Naslovna / Zdravlje

Vaginu nakon vođenja ljubavi „ostavite na miru“, ali neki rituali su ipak obavezni

Priredio/la: M.R.|17:00 - 15. 08. 2021.

Nekih univerzalnih saveta bi se valjalo uvek pridržavati kako bi se zaštitili od infekcija, bakterija i mikroorganizama

Seksualni odnos, higijena Često pravimo greške posle odnosa misleći da radimo ispravne stvari koje će nas zaštititi od infekcija Foto: Shutterstock

Koliko je parova, toliko je i različitih rituala koji prethode seksualnom odnosu, ali je veoma individualno i ono što dolazi posle. To je potpuno normalno i zavisi od niza činilaca, uključujući psihološku dimenziju, higijenske navike, uspostavljene rutine, raspoloženje u smeru eksperimenta, željе, potrebе i objektivnih okolnosti. Postoje, međutim, neki univerzalni saveti, kojih bi se valjalo pridržavati u cilju izbegavanja nekih čestih grešaka koje pravimo, a koje će nas zaštititi od infekcija i naleta bakterija i mikroorganizama.

Ne morate odmah na kupanje, lagani tuš je dovoljan

Neke osobe istog trenutka po završetku odnosa skaču iz kreveta i odlaze u kupatilo. Ova potreba je razumljiva, ali važno je reći da i lagano i kratko tuširanje može da pruži zaštitu od infekcija prvenstveno urinarnog trakta. Najbolje je da operete područje oko genitalija običnom toplom vodom, ali nemojte u tom trenutku prati temeljno i unutrašnjost genitalija (ovaj savet važi i za žene i za muškarce). Isprobajte, pa koristite blage i neutralne sapune, posebno ako imate osetljivu i kožu sklonu iritacijama. Izbegavajte mirišljave tampone, sprejeve sa mirisom i osveživače intimne regije.

Vaginu nakon seksa „ostavite na miru“

Mnoge žene misle da nakon seksa odmah moraju brzo da očiste vaginu vodom, sredstvom za intimnu negu ili sapunom. Suprotno tome, efekat može biti čak i razvoj neke infekcije, jer dolazi do narušavanja prirodne ravnoteže bakterija koje štite vaginu. Najbolji način da se dobro pobrinete za svoju vaginu nakon seksa je da je „ostavite na miru“ – ona ​​se prirodno čisti. Takođe imajte na umu da je blagi miris, ako se pojavi, normalan, i da možda nije znak problema. Lagano se istuširajte i operite regiju vagine i idite redovno na ginekološke preglede. Ako osetite bilo kakve promene, takođe se obratite lekaru.

Uživajte u sitnim nežnostima sa partnerom, a onda na pražnjenje bešike

Tokom seksa, bakterije mogu da uđu u mokraćne kanale koji odvode urin iz našeg tela, što povećava šanse za infekciju. Kada uriniramo, te klice idu napolje, izbacujemo ih. Zato, prvo malo uživajte u maženju sa partnerom, a onda idite u kupatilo. Nakon uriniranja, žene se obično brišu pogrešno. Ispravno je u smeru od napred ka nazad, kako biste izbegli da bakterije iz digestivnog trakta dospeju u vaginu.

Nosite široku odeću

Mesta na telu sklona akumuliranju toplote i znoja savršena su za razvoj bakterija i gljivica. Zato, nosite širok donji veš od prirodnih materijala poput pamuka, koji propušta vazduh i dozvoljava koži da diše, prozračni su i dobro upijaju vlagu. I žene i muškarci bi trebalo da izbegavaju suviše uske gaćice. Preporučljivije od uskog veša je čak i otići u krevet bez njega.

Obavezno perite ruke

Pranje ruku je upravo najbolji način da se rešite bakterija koje možete da pokupite, ali i širite dodirivanjem svojih ili partnerovih genitalija. To je i ključ za sprečavanje širenja infekcija. Operite ruke dobro sapunom i vodom, i neka to bude deo rutine obavezne higijene nakon seksa.

Ako koristite pomagala, dezinfikujte ih i ne razmenjujte ih sa drugima

Virusi i gljivice lako mogu da se zadrže na pomagalima koja koristite, što znači da oni mogu da učestvuju u širenju polno prenosivih bolesti i drugih infekcija. Očistite svaki komad nakon upotrebe, uz poštovanje uputstva za čišćenje koje se nalazi na ambalaži. Nikako ih nemojte pozajmljivati ili razmenjivati, a ako to ipak činite, svaki put pre korišćenja stavite na pomagalo novi kondom.

Ne zanemarujte simptome gljivičnih ili drugih infekcija

Svi su podložni prenošenju infekcija – i muškarci i žene. Ako primetite svrab, peckanje ili gust, beli iscedak iz vagine ili penisa, što pre posetite lekara i izbegnite odnos, ali obavezno obavestite i partnera. Ako ste seksualno aktivni, a posebno ako ste bili sa novim partnerom, trebalo bi da se testirate na polno prenosive infekcije. U većini slučajeva ove infekcije nemaju simptome, pa je testiranje jedini način da sa sigurnošću saznate da li ih imate. Takođe, možete primetiti osetiti i bol, promene na koži, rane, ili kvržice oko genitalija. Najbolja prevencija je korišćenje zaštite.

Ako ste trudni, budite dodatno oprezni

Seks je obično siguran tokom trudnoće, ali postoji veći rizik da ćete dobiti neku od urinarnih infekcija. U ovom slučaju je još važnije, nego kod ostalih – urinirati, oprati se oko vagine i piti vodu. Ohrabrite svog partnera da učini isto, kako biste uticali na smanjenje rizika.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor