Naslovna / Zdravlje

Šta je bolje – uzeti novi lek ili veću dozu istog kada je potrebna pojačana kontrola krvnog pritiska

Priredio/la: I. V.|17:00 - 06. 10. 2021.

Pojačano lečenje krvnog pritiska može izazvati razne rizike pa se svaka odluka o većoj dozi istog ili uvođenju novog mora pažljivo doneti

Visok krvni pritisak Istraživači su otkrili da pacijenti imaju veće šanse da se pridržavaju svog režima uzimanja lekova Foto: Shutterstock

Milioni ljudi ima previsok krvni pritisak iako uzimaju lekove kako bi ga kontrolisali, ali, nova studija mogla bi da pomogne njima i njihovim lekarima da odluče da li treba povećati dozu jednog od postojećih lekova ili dodati novi, kako bi smanjili pritisak i smanjili rizik od budućih zdravstvenih problema.

Lakše je povećati dozu

Osvrćući se na podatke skoro 179.000 osoba starijih od 65 godina, koji su tokom dve godine bili na lečenju u bolnicama širom SAD, istraživači su otkrili da pacijenti imaju veće šanse da se pridržavaju svog režima lekova ako im lekar poveća dozu jednog od lekova, koji su već uzimali. Takođe su otkrili da obe strategije smanjuju krvni pritisak, ali dodavanje novog leka ima vrlo malu prednost u odnosu na povećanje doze postojećeg leka. Istraživači kažu da bi nova otkrića mogla da se osvrnu i na iskustva lekara i pacijenata čiji krvni pritisak ostaje povišen uprkos započinjanju terapije lekovima.

Pojačano lečenje krvog pritiska zahteva pažljive odluke

Nalazi, koje je tim sa University of Michigan objavio u Annals of Internal Medicine, fokusiraju se na pacijente čiji je početni sistolni krvni pritisak bio iznad 130 mm Hg. Istraživači su mogli da vide obrasce u lečenju i očitavanja krvnog pritiska tokom vremena, u nekoj vrsti prirodnog eksperimenta. Svi pacijenti su uzimali najmanje jedan lek za krvni pritisak, manje od maksimalne doze i imali su intenziviranje terapije na početku perioda ispitivanja, što ukazuje na to da su njihovi lekari mislili da im je potrebno intenzivnije lečenje. Budući da pojačano lečenje krvnog pritiska može izazvati rizike – bilo da se radi o interakciji leka, ako se doda novi lek, ili o neravnoteži elektrolita sa visokim dozama, ili o nesvestici i padu, ako se pritisak osobe suviše smanji – takve odluke moraju pažljivo da se donose.

Kliničari praktikuju pristup započinjanja lečenja niskim dozama

– Sve je više smernica o pristupima započinjanja lečenja kod starijih odraslih osoba, ali manje je onih o narednim koracima za intenziviranje lečenja, posebno kod starije i medicinski složene populacije, koja obično nije uključena u klinička ispitivanja lekova za krvni pritisak – istakla je dr Carole E. Aubert sa Bern University u Švajcarskoj koja je izvela veći deo istraživanja.

Kliničarima odgovara pristup započinjanja lečenja niskim dozama i polako, kod starijih pacijenata, istakla je jedna od autora studije dr Lillian Min.

– Ali, ovi rezultati pokazuju da kod starijih pacijenata imamo dalju priliku da prilagodimo izbore u intenziviranju terapije lekovima za hipertenziju, u zavisnosti od individualnih karakteristika pacijenta. Da li je veća verovatnoća da će se pacijent pridržavati jednostavnijeg režima? Zatim povećati postojeći lek. Ili je krvni pritisak veoma visok i kliničar je više zabrinut zbog njegovog smanjenja? Onda tek treba razmišljati o uvođenju novog leka odmah – dodala je dr Min. Za starije odrasle osobe, koje već uzimaju niz lekova, dodatna složenost uzimanja još jedne vrste pilula može biti previše. Rizici polifarmacije (uzimanje više lekova), već su dobro poznati iz drugih istraživanja, smatra dr Min.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo