Naslovna / Zdravlje

Promuklost može biti posledica i benignih i malignih promena, naglašava dr Sanja Krejović Trivić

Piše: Marijana M.Rajić|8:53 - 08. 10. 2021.

Kod fonijatra dolaze pacijenti svih starosnih grupa, koji primarno imaju probleme sa glasom, a ponekad i sa disanjem i sa gutanjem

Dr Sanja Krejović Trivić: Sve je veći broj pacijenata sa malignim oboljenjima, a promuklost je najčešće prvi simptom maligniteta Foto: Privatna arhiva/Shutterstock

Problemi sa glasom mogu nastati zbog postojanja organskih promena na nivou generatora glasa – grkljana, pa se tako na glasnicama mogu pojaviti ciste, polipi, otoci, tumori ili pevački čvorići. Operacije štitne žlezde, pluća ili karotida takođe mogu da budu uzrok promene glasa. A ne samo do poremećaja glasa, već i govora mogu da dovedu i neki neurološki problemi, kao što su stresne situacije. Pušenje je najčešći uzrok raka grla koji takođe počinje izmenjenim glasom, a promuklost predstavlja osnovnu dijagnozu zbog koje se pacijenti upućuju na pregled kod fonijatra.

Šta je fonijatrija

Nastala iz otorinolaringologije, fonijatrija se bavi poremećajima komunikacije, a da bi se adekvatno posvetio pacijentu sa ovakvim problemima, iskusan specijalista otorinolaringologije mora uže da specijalizira i fonijatriju. Pošto na osnovu može da prepozna o kakvoj vrsti poremećajа je reč, fonijatar bi trebalo da ima i izvanredan sluh, poželjno je i muzičko obrazovanje, ali i da bude dobar psiholog.

Ova grana medicine nije toliko nova i prisutna je već više od pola veka kroz prevenciju, dijagnostiku i lečenje poremećaja glasa i govora, ali je i u svetu nedovoljan broj stručnjaka ove specijalizacije – ima ih samo nekoliko stotina, dok ih je kod nas tek nekoliko. Tradicija fonijatrijskog odseka Klinike za otorinolaringologiju i maksilofacijalnu hirurgiju Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije traje praktično od samih začetaka ove moderne grane medicine, a osnivač je profesor dr Dušan Cvejić, koji je pored fonijatrije, završio i muzičku akademiju i osnovao Uniju Evropskih Fonijatara  u Beogradu 1971.godine.

Koji pacijenti su za fonijatrijski pregled

– Kod fonijatra dolaze pacijenti svih starosnih grupa, koji primarno imaju probleme sa glasom, a ponekad i sa disanjem i gutanjem. Svaka promena, a posebno gubitak glasa je ogroman nedostatak za svakog čoveka, da ne govorimo o osobama kojima je glas profesionalno sredstvo za rad (vokalni solisti, glumci, voditelji, novinari, svi drugi kojima je verbalna komunikacija povezana sa profesijom). Takođe, sve je veći broj pacijenata sa malignim oboljenjima, a promuklost je najčešće prvi simptom maligniteta. Rana dijagnostika je najvažnija za otkrivanje potencijalnog karcinoma, i zbog toga je važno da se svi koji imaju promuklost koja traje duže od 2 do 3 sedmice, jave na pregled kod otorinolaringologa ili fonijatra – ističe u razgovoru za eKlinika portal docent dr Sanja Krejović Trivić sa Klinike za otorinolaringologiju i maksilofacijalnu hirurgiju Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije, jedan od naših retkih fonijatara.

Pušenje menja glas, ali i uzrokuje karcinom grkljana

Probleme sa glasom imaju i žene i muškarci, i nema, kaže dr Sanja Krejović Trivić, nekih pravila u tome ko više oboljeva. Ona dodaje i da se glas menja tokom celog života, od rođenja pa do starosti, pa je tako u pubertetu karakteristično da mutira glas kod dečaka, ali i devojčica.

Dr Krejović Trivić objašnjava da na glas utiče sve što se psihofizički odvija u organizmu. Pojava promuklosti, prema njenim rečima, može da bude posledica preterane ili nepravilne upotrebe glasa, kao i njegove zloupotrebe. Na promene glasa takođe mogu da utiču i loši mikroklimatski uslovi, manifestacije alergija, kašalj, ali oštećenje sluha i neki drugi problemi, poput gorušice. Refluksna bolest je sve zastupljenija i može dovesti do raznih komplikacija čak i nastanka maligniteta, zato je treba na vreme dijagnostikovati  i adekvatno lečiti.

– Prevenciji pripada najvažnije mesto, i zato fonijatri pre svega savetuju pacijente da ne puše ili da prestanu sa konzumiranjem cigareta, ali i da ne zloupotrebljavaju alkohol, da se trude da žive zdravije, čuvaju (štede) glas i brinu o njemu. Deca često promuknu zbog preterane vike, a kod starijih osoba može da dođe do istovremenog slabljenja i glasa i sluha – navodi dr Krejović Trivić, koja je i članica Unije evropskih fonijatara.

Terapije se razlikuju u zavisnosti od dijagnoze

Kompleksan, odnosno holistički pristup lečenju pacijenata sa fonijatrijskim problemima podrazumeva najpre kompletan otorinolaringološki pregled uva, grla i nosa.

Poseban deo je endoskopski pregled grkljana (endovideostroboskopija), pomoću koga možemo da vidimo vibracije glasnica koje stvaraju glas, a nakon toga radi se kompjuterska analiza glasa i govora. Kada otkrije uzrok problema sa glasom pacijenta, fonijatar se opredeljuje za adekvatnu terapiju u koju spadaju fonijatrijska rehabilitacija (vežbe disanja i produkcije glasa) i psihološka obrada pacijenta. U zavisnosti od problema, možemo da predložimo inhalacije, lečimo infekciju ako postoji, alergiju, ili gastroezofagusnu refluksnu bolest(gorušicu/ GERB). U slučajevima kada fonorehabilitacija nije dala zadovoljavajuće rezultate ili ako posumnjamo na malignu bolest koju možemo da otkrijemo u ranom stadijumu, primenjuje se fonohirurgija – objašnjava za čitaoce eKlinika portala docent dr Sanja Krejović-Trivić, koja dodaje da za dobar ishod lečenja može da bude dovoljan samo jedan fonijatrijski pregled, ali, da u zavisnosti od dijagnoze, ono može trajati i mesecima.

Glas može da se vrati ili „popravi“ svima

Kao jedan od najvećih uspeha fonijatrije, doktorka Krejović Trivić navodi podatak da fonijatri svima mogu da „poprave“ glas i da se to odnosi čak i na pacijente koji su operisali rak grkljana. Oni, kako objašnjava, nauče da govore „iz stomaka“, odnosno primenjuju ezofagusni glas i govor. Naša sagovornica navodi i da se sa pandemijom covid 19 broj njihovih pacijenata povećao usled posledica koje je infekcija izazvala, poput promuklosti, kašlja ili posle intubacije, ali i povišenog nivoa stresa.

U decembru 2021. godine obeležava se jubilej – 50 godina od osnivanja ove Unije evropskih fonijatara, a doc. dr Sanja Krejović Trivić organizuje fonijatrijski kongres u Beogradu koji će okupiti najeminentnije fonijatre sveta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Грађанин
19:55, 08. 10. 2021.
Odgovori

Био сам на прегледу код Др.Крејовић. Одличан лекар и јако пријатна особа. Хвала Богу да такав стручњак постоји у нашој земљи.

Zaric Radosav
15:26, 09. 10. 2021.
Odgovori

Moja supruga je operisana 01.10.2021.god.
Svaka čast doktorima, sestrama a posebno doktoru Dragišiću. Klinika je beprekorno čista i sve je dobro samo što objekat gde je klinika zaslužuje bolji ambijent a posebno ambulanta gde se vidi da je iz prošlog veka.
Veliki pozdrav

Misko
18:57, 10. 10. 2021.
Odgovori

Svaka čast doktorki,vrhunski profesionalac.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo