Naslovna / Zdravlje

Reumatoidni artritis obično počinje na malim zglobovima šaka, a dr Biljana Erdeljan savetuje kako lakše živeti sa njim

Piše: Marijana Rajić|9:00 - 02. 09. 2021.

Reumatodini artritis obično počinje postepeno, ali može se javiti i naglo, kada zahvati više zglobova odjednom

Dr BIljana Erdeljan, reumatoidni artritis Dr Biljana Erdeljan: Ako dođe do pogoršanja ne prekidati sa fizičkom aktivnošću, već dozirati vežbe uz poštedu zglobova pod upalom Foto: Art-fizio/Shutterstock

Reumatoidni artritis se može javiti na bilo kom zglobu našeg tela, a najčešća manifestacija je na malim zglobovima šaka. Odlikuje ga osećaj jakog bola koji je najjači posle buđenja, uz ukočenost. Izuzetno je važno započeti sa lečenjem čim se uspostavi dijagnoza, jer nelečeni ili zapušteni artritis vodi vodi ka trajnom oštećenju zglobova, pa i invaliditetu.

Može zahvati više zglobova odjednom

Reumatodini artritis obično počinje postepeno, ali može se javiti i naglo, kada zahvati više zglobova odjednom. U procesu lečenja izuzetno je važna redovna terapija, održavanje normalne telesne težine kako višak kilograma ne bi dodatno opterećivao zglobove, izbegavanje pušenja koje utiče na efikasnost terapije, a najbitnija je fizička aktivnost, koja ima ulogu da očuva što bolju pokretljivost zglobova i prevenira brojna druga oboljenja, poput kardiovaskularnih.

Osim zglobova, zahvata i tetive, mišiće, ligamente i unutrašnje organe

Zajedničko kod svih tipova artritisa, bilo da se javljaju kod odraslih ili kod dece, da jeste da zahvataju ne samo zglobove, već i tetive, mišiće, ligamente i unutrašnje organe.

– Zglobovi su topli, otečeni i bolni, smanjuje se obim pokreta i dolazi do problema u samostalnom svakodnevnom funkcionisanju (hvatanju i držanju predmeta, obavljanju poslova, hobija). U slučajevima kada deformiteti dovedu do invaliditeta, značajno se menja kvalitet života, obolela osoba je zavisna od drugih, sa znatno ugroženim socijalnim statusom. Izuzetno je važno da pacijenti imaju dobru saradnju sa svojim reumatologom i da budu edukovani, budući da je u pitanju hronično progresivno oboljenje koje dovodi do ozbiljnih i trajnih oštećenja. Dobar kontakt, poverenje i disciplina rezultiraju lakšim suočavanjem sa bolešću, boljim sprovođenjem terapije i ređim oboljevanjem od depresije koja je čest pratilac reumatoidnog artritisa – naglašava u razgovoru za eKlinika portal dr Biljana Erdeljan, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, subspecijalista reumatologije.

Nemerljiva vrednost fizičke aktivnosti kao dela terapije

U procesu kontrole bolesti, jedna od najvažnijih stavki je, objašnjava dr Erdeljan, održavati zglobove u što normalnijem položaju, izbalansirati fizičku aktivnost i obavljati odgovarajuće vežbe koje će održati pokretljivost zglobova i snagu mišića.

– Vežbanje je sastavni deo terapije svakog obolelog od reumatoidnog artritisa koje treba da se sprovodi od samog početka bolesti, paralelno sa ostalim vidovima lečenja. Koristi od redovne fizičke aktivnosti su mnogo veće nego što to na prvi pogled izgleda, i kod zdravih osoba, a posebno u slučaju ovog oboljenja, jer se, pored očuvanja bolje pokretljivosti zglobova bolje kontroliše i bol. Takođe, povećava se izdržljivost i snaga mišića, jačaju kosti što je posebno važno kod osteoporoze, postiže se bolji balans i koordinacija pokreta. Vežbanje je važno i za održavanje normalne telesne težine čime se sprečava dodatni pritisak na kičmu, kukove, kolena i stopala, uz smanjenje rizika od drugih bolesti kakve su dijabetes, visok krvni pritisak i infarkt miokarda – ističe specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije dr Erdeljan.

Od velike koristi su, prema njenim rečima, i pravilnije disanje, bolji san i ukupno smanjenje nivoa stresa, koji je kod reumatoidnog artritisa izuzetno visok. Naša sagovornica takođe navodi i da muškarci i žene starijih od 65 godina samo nekoliko nedelja posle kontrolisanog vežbanja mogu da postignu značajno povećanje snage, elastičnosti, izdržljivosti.

Kada je pravo vreme za vežbanje

Pre početka vežbanja obavezno je konsultovati lekara i terapeuta, a dr Erdeljan kaže da nema razloga za paniku ako se u prvim nedeljama vežbanja pojavi nelagodnost ili neprijatnost u mišićima, kod osoba koje nisu navikle na aktivnost. O dinamici i intenzitetu vežbanja praktično će „odlučiti“ vaše telo, njegove mogućnosti, koje ćete vremenom prilagođavati, a vežbanje dozirati.

– Sposobnosti i granice su individualne i od njih zavisi broj ponavljanja, koje ćete, osluškujući svoje telo i njegove reakcije, postepeno povećavati ili smanjivati. U slučaju da se pojavi bol i da ne prolazi ni dva dva sata nakon vežbanja, preterali ste, što je znak da treba da redukujete tempo. Ostali znaci prekomerne aktivnosti su stalan zamor, smanjene obima pokreta, povećanje otoka i stalan bol, a sanira se tuširanjem toplom vodom, lekovima, i stavljanjem leda na otečene zglobove – savetuje sagovornica eKlinika portala dr Biljana Erdeljan, i dodaje da nema tačno određenog idealnog vremena za vežbanje – vežbajte kad god je to vama zgodno i kada se dobro osećate.

 Napraviti dobar balans vežbanja i odmora

Optimalan plan pravilnog vežbanja takođe se pravi u dogovoru sa doktorom i terapeutom. Uz to, treba istaći i da ako vežbe radite na pogrešan način, to neće uticati na pogoršanje artritisa.

U periodu pogoršanja bolesti, samo treba smanjiti aktivnost zgloba koji je u zapaljenju. Ne treba prekidati sa fizičkom aktivnošću, već je dozirati korišćenjem ostalih zglobova. Odmor takođe pomaže u smanjenju procesa zapaljenja, i zato treba pronaći najbolju kombinaciju odmora, aktivnosti i programa vežbi – ističe dr Erdeljan.

Svaki program vežbi, koje predstavljaju deo terapije za reumatoridni artritis, podrazumeva vežbe održavanja dobre posture, vežbe održanja (povećanja obima pokreta) i vežbe snage, a najbolja forma aerobik vežbi koje se, uz konsultaciju sa stručnim licem poreporučuju ovim bolesnicima uključuje hodanje, vožnju bicikla i plivanje. Obavezno je, ponavlja dr Erdeljan u razgovoru za eKlinika portal, prethodno se konsultovati sa lekarom o stanju zglobova, ali i opštem zdravstvenom stanju, prvenstveno srca i krvnog pritiska.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Stojan
10:03, 03. 09. 2021.
Odgovori

Odličan tekst o teškoj bolesti ,hvala na savetima i preporuci za dug i bolji zivot…

Ljiljana
10:01, 04. 09. 2021.
Odgovori

Naša divna doktorka Biljana! Veliki stručnjak i čovek🥰

Koviljka
21:27, 04. 09. 2021.
Odgovori

Odličan tekst. Hvala na dobrim savetima u borbi sa ovom teskom bolešću.

Ljubica Ranisavljević
21:38, 04. 09. 2021.
Odgovori

Tekst govori samo o bolesti. A kako se ponašati da do nje ne dođe? Kako se najbolje isceljuje? Da li postoje prirodna sredstva koja umanjuju upalu?
Nee vidim korist od previše priče i korišćenja reči poput reči ‘edukacija’ umesto obuka i pouka i slično, balans-ravnoteža….

Mirjana Barać
6:17, 05. 09. 2021.
Odgovori

Sa svime što ste napisali ja se borim već desetke godina. Imam sve te simptome, plus B27. Moj reumatolog me vodi pod osteoartritis. Kako to može biti?

Goran Janjic
16:50, 05. 09. 2021.
Odgovori

Dr. Erdeljan je pravi profesionalac odličan doktor i divna osoba

Ruza
10:26, 27. 12. 2023.
Odgovori

Treba uvek savetovati gradjane vezano za nastanak raznih oboljenja. Meni moj lekar o.p. vidi da je poceo r.a. na zglobu kaziprsta i kaze “ radi vezbe“.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo