Naslovna / Zdravlje

Čitaoci pitaju: Šta je aterom, kako nastaje i kako se leči, odgovara dr Nina Mićić

Priredio/la: Srećko Milovanović|8:54 - 06. 12. 2021.

Aterom je benigna i bezopasna izraslina, sve dok ne dođe do infekcijske upale koja zahteva stručan tretman

aterom Dr Nina Mićić: Aterom treba lečiti ukoliko dođe do nagle promene veličine u kratkom vremenskom roku Foto: Privatna arhiva/Shutterstock

Aterom je vrlo česta pojava, cista koja nastaje kada se zapuši kanal lojne žlezde i u kojoj se nakuplja sadržaj koji nije mogao da se drenira. Primetili ste izraslinu na koži koja ne boli na dodir. Posle nekog vremena ta izraslina može da postane crvena, upaljena i bolna na dodir. Ipak, ne treba paničiti jer se najverovatnije radi upravo o ateromu.

Šta je aterom

Veliki broj osoba susrešće se tokom života sa ateromom na svojoj koži. A šta je zapravo aterom i kako nastaje.

Aterom je benigna izraslina na koži koja je nastala zapušenjem kanala lojne žlezde. Noramalno, lojna žlezda, odnosno žlezda sa spoljašnjom ekskrecijom se nalazi uz samu dlaku i ima svoj izvodni kanal na koži. Aterom je zapravo cista u kojoj ostaje ,,zarobljen” sadržaj koji nije mogao da se drenira na površinu – objašnjava za eKlinika portal dr Nina Mićić, specijalizant plastične hirurgije. Doktorka Mićić naglašava da je veličina ateroma promenljiva, može da varira.

– Pored masti, koju produkuju lojne žlezde, u cisti se nalazi i keratin, kao i ćelije spoljašnjeg omotača dlake. Ova promena je ograničena i oko sebe formira omotač, odnosno kapsulu. Može biti veličine zrna graška, ali i velika poput kokošijeg jaja – naglašava dr Mičić.

Češće se javlja kod muškaraca

Dr Nina Mićić ističe da se aterom najčešće pojavljuje na kosmatom delu glave, ali se može javiti i na drugim delovima tela. Kada je u pitanju regija glave najčešća lokalizacija je iza uha, a vrlo često se javlja i na leđima, genitalijama, a neretko i na drugim delovima tela. Pojava ateroma je nešto češća kod muškaraca, uglavnom nakon puberteta, pa se dovodi u pitanje uticaj testosterona na produkciju lojnih žlezda ali i na stvaranje samog ateroma, navodi dr Mićić.

Kako prepoznati aterom

Zbog svog izgleda, aterom može da zavara, pa se ponekad može pomešati i sa potkožnom bubuljicom.

Aterom predstavlja izbočinu na koži koja je meka i bolno neosetljiva, uglavnom pokretna pri palpaciji, odnosno dodirivanju, sjajna je i bez dlaka. Preko nategnute kože se mogu videti i prošireni kapilari. Često se ova promena može pomešati sa potkožnom bubuljicom. Prilikom nestručnog pokušaja da se ova promena očisti mogu čak da nastanu i neke komplikacije, najčešće u vidu infekcije – upozorava čitaoce eKlinika portala dr Nina Mićić.

Bezopasan, dok je u „mirnoj fazi“, bez upale

Da li je i koliko aterom opasan po zdravlje, dr Mićić kaže da ova vrste ciste nije opasna po čoveka sve dok ne dođe do infekcijske upale.

– Ova promena je benigna i bezopasna dokle god je u mirnoj fazi, odnosno bez upale i infekcije. Može da raste vremenom i mnogima predstavlja estetski problem. Trenutak kada ovu promenu, odnosno aterom, treba lečiti je ukoliko dođe do nagle promene veličine u kratkom vremenskom roku i ukoliko je došlo do upale. Tada koža postaje crvena, bolna na dodir, topla i otečena. Prilikom otvaranja i čišćenja ateroma, sadržaj može biti neprijatnog mirisa – objašnjava nam dr Mićić.

Kako se leči aterom

Klasična hirurgija je po mišljenju sagovornice eKlinika portala najefikasniji način lećenja ateroma. Male promene se mogu lečiti radiotalasnom hirurgijom, ali je glavni izbor terapije ateroma klasična hirurgija.

– Ukoliko se klasičnom hirurgijom ova promena u potpunosti ukloni, što podrazumeva i uklanjanje omotača, odnosno kapsule, mogućnost recidiva je svedena na minimum. Ukoliko primetite da se ovakva promena nalazi na vašem telu, posavetujte se sa lekarom, koji će vam omogućiti tačno postavljanje dijagnoze. Na taj način ćete najefikasnije rešiti problem koji je nastao na koži – savetuje dr Nina Mićić.

Retko se pojavljuje kod dece

Ateromi se veoma retko javljaju kod dece. Period kada ih možemo očekivati je svakako period puberteta. Ateromi tada nastaju usled povećane produkcije polnih hormona. Ključni problem je menjanje stukture kože i skolnost ka proizvodnji nešto gušćeg sadržaja iz lojne žlezde. Taj sadržaj iz lojne žlezde, kako ističe dr Nina Mićić, može posledično dovesti do začepljenja kanala. Takođe, moramo da imamo u vidu, kako navodi, da i otok folikula dlake može da zatvori kanal i dovede do formiranja ateroma.

Obloga od borne kiseline

Prirodne supstance za efikasno lečenje ateroma gotovo i da ne postoje, posebno zbog vrste i lokacije nastanka ciste.

– Što se tiče nekih prirodnih supstanci za lečenje ove promene one skoro da i ne postoje, upravo zbog toga što aterom nastaje pod kožom, zatvoren i najčešće kapsuliran, tako da ga ni jedna supstanca ne može apsolutno smanjiti ili ukloniti dokle god se on ne drenira ili adekvatnom hirurškom ekcizijom ne ukloni. Ukoliko pimetite crvenilo, bol i otečenost možete prespavati sa oblogom od borne kiseline (acidi borici), ali bi se trebalo u najkraćem periodu javiti hirurgu koji će ovu promenu rešiti – naglašava dr Nina Mićić i poručuje:

– Aterom ne bi trebalo mnogo da zabrinjava osobu koja primeti da joj se pojavio na koži, jer on generalno ne pravi zdravstveni problem i ne mora se ukloniti ukoliko nije upaljen i ukoliko ne predstavlja estetski problem.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Sanja
10:23, 07. 12. 2021.
Odgovori

Koliko kosta ukljanjanje istog upredelu kljucne kosti.Velicine je kokos.jajeta

Dragica
12:25, 07. 12. 2021.
Odgovori

Koja je cena uklanjanja atero ma?

snezana colovic
19:29, 07. 12. 2021.
Odgovori

imam dosta ,oko 5, ovih aterona po unutrasnjosti obe ruke..da li moze da se operise i koliko kosta..unapred zahvalna

Dijana
10:54, 08. 12. 2021.
Odgovori

Moj sin je imao aterom na nozi, javila se upala. Nisam znala šta da radimo pa sam mu predložila da stavi oblog od aloe vere koju imam kao sobnu biljku. Posle nekoliko dana, tokom tuširanja iscurio je sav sadržaj, inače već posle prve obloge crvenilo se smanjilo.

Danina
7:53, 29. 05. 2022.
Odgovori

Ja sam ga prošči put izliječila s mješavinom meda i brašna,Sad mi se ponovo pojavio u visini koljena i opet sam poćela sa teerapijom mazanja iste mjšavine.

Aleksandra
11:48, 23. 08. 2022.
Odgovori

kako pripremate ovu smesu i koliko dugo ? Hvala

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo