivama do kojih još može da dođe

  •  Smrznuto rame: ukočenost i bol se javljaju kada se kapsula koja okružuje tetive i ligamente u vašem zglobu stvrdne
  •  Pucanje rotatorne manžetne: u pitanju je oštećenje tetiva i mišića koji okružuju rameni zglob
  •  Škljocajući prst: prst se zaglavi u savijenom položaju i ispravlja uz zvuk škljocanja, sličan zvuku povlačenja okidača
  •  Sindrom karpalnog tunela: utrnulost, peckanje i slabost u zglobovima šake zbog pritiska na određeni nerv
  •  Dipitrenova kontraktura: dolazi do trajnog savijanja prsta ili prstiju ka dlanu, tkiva ispod kože zadebljaju i prsti više ne mogu da se ispruže

Oštećenje tetiva je bolno i utiče na opseg pokreta i kvalitet života. U slučaju da oštećenje pokušate da sanirate operacijom, tetiva može da se pokida ponovo. Studije pokazuju da će više od trećine ljudi sa dijabetesom koji su operisali neku tetivu imati recidiv, odnosno ponovno pucanje. 

Kako oštećenje tetiva može da utiče na komplikacije dijabetesa

Fizička aktivnost je izuzetno važan deo održavanja dijabetesa pod kontrolom. Međutim, ako je prisutan problem sa tetivama, morate da uložite dodatni oprez. Oštećenje Ahilove tetive na zadnjem delu pete može da ograniči pomeranje zgloba, a ovo graničenje može da vas „primora“ da vršite dodatni pritisak na sredinu stopala pri svakom koraku. Sve to može da poveća rizik od pojave žuljeva i čireva na stopalima, koji kod dijabetesa mogu da se iskomplikuju. Ako su vam tetive već oštećene, obavezno se konsultujte sa stručnim licem u vezi sa planom vežbi ili fizičke aktivnosti.

Da li oštećenje može da se spreči i koje su opcije lečenja

Najbolji način da izbegnete probleme sa tetivama je da redovno kontrolišete nivo šećera u krvi i držite bolest pod kontrolom. To se postiže najviše zahvaljujući disciplinovanom načinu života uz balansiranu ishranu, vežbanje, redovnu terapiju i merenje nivoa glukoze u krvi. Ako imate višak kilograma, pokušajte da smršate. Pored toga što će to poboljšati vaše zdravlje u celini, smanjiće i pritisak na tetive.

Ako uz dijabetes imate i oštećenje tetiva, ovo su neki od načina koje lekar može da vam predloži sa ciljem olakšavanja stanja:

  • sredstva protiv bolova (aspirin, ibuprofen)
  • relaksanti mišića
  • fizikalna terapija i vežbanje
  • toplota ili led (u zavisnosti od prirode problema i vašeg stanja)
  • udlaga koja će držati zglob stabilnim dok tetive zarastaju

Oprez ako imate dijabetes, a prepisani su vam kortikosteroidi

Lekar može da predloži i injekciju steroida u zglob (blokadu), kako biste ublažili bol i kočenje. Međutim, steroidi mogu da izazovu skok nivoa šećera u krvi, pa o predlogu terapije steroidima  informišite obavezno i svog endokrinologa, kako bi se razmotrilo da li su prednosti ovog tretmana ispred rizika, ili je obrnuto.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo