Naslovna / Zdravlje

Pet lakih načina da u jesen ojačate imunitet

Piše: Dr Iva Pavlović|9:00 - 27. 09. 2020.

Jesen donosi promene, u jesen smo često tužni i bez energije, ali ne mora da bude tako. Evo malih saveta za dobro raspoloženje i jak imunitet

bundeva

Bundeva i šargarepa su jesenje „bombe“ za imunitet Foto: Shutterstock

Sa dolaskom jeseni naš organizam doživljava brojne promene usled hladnijeg vremena, smanjene količine sunčeve svetlosti, drugačijeg načina ishrane i umerenije fizičke aktivnosti.

Kako bismo se uhvatili u koštac sa ovim promenama i ojačali naš imunitet, donosimo vam pet sjajnih trikova da lakše prebrodite dolazeće dane!

Bundeva i šargarepa – narandžaste zvezde jesenje trpeze

Da li ste od onih koji obožavaju miris pečene bundeve iz rerne? Ovo zdravo i niskokalorično voće obiluje provitaminom A i beta-karotenom zahvaljujući kojima čuva zdravlje naših očiju, oslobađa telo od suvišne tečnosti i ubrzava osećaj sitosti zbog obilja biljnih vlakana koje sadrži. Bundeva je hranljiva, lekovita namirnica koja se na jesenjoj trpezi može naći pripremljena na puno različitih načina i koja u potpunosti može zameniti jedan obrok u toku dana zahvaljujući svim kvalitetnim materijama koje sadrži. Podjednako je pogodna za ishranu trudnica, dojilja, starijih i dece dok se posebno lekovita pokazala u ishrani obolelih od psorijaze, dijabetesa ili reumatskih oboljenja.

Dobra zamena za bundevu na meniju onih kojima ovo voće i nije najomiljenije jeste – šargarepa. Iako je u supermarketima možemo naći tokom cele godine, šargarepe se obično setimo tokom jesenjih i zimskih meseci kada je konzumiramo ukiseljenu u vidu zimnice ili kao sastojak toplih supa i čorbi koje greju organizam u hladnijim danima. Sok od sveže šargarepe obiluje beta-karotenom koji štiti naš imuni sistem od napada bakterija i virusa dok brojni vitamini poput vitamina A, C, B9, E i vitamina K, nadoknađuju našem telu potrebu za hranljivim i lekovitim materijama. Redovno korišćenje šargarepe u ishrani pospešiće varenje i ubrzati metabolizam, regulisati krvni pritisak i nivo holesterola u krvi i pomoći u prevazilaženju jesenjih melanholičnih stanja.

Šetajte što više Foto: Shutterstock

Lagani hod ili trčanje

Umerena fizička aktivnost preporučuje se u jesenjim mesecima kao zamena za aktivno leto. S promenom godišnjeg doba i naš organizam posustaje u nivou energije pa mu treba pomoći balansiranom fizičkom aktivnošću poput laganog pešačenja u trajanju od sat vremena dnevno ili trčanjem u serijama od nekoliko puta nedeljno. Ovako pospešujemo cirkulaciju i podstičemo rad belih krvnih zrnaca koji su na prvoj liniji odbrane od jesenjih infekcija. Pešaćenje ili trčanje po svežijem vremenu aktivira rad pluća i podiže nivo našeg imunog odgovora.

San, ali ne zimski

Svi znamo da je kvalitetan, ne prekinut  san preduslov dobrog i snažnog zdravlja. Osobe koje spavaju u proseku četiri sata dnevno, imaju oslabljen imuni sistem i podložnije su napadu patogena. Takođe, nedostatak sna slabi naše kognitivne sposobnosti, smanjuje nivo energije i sveukupnu mogućnost zdravog dnevnog funkcionisanja. U suprotnom, prekomerna potreba za snom može ukazivati na niz različitih stanja i bolesti od nagomilanog umora do depresivnih epizoda, nus pojava nekih lekova ali i fizioloških potreba mladog organizma dece u razvoju. Prekomerno spavanje kod odraslih može dovesti do tromosti tela i gubitka kilograma usled preskakanja dnevnih obroka što posledično slabi sposobnost našeg organizma da se izbori sa jesenjim nazebima i prehladama.

Muzika – i hobi i lek

Da li ste čuli za muzikoterapiju? U pitanju je jedinstven koncept alternativnog lečenja kojim se deluje na moždane talase pojedinca izlaganjem osobe zvucima određenih frekvencija. Iako se ona danas prevashodno koristi za lečenje depresivnih stanja i psihosomatskih tegoba, u nešto izmenjenom obliku podjednako može pomoći i u prevazilaženju epizoda jesenjeg melanholičnog stanja. Naučno je dokazano da zvuci omiljenih pesama u ljudima bude pozitivne emocije, lepa sećanja i rezerve energije koje mogu biti baš onaj okidač koji nam je potreban kako bismo vedro i poletno, zakoračili u novo godišnje doba pred nama.

Moć mirisa

Uobičajena je praksa da leti uvek biramo svežije i laganije, a zimi toplije i kompleksnije mirise za svoj dom. Začini poput karanfilića, cimeta ili muskatnog orašćića, osim što nas asociraju na vreme praznika i porodična okupljanja, imaju i antibakterijsko i antimikrobno dejstvo eliminišući patogene i čuvajući naše zdravlje. Svoj jak miris, karanfilić duguje sastojku eugenolu koji ima protivupalno dejstvo dok slatki i egzotični miris muskatnog oraščića potiče od sastojka miristicina, ugljovodonika koji može biti i lek i otrov zavisno od količine upotrebljenog začina. Drvenasti miris cimeta zahvaljujući aktivnoj supstanci cinamaldehidu, poboljšava pamćenje i pomaže pri koncentraciji i fokusiranosti naših misli.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo