Naslovna / Zdravlje

Glavobolja može da se ublaži bez lekova, ali, ima situacija kada morate pozvati lekara

Priredio/la: Milan Marjanović|15:00 - 22. 10. 2021.

Glavobolje su vrlo neprijatna stanja, ali neke male trikove i rituale mogu da se izleče ili ublaže

migrena-kako se leči Postoji nekoliko jednostavnih trikova kako da ublažite bol koji izaziva migrena Foto: Shutterstock

Glavobolje imaju različiti uzrok i prave veliku nelagodu. Dobra vest je da postoji nekoliko jednostavnih trikova kako da ublažite bol bez odlaska lekaru. Isprobajte ove savete i brzo ćete se osećati bolje.

Hladne obloge

Ako imate migrenu, stavite hladnu oblogu na čelo. Kocke leda umotane u peškir, vreća smrznutog povrća ili čak hladan tuš mogu da ublaže bol.  Obloga se drži na glavi 15 minuta, a zatim se napravi pauza od 15 minuta.

Topla obloga

Kod tenzione glavobolje može da se stavi grejni jastučić na vrat ili potiljak. Ako se javi bol u sinusima, predlog je da se drži topla krpa na mestu koje boli. Topao tuš takođe može pomoći.

Olakšajte pritisak na vlasište ili glavu

Ako je kosa vezana u konjski rep i previše zategnuta, to takođe može da izazove glavobolju. Ove „glavobolje od spoljnog pritiska“ mogu nastati i nošenjem šešira, trake za glavu ili čak pretesnih naočara za plivanje.

Prigušite svetla

Jarko ili svetlo koje treperi, čak i ono sa ekrana računara, može da izazove migrenske glavobolje. Svi koji su skloni migrenama, treba da prekriju prozore zatamnjenim zavesama tokom dana. Nošenje sunčanih naočara na otvorenom se podrazumeva. Takođe može da se doda na ekran dodatak protiv odsjaja na računaru i da se koriste fluorescentne sijalice sa dnevnim spektrom u rasvetnim telima.

Bez guma za žvakanje

Žvake mogu da naštete i vilici i glavi. Isto važi i za grickanje noktiju, usana, unutrašnjosti obraza ili priručnih predmeta poput olovaka. Izbegavajte hrskavu i lepljivu hranu i obavezno jedite i žvaćite male zalogaje. Ako škrgućete zubima noću, pitajte stomatologa o štitniku za zube. Ovo može obuzdati ranojutarnje glavobolje.

Pijte dovoljno tečnosti

Unošenje dosta tečnosti je neophodno, jer dehidratacija može da izazove glavobolju ili da je pogorša.

Uzmite malo kofeina

Popijte čaj, kafu ili bilo koji napitak sa malo kofeina. Ako se kofein uzme dovoljno rano, nakon početka bola, to može da olakša bol kada je glavobolja u pitanju. Uvek mogu pomoći lekovi protiv bolova koji se kupuju bez recepta, poput acetaminofena (paracetamol). Nije poželjno piti ni previše napitaka koji sadrže kofein jer odvikavanje od kofeina takođe može biti okidač za glavobolju.

Vežbe za opuštanje

Bilo da se radi o istezanju, jogi, meditaciji ili progresivnom opuštanju mišića, važno je pravilno vežbati da bi vežbe pomogle u sprečavanju nastanka bola. Poželjno je razgovarati sa lekarom o fizikalnoj terapiji, pogotovu ako postoje grčevi mišića u vratu.

Masaža i glavobolje

Masažu možete da radite sami. Nekoliko minuta masiranja čela, vrata i slepoočnica može pomoći u ublažavanju tenzione glavobolje, koja može biti posledica stresa. Ili primenite nežan, rotirajući pritisak na bolno područje.

Đumbir i glavobolje

Nedavna mala studija pokazala je da je uzimanje đumbira, pored redovnih lekova protiv bolova, takođe umanjilo bol ljudima koji su skloni migrenama. Drugo istraživanje je otkrilo da đumbir deluje skoro isto kao i lekovi protiv migrene koji se izdaju na recept. Takođe, mogu da se probaju dodaci ishrane koji sadrže đumbir ili da se spremi čaj od đumbira, radi sprečavanja migrene.

Lekovi i glavobolja – najveća korist sa najmanjim rizikom

Na policama apoteka nalaze se lekovi protiv bolova za sve vrste glavobolja. Da bi se ostvarilia najveća korist sa najmanjim rizikom, sledite uputstva lekara i farmaceuta:

  • Birajte sirupe umesto pilula. Telo sirupe brže apsorbuje.
  • Uzimanje ibuprofena i drugih nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAID) nije preporučeno kod osoba sa srčanom ili bubrežnom insuficijencijom.
  • Acetilsalicilna kiselina se ne daje deci ispod 16 godina.
  • Uzmanje lekova protiv bolova se preporučuje čim se bol oseti. Verovatno će bol biti pobeđen sa manjom dozom nego ako se čeka da se bol razvije.
  • Ako zaboli stomak u isto vreme kada se javi i glavobolja, pitajte svog lekara šta može da pomogne.
  • Pitajte svog lekara šta da preduzmete kako biste izbegli povratnu glavobolju, koja nastaje nakon nekoliko dana upotrebe lekova protiv bolova.
  • I obavezan je razgovor sa lekarom o simptomima glavobolje koje ne treba lečiti kod kuće.

Kada nazvati lekara

Odmah potražite medicinsku pomoć za:

  • Glavobolju koja sledi nakon povrede glave
  • Glavobolju, zajedno sa vrtoglavicom, govornim problemima, zbunjenošću ili drugim neurološkim simptomima
  • Jaku glavobolju koja se javlja iznenada
  • Glavobolju koja se pogoršava čak i nakon uzimanja lekova protiv bolova.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Srdjan
2:06, 25. 11. 2021.
Odgovori

Imagine glavobolju,vrtoglavicu,koci mi se vilica(usta),klecaju mi noge,imagine otezano disanje,i to see ave pojavi odjednom, imagine teske probleme,a ones might me bolje.Takodje mi she dude mnogo usta i zbog toga pijem mnogo vode.(sever nemam).Isao sam kod dosta lekara,Ali bezuspesno.Hvala inapred za odgovor.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo