Naslovna / Zdravlje

Kinesio Taping je terapeutska tehnika lepljenja traka kako bi se ublažio bol

Priredio/la: I. V.|8:57 - 19. 09. 2021.

Problematični delovi tela lepe se trakama i uz pomoć njihovog stimulansa aktiviraju se prirodni mehanizmi tela za oporavak tkiva

kinesio taping- elastične trake- fizikalna metoda Elastičnim pamučnim trakama moguće je podstaći prirodne procese za izlečenje tela Foto: Shutterstock

Metoda Kinesio Taping je terapeutska tehnika koja ublažava bol i olakšava limfnu drenažu mikroskopski podižući kožu. „Kineziotejping“ je ustvari tehnika lepljenja elastičnih traka na problematične delove tela gde osoba ima povredu ili oseća bol, a na osnovu tog stimulansa aktiviraju se prirodni mehanizmi tela za oporavak tkiva. Lepnjem traka postiže se efekat liftinga koji stvara neku vrstu zavoja u koži, povećavajući međuprostor i omogućavajući smanjenje upale u pogođenim područjima.

Za šta se koristi kinesio traka?

Kinesio Tape je hipoalergenska traka od pamučnih vlakana, bez lateksa, sa akrilnom podlogom koja se aktivira  toplotom i proteže samo duž uzdužne ose. Traka je elastična, nema lekovita svojstva, a debljina trake dizajnirana je približno debljini kože. Fizioterapeuti, radni terapeuti, sertifikovani atletski treneri, kiropraktičari, lekari, manuelni terapeuti, medicinske sestre i fizioterapeuti širom sveta koriste Kinesio traku za mnoge disfunkcije u širokom spektru – od poremećaja temporomandibularnog zgloba (TMJ) do trnjenja prstiju, kao i sportisti visokog profila.

Na koje sisteme deluje ova terapeutska tehnika

Veruje se da Kinesio Taping ili metoda lepljenja traka izaziva fiziološke efekte na nekoliko sistema tela, a pre svega na:
– limfni
– nervni
– mišini
– fascijalni sistem
zglobove.
Kinesio Taping metodu terapeuti trenutno koriste za:
– promenu tonusa mišića
– pomeranje limfnih tečnosti
– ispravne obrasce kretanja
– poboljšanje držanja.

Tretman budućnosti

Kinesio Taping metodu 1973. godine dizajnirao je dr Kenzo Kase i predstavlja sasvim novi način za postizanje optimalnih rezultata za pacijente. Spada u tretman budućnosti koji koristi trake čiji je zadatak da stimulišu epiderm, a tehnika se oslanja na kineziologiju (nauku o pokretu delova tela). Na osnovu istraživanja i višegodišnje kliničke upotrebe, Kinesio Taping metoda posebno primenjuje kinesio trake koje se mogu primeniti na stotine načina, koje osim smanjenja bola i upala, imaju sposobnost da podstaknu postoperativno zarastanje, spreče povrede, podstaknu dobru cirkulaciju i mogu da pomognu prirodnom procesu lečenja tela.

Procena stanja pacijenta

Evaluacija i procena su ključni u lečenju bilo kog kliničkog stanja. Da biste postigli željene rezultate pomoću Kinesio Taping fizikalne tehnike, kao i bilo kog drugog tretmana, neophodna je potpuna procena stanja pacijenta. Jer, u nekim slučajevima, lečenje stanja može zahtevati i lečenje drugih osnovnih stanja. Procena bi trebalo da uključuje  ručno testiranje mišića, opseg testiranja pokreta, procenu hoda i sve druge ortopedske posebne testove. Podaci dobijeni ovim procenama omogućiće da se pripremi odgovarajući protokol lečenja. Kinesio Taping metoda lečenja ima pozitivne fiziološke efekte na kožu, limfni sistem i krvotok, fascije, mišiće, ligamente, tetive i zglobove. Može se koristiti zajedno sa mnoštvom drugih tretmana i efikasan je u rehabilitacionim i hroničnim fazama povrede, kao i za preventivne mere.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo