Naslovna / Zdravlje

Šta sve može da bude uzrok svraba na rukama i nogama

Priredio/la: D.T.|15:00 - 19. 10. 2021.

Doktori savetuju svim pacijentima da ne češu osetljiva mesta, kako ne bi oštetiti kožu i izazvali moguće dodatne infekcije

uzrok svraba ruku i nogu Doktori savetuju svim pacijentima da ne češu osetljiva mesta Foto: Shutterstock

Svrab ruku i nogu je neprijatno stanje najčešće prouzrokovano suvom kožom. Terapija se prilagođava potrebama svakog pacijenta, jer svrab u nekim slučajevima može biti simptom i nekog ozbiljnijeg oboljenja kože. U principu, doktori savetuju svim pacijentima da ne češu osetljiva mesta, kako ne bi oštetiti kožu i izazvali moguće dodatne infekcije.

Psorijaza

Psorijaza je posledica ubrzanog rasta ćelija kože, koje se gomilaju na određenim delovima tela. Stanje je hronično sa periodima poboljšanja i pogoršanja. Ne zna se tačan uzrok nastanka psorijaze, koja je ipak učestalija u pojedinim porodicama. Svrab dlanova i tabana je, na primer, veoma čest simptom oboljenja. Koža zahvaćena psorijazom je crvena, ljušti se. Prisutni su bol i otečenost u zglobovima. Svrab je čest i na laktovima, kolenima, donjem delu leđa i na licu.

Ekcem

Reč je o zapaljenskom oboljenju kože u čijoj osnovi je imunološka reakcija pokrenuta alergenima. Postoji akutni ekcem kada je koža crvena, topla, vlažna,  i hronični – kada je koža zadebljana i peruta se. Stanje je uvek praćeno svrabom. Posebna vrsta ekcema je dishidrotični dermatitis koji pogađa samo ruke i stopala. Osim svraba znaci ovog stanja su i plikovi, crvena, ispucala i perutava koža.

Šuga

Ovo je parazitarno oboljenje kože uzrokovano šugarcem (Sarcoptes scabiei), parazitskim krpeljem, čiji je prodor u kožu vidljiv u obliku papula, vezikula ili linearnih kanalića u kojima prebivaju paraziti i njihova jaja. Rezervoar zaraze je čovek.

Sitna štetočina zabija se u gornji sloj vaše kože i tamo polaže jaja, izazivajući šugu. Stanje se manifestuje svrabom. U pitanju je zarazna bolest koja se širi u područjima s malo slabijom higijenom i gde ima dosta kontakta tokom dužeg vremenskog perioda. Bolest se ne može preneti brzim rukovanjem. Svrab ruku i stopala češći je kod beba i dece sa šugom, a ne i kod odraslih. Svrab može biti intenzivniji tokom noći. Pacijenti se žale na svrab u predelu laktova, zglobova, pazuha, između prstiju.

Dijabetes

Kožni problem je nekada prvi znak dijabetesa. Jedno od stanja koje se ispoljava na koži je eruptivna ksantomatoza, koja može izazvati svrab na rukama i stopalima. Stanje je posledica nekontrolisanog dijabetesa. Bolest je praćena žutim plikovima, crvenilom i visokim nivoom holesterola.

Alergije

Alergijske reakcije na koži su nekada moguće na samo dodir alergena. Javlja se alergijski kontaktni dermatitis. Simptomi će se pojaviti posle nekoliko sati u obliku osipa, suve kože. Pacijenti imaju osećaj da im koža gori, peče ih, moguća je i pojava plikova.

Kako da zaustavim svrab?

Masti, kreme i losioni mogu biti od velike pomoći kod stanja suve kože. Savet je, ipak, da ako su simptomi intenzivni razgovarate sa stručnjakom. Ukoliko je u pitanju alergijska reakcija možda će vam biti potrebni antihistaminici ili kortikosteroidi. S druge strana, neki proizvodi leče šugu ukanjujući grinje na vašem telu. Kožna stanja poput psorijaze ili ekcema često zahtevaju detaljniji plan lečenja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Spasa velinov
13:07, 06. 09. 2022.
Odgovori

Poštovani,lmam svrab nevidljiv na nogama najčešće iznad kolenima.poz

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo