Naslovna / Zdravlje

Koliko je važno vreme kada pijemo neki lek?

Piše: P. Ž.|21:00 - 21. 11. 2020.

Vreme u koje ćemo popiti neki lek veoma je važno za njegovo dejstvo. Da li je moguće bolje uskladiti terapiju sa biološkim ritmom?

Važno je pratiti bioritam Foto: Shutterstock

Od jutra do večeri naša telesna temperatura i krvni pritisak menjaju svoje parametre. Naše telo se menja kako dan prolazi i te promene utiču na trenutni metabolizam čoveka.

Ipak, prema istraživanju Američke akademija nauka većina pacijenata obolela od koronavirusa u američkim bolnicama primala je terapiju u jutarnjim časovima. Bolnička praksa je uglavnom takva – lekovi se dobijaju prema strogo propisanom rasporedu koji često nije u potpunosti usklađen sa potrebama organizma.

– Znamo da davanje lekova u različito doba dana može često da rezultira nejednakom količini leka u krvi ili drugim negativnim efektima. Naš odgovor na određene lekove je određeno satom – kaže dr Fic Džerald, upravnik Instituta za translacionu medicinu i terapeutike Univerziteta u Pensilavniji.

Hronobiolog sa Univerziteta u Teksasu Majkl Smolenski potvrđuje ovu tezu i kaže da često vreme koje nam odrede za lekove nema veze sa biološki zahtevima pacijenata koji se vode cirkadijalnim ritmom.On dodaje da pogrešno određeno vreme za davanje leka ne samo da će neće dovesti do željenih rezultata terapije već može dovesti do pogoršanja stanja pacijenta.

U velikim bolničkim sistemima vrlo je teško personalizovati terapije i omogućiti lečenje apsolutno programirano prema biološkom ritmu svakog pacijenta. Kao što lek reaguje drugačije u određeno  doba dana, tako je i složena struktura svakog organizma pojedinačno odlučujuća za njegove efekte.

Za sada, nemoguće je uspostaviti sistem koji bi bio apsolutno funkcionalan. Ali, težiti ka cilju koji bi dao maksimalan učinak u terapijskom lečenju je nešto što predstavlja budućnost napretka medicine.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo