Naslovna / Zdravlje

Urinarna inkontinencija posledica je nestabilnog mišića mokraćne bešike, objašnjava dr Miloš Radović

Piše: Marijana M.Rajić|8:55 - 01. 12. 2021.

Od svih simptoma koji se javljaju kao posledica bolesti karakterističnih za osobe starijeg životnog doba, inkontinencija se javlja češće od reumatskih i  kardiovaskularnih oboljenja

Urinarna inkontinencija Dr Miloš Radović: Urinarna inkontinencija ponekad zahteva kombinovani pristup lečenja Foto: Privatna arhiva, Shutterstock

Urinarna inkontinencija, definisana kao nevoljni gubitak mokraće, pogađa blizu 8 odsto svih stanovnika Evrope. Sa grupom simptoma koji se javljaju kao posledica bolesti karakterističnih za osobe starijeg životnog doba, javlja se češće od kardiovaskularnih i reumatskih oboljenja. Rizik i učestalost urinarne inkontinencije raste sa godinama, a žene su ovom problemu izložene neuporedivo više od muškaraca.

Šta je stres inkontinencija, najčešći tip ove bolesti i zašto do nje dolazi

Faktori koji uzrokoju ovo oboljenje obuhvataju slabost mišića, kao i njihovih omotača (fascija) na nivou karličnog dna, povrede i oboljenja nerava karličnog dna, vaskularne poremećaje, i hormonske promene u predelu izvodne mokraćne cevi na prednjem vaginalnom zidu, na koji je uretra i oslonjena. Postoji više tipova urinarne inkontinencije i to su: stres inkontinencija,
urgentna, mešovita, neurogena, prelivna (overflow), posturalna, noćna, kontinuirana, takozvana “Insensible” inkontinencija, koitalna, funkcionalna, i inkontinencija sa hroničnom urinarnom retencijom.

Stres inkontinencija nastaje kao posledica iznenadnog povećanja pritiska unutar trbušne duplje. Do nje može da dođe za vreme fizičkog rada, kijanja, kašljanja, smejanja ili prilikom podizanja većeg tereta i najčešći je oblik urinarne inkontinencije. Urinarna inkontinencija u urgentnom tipu, znači da nevoljnom gubitku urina najčešće prethodi izraženi poziv na mokrenje. Ovaj tip urinarne inkontinencije nema veze sa naporom, već se objašnjava nestabilnim mišićem mokraćne bešike – detruzorom. U osnovi tog problema najčešće je urinarna infekcija. Međutim, to mogu biti i ozbiljnija stanja kao što su neurološki poremećaji i dijabetes. Stres inkontinenciji doprinose gojaznost, hronični kašalj i pušenje kao jedan od glavnih uzroka hroničnog kašlja. Tu su još opstipacija ili zatvor, veći broj porođaja, kao i poremećaj statike urogenitalnih organa – objašnjava u razgovoru za eKlinika portal dr Miloš Radović, uroginekolog i načelnik Dnevne bolnice GAK „Višegradska“.

Precizna dijagnostika izuzetno važna kako bi se urinarna inkontinencija što pre tretirala

Analizom pritiska i protoka dobijaju se podaci o postojanju eventualne prepreke u mokraćnoj cevi, kao i o očuvanosti funkcije mišića bešike. Na kraju ispitivanja, objašnjava doktor Radović, moguće je odrediti volumen rezidulanog urina i primenom ultrazvuka.

– Urofloumetrija je dijagnostička metoda kojom se tokom spontanog mokrenja u posudu povezanu sa kompjuterskim sistemom. Mere se brzina i volumen mlaza mokraće, trajanje mokrenja, maksimalni i srednji protok, kao i vreme postizanja maksimalnog protoka. Elektromiografija se sprovodi kada sumnjamo da je u osnovi poremećaja mokrenja oštećenje nerava ili mišića koji su uključeni u sam akt mokrenja. Specijalni senzori registruju električnu aktivnost nerava i mišića mokraćne bešike, karličnog dna, ali i sfinktera. Ponekad je potrebno napraviti i videourodinamsko ispitivanje. Ono se posebno zakazuje i obavlja u drugoj prostoriji sa upotrebom RTG aparata. U bešiku se tada ubrizgava poseban rastvor za kontrastno RTG snimanje – opisuje načine postavljanja dijagnoze dr Radović.

Urinarna inkontinencija i cistoskopija

U slučaju pojave krvi u urinu, inkontinencije, hiperaktivne bešike, ali i prilikom pojave bola tokom mokrenja, savetuje se cistoskopija. Ovom metodom je moguće dijagnostikovati stanja kao što su zapaljenje (cistitis), kalkuloza, ali i karcinom mokraćne bešike.

Doktor Miloš Radović navodi da je to endoskopska procedura koja omogućava sagledavanje sluznice mokraćne cevi i mokraćne bešike. Izvodi se uvođenjem instrumenta – cistoskopa kroz mokraćnu cev u mokraćnu bešiku. Radi se, prema rečima doktora Radovića, o ambulantnoj metodi koja se može izvesti u lokalnoj, ali i kratkotrajnoj opštoj anesteziji. Koristi se za dijagnostiku, praćenje, ali i za lečenje određenih stanja i bolesti. Doktor naglašava i da je uvođenjem posebnih produžetaka kroz cistoskop, tokom samog izvođenja ove procedure, moguće, na primer, ukloniti manje tumore koji se nalaze u prostoru bešike.

Na koje načine urinarna inkontinencija može da se leči

Kod upornih vidova inkontinencije i lečenje može da traje duže, a svakako zahteva strpljenje i pacijenta i lekara. Dr Radović objašnjava da zato u praksi često treba istovremeno kombinovati različite terapeutske postupke. To su vežbe, lekovi, borba sa češćim infekcijama, laser, biljni preparati, pesari, hirurgija, tračice…

– U ginekologiji i urologiji odavno postoji veliki broj studija na temu najboljeg hirurškog tretmana inkontinencije, odnosno, kako na najbolji način izvršiti aplikaciju polipropilenske tračice ispod mokraćne cevi (uretre) – suburetralni sling, i kod nas i u svetu pokazao kao najpouzdaniji i najefikasniji metod sa postojanjem najmanjeg broja komplikacija posle operacije. Informacije koje imamo do sada sugerišu da je ishod nakon TOT metoda sličan kao nakon TVT (transvaginalna traka). Ipak, trebalo bi da pacijentkinje znaju da operativni tretman neće izlečiti sve probleme sa mokrenjem, već samo one koji su uzrokovani slabošću mokraćne cevi (uretra) i vrata mokraćne bešike. Mnogi problemi sa kojima se susrećemo u praksi imaju druge uzroke, i zato je veoma važno u početku jasno dijagnostikovati o kojoj se vrsti inkontinencije radi. Simptomi urgentne i neurogene inkontinencije se mogu samo pogoršati primenom određenih operativnih zahvata koji su korisni, ali samo u slučaju potvrđene dijagnoze stres inkontinencije – kaže ta eKlinika portal dr Miloš Radović.

Oporavak posle hirurškog lečenja, kvalitet života i povratak samopouzdanja

Hirurško rešavanje problema urinarne inkontinencije bi trebalo, po rečima doktora Radovića, da izleči  80-90 odsto žena, što posle postoperativnog oporavka koji uglavnom traje kao i kod većine drugih hirurških intervencija, podrazumeva i vraćanje fizičkim aktivnostima kakve su trčanje, ples, fitnes, umerene poljoprivrednim aktivnostima kakva je, na primer, baštovanstvo, i nastavak seksualnih odnosa.

Izuzetno je značajno naglasiti da rešavanje problema urinarne inkontinencije znači i povratak samopouzdanja, pa tako više neće biti straha od nevoljnog oticanja urina na poslu, u kupovini, proslavi ili nekom drugom društvenom dešavanju…  Nećete, kaže doktor Radović, više morati da brinete o mokroj odeći, sedištima u kolima, niti da brinete o neprijatnim mirisima, i da koristite uloške ili pelene. Time će, jasno je, kvalitet života biti vraćen na nivo pre bolesti.

Ima li opcija za lečenje bez hirurgije i šta su Kegelove vežbe

Ako je oticanje urina minimalno i ne smeta svakodnevnom funkcionisanju, operacija nije nužno potrebna. Dr Miloš Radović objašnjava da tada treba pokušati prevenstveno sa vežbama za mišiće karličnog dna, poznatim kao Kegelove vežbe.

– Mišići karličnog dna daju potporu organima male karlice (materica i bešika), kao i crevima. Vežbe mogu da ih ojačaju i da izleče, ili da smanje stres inkontinenciju. Ove vežbe nose malo ili nimalo rizika, a ako vam jednog dana i bude potrebna operacija, one će povećati šansu za uspeh. Efikasne su pogotovo u početnim stadijumima bolesti, ali se moraju sprovoditi redovno. Posebno se preporučuju nakon porođaja i usled zdravstvenih problema kao što je urinarna inkontinencija. U menopauzi, ove vežbe su savršeno početno rešenje u prevenciji. One ojačavaju mišiće dna karlice i sprečavaju spuštanje materice i bešike. Pored toga, može se pokušati sa farmakološkom terapijom. Tu su i holinergici, botox, solifenacini, elektrostimulacija, neki alternativni lekovi, i laserska terapija zidova vagine – objašnjava dr Radović.

Stres inkontinencija se izuzetno efikasno rešava laserom

Dr Radović naglašava da zatezanje (rejuvenacija) zidova vagine laserom ima odlične terapijske efekte. Ova metodа bezbolno i efikasno pomaže pacijentu, i u visokom procentu slučajeva otklanja potrebu za operacijom. Takođe, doktor Radović naglašava da terapija laserom dovodi do smanjenja obima vagine i do zatezanja opuštenih vaginalnih zidova. Često je prisutno kod žena koje su rodile krupiju decu. Pored estetskog efekta, kod mlađih seksualno aktivnih žena dolazi i do pojačanog senzibiliteta vaginalne regije.

– Problem same stres inkontinencije se efikasno rešava primenom laserskog snopa užeg prečnika. Svaki milimetar vagine tretira se laserskim snopom 9×9 mega piksela, koji inicira stvaranje novih kolagenih vlakana. Dominatno se tretira regija ispod mokraćne bešike, njenog vrata i ispod same mokraćne cevi (uretre). Cilj je da u tom delu, u podsluzokožnom sloju vagine dođe do pojačanog stvaranja novih kolagenih vlakana. Time se daje dodatna podrška mokraćnoj cevi i bešici i smanjuje curenje urina. Prednosti su i neškodljivost, dobra podnošljivost i brzina izvođenja bez anestezije (ili u blagoj lokalnoj anesteziji vaginalnom kremom). Ovim načinom se rešava problem kod pacijentkinja koje žele da izbegnu operaciju i ležanje u bolnici. Takođe, ovo je dobro i za one kod kojih je hirurška operacija kontraindikovana, ili prethodni vidovi lečenja nisu dali zadovoljavajuće rezultate – navodi za eKlinika portal doktor Miloš Radović, koji se u praksi bavi i ovim vidom lečenja urinarne inkontinencije.

Šta možemo da uradimo kada osetimo iznenadni nagon za mokrenjem

Dr Radović savetuje kojom metodom samopomoći možemo da odreagujemo kada dođe do neizdržive potrebe za mokrenjem: treba zastati, stegnuti mišiće karličnog dna, opustiti ostale delove tela, i koncentrisati se na zaustavljanje potrebe za mokrenjem. Potom treba sačekati da ovaj neizdrživ nagon postepeno prođe, i zatim lagano otići do toaleta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Depresivna
11:51, 24. 12. 2022.
Odgovori

Lepo od vas i od dr Miloša za ova stručna objašnjenja.Nisam stekla utisak da će mi pomoći Kegelove i druge vežne.Kupila sam neko navodni lek Femisan i utvrdila da se sastoji od nekih vitamina u ekstrakta.Očekivala sam efikasan lek,a izgleda da ne postoji.

Dragica
10:25, 11. 08. 2023.
Odgovori

borim se 10 god sa inkontinencijom/Konacno cu da se operisem pa kako bude.nadam se boljem.Najveci problem su ceste urinarne infekcije koje teraju na nekontrolisano mokrenje.Uloske nosim uvek.Poz

zinela
0:20, 27. 08. 2023.
Odgovori

Draga gospodjo
pozdravljam vasu odluku za operaciju,samo naprjed biti cete preporodjeni.
Ohrabrujem sve zene da se obrate urologu da se ne stide da traze pomoc. To se desava mladim i starijim osobama. To je banalna operacija koja se radi ambulantno sa totalnom anestezijom. Postavljanje te sinteticke trake je uspjesno u 90% slucajeva
Ja sam imala taj problem zadnje godine malo vise izrazeno kod kasljanja, trcanja, podizanja tereta itd.Zivim u inostranstvu i operisala sam se 17 avgusta 23 u rekonvalescenciji sam treba se pricuvati 4 sedmice i posle nastaviti normalan zivot. 7 dana minimum ostati kuci odmarati se bez ikakvog napora. Postavljena mi je suburetralna traka (bandelette) nisam imala nepodnosljive post-operativne bolove; nekoliko dana spasfon i paracetamol itd.Imam kontrolu 25/09 i sretna sam ne nosim nikakvu protekciju.

Milos
21:02, 26. 11. 2023.
Odgovori

Odgovor za Depresivna:
Prva linija odbrane jesu vežbe i Feminost tbl.(ne Femisan- to je greska). Biljne su tbl., ne pomažu svima, ali ne trebate ih uzimati sami. Obratite se lekaru koji se bavi inkontinencijom i sa njim se dogovorite za dalju terapiju. Postoje puno efikasniji lekovi za kontrolu mokrenja kao i vaginalni laser.
Odgovor za Dragica:
10god. je previse duga borba. Verovatno niste bas cesto isli kod profesionalaca na preglede. U zadnjih 7god. se nasiroko u svetu i kod nas, upotrebljava laser kao poslednji korak pre operativnog lečenja. Ukoliko ni on ne pomogne, onda vam je operacija jedino resenje! Pre operacije je obavezno otici kod lekara i veoma precizno dijagnostikovati vrstu vaše inkontinencije. Suburetralni sling pomaže samo za stres inkontinenciju! Ako se obavi operacija a vi imate urgentnu, neurogenu inkontinenciju ili OAB, suburetralna traka ce vam samo pogorsati simptome!!
Za zinela:
Bravo, lepo ste prostudirali efekte plasiranja polipropilenske trake ispod uretre. To i jeste najace oružje u borbi sa stres inkontinencijom! Ali kao sto ste bili informisani od strane lekara, može imati i opasne postoperativne reakcije. I jeste najefikasnija! U našim studijama čak u 94% slučajeva.
dr M. Radović
https://www.ginekologmilosradovic.rs/

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo