Naslovna / Zdravlje

Kolor dopler vrata može da ukaže na pojavu moždanog udara, naglašava dr Žarko Matijević

Piše: Danijela Tadić |8:36 - 12. 10. 2021.

Kolor dopler krvnih sudova vrata omogućava stručnjacima da na arterijama vide naslage, ili plakove, koji sužavaju šupljinu krvnog suda

kolor dopler Dr Žarko Matijević: Kolor dopler je dijagnostička metoda koja može prevenirati moždani udar Foto: Privatna arhiva/ Shutterstock

Kolor dopler krvnih sudova vrata je bezbolna i neinvazivna ultrazvučna metoda koja može na vreme da zaštiti čoveka od ozbiljnih, pa i fatalnih bolesti. Ova metoda koristi Doplerov efekat kako bi omogućila prikaz promena u brzini protoka krvi kroz krvne sudove različitih organa. Stručnjaci preporučuju ovaj pregled osobama sa povišenim masnoćama u krvi, pušačima i posebno kao način kojim se može na vreme reagovati i sprečiti moždani udar. Lekari naglašavaju da je kolor dopler vrata preventivni pregled koji može ukazati na preteći moždani udar, dok kolor dopler krvnih sudova vrata meri protok krvi kroz krvne sudove vrata. Na arterijama stručnjaci mogu videti naslage, ili plakove, koji sužavaju šupljinu krvnog suda.

Uvid u velike magistralne, krvne sudove vrata

Lekari prate promene stalnih frekvencija ultrazvučnih talasa, budući da se izvor zvuka kreće u odnosu na posmatrača. Promena frekvencije ultrazvučnih talasa nastaje usled odbijanja od krvne ćelije koje su u pokretu.

– Dopler krvnih sudova vrata daje uvid u velike, magistralne krvne sudove vrata, koji snabdevaju mozak preko potrebnim kiseonikom i hranjivim materijama neophodnim za funkcionisanje mozga. Samim tim, dopler krvnih sudova vrata je jedna od bitnijih dijagnostičkih metoda u neurologiji – kaže za portal eKlinika specijalista neurolog dr Žarko Matijević.

Registruje ozbiljna suženja karotidnih arterija

Dopler krvnih sudova vrata, po rečima stručnjaka, posebno je značajan za pacijente kod kojih se registruju ozbiljna suženja karotidnih arterija, krvnih sudova koji prenose kiseonikom bogatu krv od srca do mozga. U slučaju da se ništa ne preduzme, suženje vodi ka začepljenju krvnog suda sa mogućim teškim neurološkim komplikacijama.

Poznato je da od 20 do 30 odsto bolesnika sa akutnim ishemičnim moždanim udarom ima značajnu stenozu (suženje) unutrašnje karotidne arterije. Kolor dopler krvnih sudova prikazuje i zidove krvnih sudova. Sve ovo pruža mogućnost selekcije pacijenata za određene terapijske intervencije – dodaje dr Matijević.

Senzitivnost 90 odsto

Sa velikom verovatnoćom ova dijagnostička metoda može da ukaže na postojanje određenih promena.

Kolor dopler je vizuelizaciona metoda, koja sa velikom preciznošću ukazuje na prisustvo plakova, to jest, naslaga na unutrašnjem zidu krvnog suda, sa posledičnim suženjem. Prisustvo proširenja krvnog suda – aneurizme, izuzetno su retko prisutne na ovim krvnim sudovima te se i ređe dijagnostikuju, a senzitivnost i specifičnost karotidnog ultrazvuka se kreće oko 90 odsto – naglašava dr Matijević.

Ogroman značaj nakon praćenja moždanog udara

Moždani udar ne bira ni mesto, ni vreme. Prema nekim podacima, u Srbiji svakih 15 minuta neko doživi moždani udar. Ova dijagnostička metoda, po rečima našeg sagovornika, ima najveći značaj u prevenciji samog moždanog udara i nekih stanja koja mogu da uslove pojavu šloga.

– Ova metoda od velike je važnosti za rano otkrivanje odnosno „screening“ ateroskleroze kod mlađih osoba, sa povišenim mastima u krvi ili kod pušača. Kolor dopler je indikovan i kod osoba, koje imaju izražene simptome smanjenog protoka, prolaznu slabost jedne strane tela, vrtoglavice, otežan govor, prolazno slepilo. Ogroman je značaj praćenja nakon moždanog udara i u njegovoj sekundarnoj prevenciji – objašnja za eKlinika portal neurolog dr Žarko Matijević.

S porastom plaka, raste i opasnost od moždanog udara

Pre pojave ove dijagnostičke metode, nije bilo mogućnosti da se veliki broj osoba adekvatno dijagnostički obradi.

– Kumulativan petogodišnji rizik za moždani udar iznosi 11 odsto, a kod pacijenata sa plakom koji dovodi do suženja karotidnih arterija od 50 do 69 odsto. Sa porastom plaka, u slučaju da se registruje suženje iznad 85 odsto, procenat pacijenata koji će doživeti moždani udar raste na 32 odsto – naglašava dr Matijević.

Šta se kolor doplerom ne može primetiti?

Postoji, ipak i jedan mali broj pacijenata kod kojih se ultrazvukom ne može sa apsolutnom tačnošću reći koliko je suženje krvnih sudova.

– Kada postoji sumnja da pacijent ima promene u nivou koji ultrazvuk ne može vizuelizovati, kada arterija Carotis interna već uđe u koštani kanal, tada je indikovana arteriografija. Treba reći da za razliku od kolor doplera krvnih sudova vrata, digitalna suptrakciona angiografija nosi određeni rizik – napominje dr Matijević.

Metoda i za decu i trudnice

Od kolor doplera kao dijagnostičke metode, rečima dr Matijevića, potrebno je uzdržati se, dva sata pred pregled od pušenja i kofeina.

– Hroničnu terapiju pacijent redovno koristi i na dan pregleda, odnosno korišćenje hronične terapije se ne prekida. Treba reći da je ova metoda apsolutno bezbedna i primenjuje se i kod dece i kod trudnica bez ograničenja – kaže u razgovoru za eKlinika portal dr Žarko Matijević.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Blagoje pejcinovski
23:33, 20. 10. 2021.
Odgovori

U bolnici su mi utvrdili zakcenje 85% treba operacija srca dva bajpasa u prolece Leva noga spasena radjena 12 apr do 19apr u II hiruskoj zakaco bol bakteriju stomacna 3,5 sta raditi trenutno u bolnici kardiologija III interne B

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo