Naslovna / Zdravlje

Dijabetes može biti uzročnik problema sa žučnom kesom

Priredio/la: D.T.|17:00 - 12. 09. 2021.

Gojaznost, koja je čest pratilac dijabetesa tipa 2, takođe je jedan od faktora koji ima uticaj na bolesti žučne kese

gojaznost i žučna kesa- dijabetes i problemi sa žučnom kesom Gojaznost, koja je čest pratilac dijabetesa tipa 2, takođe je jedan od faktora koji ima uticaj na bolesti žučne kese Foto: Shutterstock

Osobe koje se leče od dijabetesa, usled gojaznosti i povišenog holesterola, u većem su riziku da imaju problema i sa žunom kesom. Dobra kontrola dijabetesa, pravilna ishrana, praćena fizičkom aktivnošću i zdravim načinom života, mogu biti ključni faktori u izbegavanju problema. U slučaju loše kontrolisanog šećera, ili viška kilograma, oboleli od dijabetesa, mogu lako da dobiju dijagnozu kamena u žučnoj kesi, koji se uglavnom leči operacijom i uklanjanjem žučne kese.

Gojaznost, dijabetes i žučna kesa

Meta-analiza objavljena u martu 2016. godine u časopisu Journal of Diabetes and its Complications tvrdi da ima sve više dokaza da su dijabetičari u povećanom riziku da se razbole od bolesti žučne kese. Endokrinolozi kažu da još uvek nije poznato šta je uzrok ovome. Postoji više teorija o tome kako dijabetes i insulinska rezistencija utiču rad žučne kese. Gojaznost, koja je čest pratilac dijabetesa tipa 2, takođe je jedan od faktora koji ima uticaj na bolesti žučne kese. Višak kilograma povećava lučenje holesterola u žuči, on se može skupiti u žučnoj kesi i na kraju dovesti do pojave kamenja u žučnoj kesi. Takođe, pacijenti koji pate od dijabetesa imaju veći nivo triglicerida, vrste masti koja može podstaći stvaranje kamenja u žučnoj kesi, tvrde stručnjaci.

Autoimuna neuropatija uzrok nastanka kamenja

Druga teorija tvrdi da kamenje uzrokuje autonomna neuropatija ili oštećenja nerava koji kontrolišu kretanje creva i žučne kese usled postojanja dijabetesa. Prema istraživanju objavljenom u International Journal of Medical and Dental Sciences, usled ovog stanja žuč iz žučne kese nije u stanju da se oslobađa zbor oštećenja nerava, a usled nagomilanog mulja u žučnoj kesi nastaje kamenje.

Kontrola šećera ključna za izbegavanje bolesti

Endokrinolozi smatraju da je dobra kontrola dijabetesa ključan faktor koji može da spreči nastanak kamena u žučnoj kesi. Predlog je da u saradnji sa izabranim lekarom napravite plan upravljanja dijabetesom, usmerite se na zdravu fizičku aktivnost i pravilnu ishranu. Uzimajte lekove, prema savetu doktora, i pratite nivo šećera u krvi. Kada je dijabetes pod kontrolom, mnogo je manja verovatnoća da će autonomna neuropatija postati problem. Nivo triglicerida trebalo bi da bude niži, čime se i smanjuju šanse za razvoj kamenja u žučni.

Bol s desne strane jedan od simptoma napada žuči

Iznenadi bol s desne gornje strane abdomena, koji traje nekoliko sati, bol između lopatica s desne strane, ispod ramena, bol koji se pogorša posle obroka, samo su neki od znakova problema sa žučnom kesom. Takođe, moguće su i neočekivana mučnima i povraćanje.

Nekada je operacija jedina opcija

Usled osetljivog opšteg zdravstvenog stanja, osobe s loše kontrolisanim dijabetesom su u većem riziku da stanje rešavaju operacijom. U većini slučajeva, ako je stanje problematično savetuje se uklanjanje žučne kese. Operacija i kamenje u žučnoj kesi, bez obzira na to da li postoji ili ne postoji dijabetes, može da se izbegne, kako savetuju doktori, zdravom i dobro izbalansiranom ishranom, dovoljnom fizičkom aktivnošću i zdravim navikama koje su ključne za dobro opšte zdravstveno stanje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo