Naslovna / Zdravlje

Određen broj ejakulacija mesečno može da spreči pojavu karcinoma prostate

Priredio/la: M. R.|17:00 - 05. 08. 2021.

Karcinom prostate je treći maligni proces po učestalosti pojave kod muškaraca u Srbiji, posle raka pluća i debelog creva

Karcinom prostate, ejakulacija Zanimljivi rezultati istraživanja možda mogu da smanje stopu oboljevanja od karcinoma prostate Foto: Shutterstock

Brojke o oboljevanju i stadijumima otkrivanja bolesti variraju širom sveta, pa se tako prema malezijskom Nacionalnom registru raka, više od 60 odsto slučajeva karcinoma prostate dijagnostikuje u poodmakloj fazi (stadijum 3 i 4), što je mnogo više od susednog Singapura (25 do 30 odsto), ali i Sjedinjenih Američkih Država (manje od 20 odsto). Prevencija su redovni pregledi, umerena fizička aktivnost, održavanje normalne telesne težine i izbegavanje zračenja.

Kakva je veza između češćeg ejakuliranja i niže stope oboljevanja od karcinoma prostate

LADbible prenosi rezultate jedne nove studije Univerziteta Harvard koja je pokazala da muškarci koji ejakuliraju najmanje 21 put mesečno mogu za trećinu smanjiti verovatnoću dobijanja raka prostate.

Citirajući zaključke istraživača koji su učestvovali u studiji, LADbible navodi da je u studiji učestvovalo 31.925 muškaraca, koji su ispunili tri upitnika o učestalosti ejakuliranja, a rezultati su ukazali na statistički značajno smanjenje stope raka prostate kod onih koji su često ejakulirali tokom odraslog doba.

Studija je sprovedena na teritoriji Sjedinjenih Američkih država.

Reč naučnika

LADbible je preneo i reči glavnih autora studije koji su izjavili:

– Utvrdili smo da je znatno manja verovatnoća da će kod muškaraca koji su prijavili veću učestalost ejakulacije u odrasloj dobi naknadno biti dijagnostikovan rak prostate. Ovi nalazi pružaju dodatne dokaze o korisnoj ulozi češće ejakulacije tokom života odraslih muškaraca u etiologiji ovog karcinoma – navodi se, uz pretpostavke da se najverovatniji razlozi vezuju za bolju cirkulaciju i prokrvljenost, kao i veće pražnjenje toksičnih materija, bakterija i mikroorganizama.

Najčešće se javlja bez simptoma, povišena vrednost PSA markera ne mora biti presudna

Treći po učestalosti maligni proces među muškarcima kod nas je vezan za prostatu. U Srbiji je tokom 2018. godine od ovog karcinoma novoobolelo 2320 muškaraca, a preminuo je 1041 pacijent.

Karcinom prostate je u najvećem broju slučajeva tumor koji sporo napreduje i uglavnom ne daje simptome. Može doći do učestalog urgentnog mokrenja uz tanji mlaz, što je inače simptomatologija i benignog uvećanja prostate. Najveći broj rakova prostate se dijagnostikuje u asimptomatskom stadijumu zbog povišenih vrednosti PSA (prostata specifični antigen). Ako su simptomi već uznepredovali, javlja se bol, i to u kostima.

Dijagnoza se potvrđuje digitorektalnim pregledom prostate. PSA marker je specifični protein čija vrednost u krvi korelira sa karcinomom prostate, ali i sa nekim drugim stanjima poput benignog uvećanja prostate, infekcije, zastojem mokraće, rektalnim pregledom prostate, pa čak i ejakulacijom koja se desila i do 48 sati pre uzimanja krvi.

Faktori rizika

Najpoznatija tri faktora rizika za pojavu karcinoma prostate su starenje (godine života), etnička pripadnost i genetska predispozicija.

Kliničke studije ukazuju da egzogeni faktori rizika kao što su pothranjenost, neuravnoteženo seksualno ponašanje, konzumiranje alkohola, neki vidovi profesionalne, ali i izloženosti ultraviolentnim zracima takođe imaju značajnu ulogu u rizivima od pojave ovog karcinoma.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Bojan
8:57, 06. 08. 2021.
Odgovori

Ja imam 30 god, i mučim muku sa hroničnom upalom boli i peče u toku mokenja i nakon mokrenja bukvalno sam 24 h pod upalom, učestalo mokrenje, nevoljno mokrenje, ima dana kad osetim potrebu ali nemogu da mokrim , rađeni svi bakterioliški nalazi su negativni, dijagnoza hronični prostatitis

Kojan
12:06, 06. 08. 2021.
Odgovori

Bojne, imaš u Kragujevcu urologa koji je specijalizirao prostatu. Mene je izliječi pre 28 godina, a da li radi još ne znam. Prepisati mi je:
Longacef 7 dana, zatim
Ciprocinal 500mg 10 dana, i onda čini mi se
Orvagil 400 mg 7 dana. Od tad nemam više problem, a kuburio sam 10 godina.
Bilo je tu još izbjegavati ljuto, slano ,alkohol. Pa dan bora nije, sok od rotkvice, uglavnom kašasta hrana zbog stolice. Pozzzzz

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo