Naslovna / Zdravlje

Hronični bol u leđima povezan sa starenjem može se smanjiti koktelom lekova

Priredio/la: I. V.|11:00 - 04. 09. 2021.

Bol u donjem delu leđa često uzrokuje degeneracija diskova koji podržavaju pršljenove, što je uobičajena pojava starenja, a umesto jakih lekova i opioda, naučnici pronašli nešto novo

bol u leđima- degeneracija diska- opioidi Degeneracija diskova koji podržavaju pršljenove je uobičajena pojava starenja Foto: Shutterstock

Hronični bol u leđima pogađa milione odraslih osoba širom sveta što za posledicu ima zdravstvene troškove merene milijardama dolara i mnogo izgubljenih radnih dana. Degeneracija diskova koji podržavaju pršljenove, što je uobičajena pojava starenja, značajno doprinosi bolovima u donjem delu leđa. Međutim, iako je reč o široko rasprostranjenom stanju, na raspolaganju je vrlo malo tretmana. Sada su dr Jefferson Makarand Risbud i dr James J. Maguire , profesori na Spine Research in orthopedic surgery, pokazali da lečenje miševa koktelom lekova koji uklanja starenje ćelija smanjuje degeneraciju diska. Nalazi istraživanja objavljeni su juče u Nature Communications i pokazuju kako novi pristup sprečavanju starosne degeneracije diska može da otvori put za lečenje hroničnih bolova u leđima.

Kada počnu da se degenrišu, diskovi se teško obnavljaju

Kada intervertebralni diskovi počnu da se degenerišu, dešava se vrlo malo regeneracije. Ali, naši rezultati pokazuju da je moguće ublažiti degeneraciju diska koja se dešava sa starenjem – kaže dr Risbud.

Hirurgija ili injekcije steroida su opcije za lečenje bolova u leđima usled degeneracije diska, ali velika većina pacijenata ne ispunjava kriterijume za operaciju, a epiduralne injekcije steroida većinom ne funkcionišu dobro. Dugotrajna upotreba jakih lekova protiv bolova, propisanih za bolove u leđima, poput opioida, nosi rizik od zavisnosti.

Umesto opioda, koriste se senolitici

U saradnji sa dr Brian Diekman, docentom biomedicinskog inženjeringa na University of North Carolina, dr Risbud i njegov tim tražili su efikasan i neinvazivan način lečenja bolova u leđima usled degeneracije diska, koja ne uključuje lekove protiv bolova poput opioida. Umesto toga, okrenuli su se klasi malih molekula poznatim kao senolitici. Ovi lekovi ciljaju na ćelije u telu koje su u procesu starenja. 

Sa godinama, svako tkivo u telu akumulira ćelije koje stare. Stare ćelije luče destruktivne enzime i upalne proteine koji utiču na obližnje zdrave ćelije. Senolitički lekovi, međutim, uklanjaju ove pogoršane ćelije, ostavljajući prostor novim da ih zamene. Ideja je da će uklanjanje starih ćelija iz tkiva poboljšati njihovu funkciju.

Svako tkivo je drugačije

Nedavna istraživanja su pokazala da to jeste tako. Dva senolitička leka, dasatinib i quercetin, pokazala su veoma obećavajuće rezultate u lečenju ožiljaka u plućnom tkivu koja se sada klinički ispituju. Ali, pluća se veoma razlikuju od diskova u kičmi.

– Samo zato što lekovi deluju u jednom tkivu ne znači da će delovati i u drugom. Svako tkivo je drugačije  – podseća dr Risbud.

Senolitički lekovi mogu da uspore degeneraciju diska

Da bi saznala da li bi senolitici mogli poboljšati degeneraciju diska povezanu sa starenjem, dr Emanuele Novais, jedna od autorki istraživanja i kolege, mladim, sredovečnim i starijim miševima, svake nedelje davala je koktel senolitičkih lekova, dasatiniba i quercetina.

Uočeno je da su nedeljne injekcije umanjile stvaranje diska, ali ne na način na koji su dr Risbud i njegov tim očekivali. A, očekivali su da će najveći efekat videti kod najstarijih životinja, jer bi upravo one nagomilale više starih ćelija od mlađih miševa. Umesto toga, dr Risbud i kolege otkrili su da tretman kod mlađih životinja ima više koristi i da zapravo ima i zaštitni efekat. Mladi i sredovečni miševi, kojima je davan senolitički koktel, pokazali su manju degeneraciju diska i manje ćelija sa znacima starenja u poređenju sa miševima kojima je davan placebo.

Očekivali smo da će u starom tkivu, uklanjanje senecentnih ćelija napraviti veliku razliku, ali nije. Terapija je bila najefikasnija kada smo počeli da lečimo miševe kada su te senecentne, stare ćelije tek počele da se pojavljuju. Naši nalazi pokazuju da, ako se daju rano, senolitički lekovi zapravo mogu da uspore degeneraciju diska – objasnio je dr Risbud koji ovu metodu lečenja naziva novim preventivnim pristupom.

Dugotrajno uzimanje lekova

Ali, miševima je bila potrebna nedeljna injekcija od relativno mladog doba do starosti, mnogo duži vremenski period nego što su senolitički lekovi davani u druge svrhe. Istraživači, međutim, nisu videli nikakve štetne efekte dugotrajnog lečenja.

Moguće je da će ljudi morati ovo dugo da uzimaju da bi lečenje bilo efikasno, a naši podaci pokazuju da se lekovi dobro podnose, barem u slučaju miševa – kaže dr Risbud i zaključuje da, sve u svemu, nalazi pokazuju da senolitički lekovi – oni koji su već odobreni za upotrebu u kliničkim ispitivanjima – mogu da ublaže degeneraciju diska koja nastaje starenjem, a istraživanje otvara put za početak kliničkog ispitivanja na ljudima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Jovanovic Milenka iz Čačka
23:13, 05. 05. 2022.
Odgovori

Kome da se obratim za bol u ledjima u donjem krsmom delu dva prsljena su slepljena to staračka dijagnoza.pa molim za ovaj koktel lekova zbog hroničnog bola.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo