Naslovna / Zdravlje

Ženama je teže da ostave cigarete nego muškarcima, tvrdi nova studija

Priredio/la: I. V.|15:00 - 26. 08. 2021.

Sveobuhvatni program za prestanak pušenja potreban ženama trebalo bi da nudi  multidisciplinarni pristup koji uključuje psihologa, dijetetičara i specijalistu za fizičku aktivnost

prestanak pušenja- cigarete- zavisnost od nikotina Prosečan broj pušenih cigareta dnevno bio je 23 kod žena i 27 kod muškaraca. Foto: Shutterstock

Studija izvedena na više od 35.000 pušača otkrila je da žene puše manje cigareta od muškaraca, ali je manja verovatnoća da će prestati da puše. Rezultati ovog istraživanja predstavljeni su na kongresu European Society of Cardiology 2021, a jedan od zaključaka je da je neophodno napraviti metod odvikavanja od pušenja posebno prilagođen ženama.

Žene pušači obično su gojaznije i depresivnije nego muškarci

– U našoj studiji, žene koje su koristile usluge odvikavanja od pušenja imale su veće stope prekomerne težine, odnosno bile su gojazne, više depresivne i anksiozne u odnosu na muškarce i ređe su ostavljale cigarete nego muškarci. Naši nalazi zbog toga ukazuju na potrebu da se obezbedi intervencije za prestanak pušenja koja bi bila prilagođena potrebama žena – izjavila je dr Ingrid Allagbe, autorka studije sa University of Burgundy u Francuskoj.

Ova studija je uporedila karakteristike i stopu apstinencije muškaraca i žena, koji su posećivali službe za prestanak pušenja, u periodu od 2001. do 2018. godine u Francuskoj. Podaci su dobijeni iz nacionalne baze podataka CDT-net. Studija je obuhvatila pušače starije od 18 godina, sa najmanje jednim dodatnim faktorom rizika za kardiovaskularne bolesti – prekomernu težinu/gojaznost (indeks telesne mase BMI 25 kg/m² ili više), visok holesterol, dijabetes, visok krvni pritisak,  istorija moždanog udara, srčanog udara ili angine pektoris.

Skala zavisnosti od nikotina

Da bi se učesnici klasifikovali kao blagi, umereni ili ozbiljni korišćena je skala zavisnosti od nikotina. Suzdržavanje od pušenja (najmanje 28 uzastopnih dana) prijavljeno je samo od sebe i potvrđeno merenjem izdahnutog ugljen-monoksida manjeg od 10 delova na milion (ppm). Učesnici studije davali su informacije o svojoj starosnoj dobi, nivou obrazovanja, drugim stanjima, uključujući dijabetes i respiratorne bolesti, te broju cigareta koje popuše svaki dan, a merena im je visina i težina. Klasifikovani su i kao oni koji imaju simptome anksioznosti i depresije ili ne, prema njihovoj istoriji bolesti, upotrebi lekova protiv anksioznosti ili antidepresiva i bolničkoj skali anksioznosti i depresije (HADS).

Teret kardiovaskularnih faktora rizika kod oba pola

U studiju je bilo uključeno ukupno 37.949 pušača, od kojih su 16,492 (43,5 odsto) bile žene. Prosečna starost žena u studiji bila je 48 godina, dok je prosečna starost muškaraca bila 51 godina. I muškarci i žene imali su veliki teret kardiovaskularnih faktora rizika. Povišen holesterol bio je češći kod muškaraca (33 odsto) u poređenju sa ženama (30 procenata), kao i visok krvni pritisak (26 prema 23 odsto). Dijabetes je takođe bio češći kod muškaraca (13 procenata) u poređenju sa ženama (10 odsto).

Veći procenat žena (27 procenata) imao je prekomernu težinu u odnosu na muškarce (20 odsto). Žene (37,5 procenata)  češće su imale simptome anksioznosti ili depresije nego muškarci (26,5 odsto). Hronična opstruktivna plućna bolest bila je češća kod žena (24 odsto) u poređenju sa muškarcima (21 procenat), kao i astma (16 naspram 9 odsto).

Kod žena ozbiljna zavisnost od nikotina

Prosečan broj pušenih cigareta dnevno bio je 23 kod žena i 27 kod muškaraca. Oko 56 odsto žena imalo je ozbiljnu zavisnost od nikotina, u poređenju sa 60 procenata muškaraca. Apstinencija je bila ređa kod žena (52 procenata) nego muškaraca (55 odsto).

– Nalazi pokazuju da, uprkos tome što puše manje cigareta i što su manje zavisne od nikotina nego muškaraci, ženama je teže da prestanu da puše. Mogući doprinosi mogu biti veća prevalencija anksioznosti, depresije i prekomerne težine ili gojaznosti. Ranije je objavljeno da se žene mogu suočiti sa različitim preprekama za prestanak pušenja zbog straha od povećanja telesne težine, poremećaja polnih hormona i raspoloženja – istakla je dr Ingrid Allagbe po kojoj bi za sveobuhvatni program za prestanak pušenja potrebni ženama trebalo da nudi  multidisciplinarni pristup koji uključuje psihologa, dijetetičara i specijalistu za fizičku aktivnost.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo