Naslovna / Zdravlje

Nokturija je učestala potreba za mokrenjem tokom noći – na šta sve treba obratiti pažnju

Priredio/la: D.T.|17:00 - 07. 10. 2021.

Potreba za mokrenjem više puta u toku noći može biti uzrokovana ili lošim navikama ili odrđenim zdravstvenim problemom

nokturnija-bešika Nokturija je učestala potreba za mokrenjem tokom noći Foto: Shutterstock

Nokturija je učestala potreba za mokrenjem tokom noći. U nekim slučajevima ovo stanje je signal za ozbiljno oboljenje, najčešće se povezuje sa visokim krvnim pritiskom – hipertenzijom. Često je reč i o bezazlenom stanju i činjenici da neke osobe piju velike količine tečnosti ili kofeina u večernjim satima. U ovom slučaju, dovoljno je samo da promenite životne navike i izbegavate povećane količine tečnosti, nekoliko sati pre odlaska na spavanje.

Visok unos soli i povišen krvni pritisak – tesnoj vezi sa nokturijom

Stanje se, ipak često povezuje i sa nekim poremećajima zdravlja. Prema nedavnim istraživanjima, visok unos soli i povišen krvni pritisak, su u tesnoj vezi sa nokturijom.

Naše studije pokazuju da povišena potreba za noćnim mokrenjem ima uzrok u visokom krvnom pritisku ili nagomilavanjem tečnosti u organizmu – rekao je autor studije Satoshi Konno. U slučaju da unosite previše soli, vaše telo može zadržavati tečnost. Ovo stanje se povezuje sa visokim krvnim pritiskom i potrebom da mokrite  više puta u toku noći. Hipertenzija, ipak nije jedini mogući uzrok nokturije. Stručnjaci ukazuju da postoji mnogo potencijalnih razloga za ovu pojavu.

Organizam proizvodi više mokraće

Stanje koje se zove noćna poliurija moglo bi biti razlog čestih noćnih poseta toaletu. „Noćna poliurija je sindrom usled koga se menja uobičajeni odnos lučenja urina u toku dana i tokom noći“, smatra Američko društva za nefrologiju. Pacijenti sa noćnom poliurijom izlučuju 33 odsto ukupnog dnevnog urina tokom noći, kaže se u jednom izveštaju. Kongestivna srčana insuficijencija, neurološke bolesti poput Parkinsonove i Alchajmerove bolesti, hronične bubrežne bolesti i opstruktivne apneje u snu, neka su od stanja koja mogu usloviti nastanak noćne poliurije.

Mokraćna bešika, jednostavno, nije u stanju da zadržava određenu količinu urina tokom noći. U ovom slučaju imate nizak kapacitet noćne bešike, koji može biti uzrokovani infekcijama ili upalama. Osim toga, preaktivna bešika ili opstrukcija bešike mogu izazvati nizak kapacitet noćne bešike.

Neki izveštaji tvrde da su mnogi pacijenti koji pate od nokturije pogođeni i noćnom poliurijom i niskim kapacitetom noćne bešike, što su, ipak, dva odvojena problema. Ovi pacijenti dobijaju dijagnozu mešovite nokturije.

Imate lagan san

Neki ljudi češće uriniraju tokom noći, zato što nemaju tvrd san i jednostavno se bude tokom noći. Kada se probude obično idu u toalet, ali ovo stanje ne mora da bude nužno povezano sa mokraćnom bešikom.  Ako morate jednom ili više puta da ustajete noću da biste urinirali, onda se radi nokturiji. Hiperaktivni mišići mokraćne bešike, ili neko drugo prikriveno zdravstveno stanje, mogu dovesti do učestalog mokrenja noću bez obzira na godine i pol. Imajte u vidu da prekomerni unos tečnosti, posebno onih koje sadrže kofein, može da utiče na učestalost odlaska u toalet.

Šta da radite ako često mokrite tokom noći?

Posavetujte se sa stručnjakom o mogućim uzrocima ovog stanja. Možda ćete morati da lečite neke urinarne infekcije. Možda će biti potrebno da pratite stanje, da obratite pažnju na to šta i koliko pijete i koliko često posle toga idete u toalet. Lekar bi mogao i na ovaj način da utvrdi uzrok nokturije. Lečenje ovog stanja može uključivati i lečenje bolesti koja je uslovila nokturiju. Primera radi, ako visok krvni pritisak izaziva nokturiju, lekar će vam možda preporučiti da kontrolišete i smanjite unos soli i budete fizički aktivniji.

Promenite navike

Nekada nije u pitanju nikakav zdravstveni problem i često jednostavne promene nekih životnih navika mogu biti od velike pomoći. Neil Grafstein, docent urologije u bolnici Mount Sinai u Njujorku smatra da bi kontrola količine pića koja se popije pre odlaska na spavanje mogla da ublaži simptome nokturije. Nastojte da veće količine vode popijete u jutarnjim satima, izbegavajte kasne večernje kafe, jer kofein podstiče izbacivanje tečnosti iz tela. Noćno mokrenje je češće i kod starijih osoba, kod muškaraca koji imaju uvećanu prostatu, a kod žena se često dovodi u vezu i sa hormonskim promenama.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo