Naslovna / Zdravlje

Postoji veza između promena na koži i na noktima, i psorijaznog artritisa i bola u grudima

Priredio/la: M. R.|13:00 - 03. 08. 2021.

Psorijaza u kombinaciji sa deformitetima zglobova tipičnim za artritis, može da zahvati pete, nokte i oči, dok sa pojavom bola u grudima treba biti dodatno obazriv

Stanje psorijaze uz inflamatorni artritis i obično negativni test za reumatoidni faktor (RF), definiše se kao psorijazni artritis. Postoji pet tipova ovog vida artritisa koji se razlikuju po obliku početka i toku bolesti, intenzitetu promena, lokalizaciji, prognozi i ishodu. Uz promene na koži, može doći i do bola u grudima u slučaju upale grudne kosti. Budući da se bol u grudima može javiti i kao manifestacija i posledica nekih drugih, po život opasnih stanja, veoma je važno uraditi dobru dijagnostiku. Takođe, osobe sa psorijaznim artritisom imaju povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti, uz visok krvni pritisak, povišen holesterol i aterosklerozu.

Koji su tipovi psorijaznog artritisa i šta ih karakteriše

Najčešći oblik je asimetrični oligoartikularni artritis koji se javlja kod oko 70 odsto pacijenata, i prati ga izrazita otečenost zglobova uz pojavu tzv. „kobasičastog prsta“. Sledeći po zastupljenosti (15 odsto) je simetrični poliarteritis koji se kao vid psorijaznog artritisa uglavnom teško razlikuje od reumatoidnog artritisa, a karakteriše ga, odsustvo RF i potkožnih čvorića, uz obaveznu pojavu kožne psorijaze, i nešto ređe ulnarne devijacije. Klasičan vid (5 odsto) psorijaznog artritisa slika sa zahvatanjem distalnih interfalangealnih zglobova (DIP) šaka i/ili stopala, ali i noktiju. Mutilantni artritis (takođe 5 odsto) svrstava se u ozbiljne oblike psorijaznog artritisa, uz izraženu osteolizu metatarzalnih metakarpalnih i falangnih kostiju koja je praćena „teleskopskim“ izgledom prstiju i ozbiljnim deformitetima. Na kraju, u istom procentu od 5 odsto se javlja sakroilijačni artritis i/ili spondilitis, koji obično dovede do razvoja perifernog artritisa. Njegova specifičnost je u tome što daje manje promene na kičmenom stubu, kao i bolju i dužu funkciju u poređenju sa idiopatskim ankilozirajućim spondilitisom.

Prateće promene koje mogu da se jave

Takođe, uz manifestacije otoka na zglobovima može da se pojavi i entezitis (entezopatija), što je degenerativno ili zapaljenjsko oboljenje pripoja tetive, ligamen­ta, kapsule zgloba i nekih drugih delova u regiji petne kosti.

Promene na noktima se javljaju češće što je i oblik bolesti ozbiljniji, tj. sa većim deformitetima. Ove promene su opisane kao udubljenja, nepravilna ispupčenja, diskoloracije slobodne ivice nokta, oniholize, hiperkeratoze, kao i pojava različitih devijacija na nokatnoj ploči.

Psorijazni artritis može da zahvati i oči, a promene se javljaju kod 30 odsto obolelih, i to su zapaljenske lezije, akutni prednji uveitis, kao i konjuktivitis.

Osnovni simptomi psorijaznog artritisa

Čak u 75 odsto slučajeva, psorijaza najavljuje pojavu artritisa. Kada je obrnut slučaj, tj. kada je najpre prisutan artritis (10 – 15 odsto), on ostaje jedina karakteristika. Ostatak čini istovremena, tj. kombinovana manifestacija zglobnih i kožnih promena.

Simptomi koji mogu da se jave a ukazuju na bolest:

  • ljuskave upalne lezije na vlasištu, laktovima i kolenima
  • umor
  • otok i ukočenost u jednom ili više zglobova
  • osetljivost na mestima spojeva tetiva sa kostima (pet)
  • kobasičasto oticanje najmanje jednog prsta na rukama ili nogama
  • upala srednjeg sloja oka
  • problemi sa crevima (zapaljenska bolest creva)

Šta govori bol u grudima ako imate psorijazni artritis

Kada se pojavi uz navedeni vid artritisa, ovaj bol je obično uzrokovan kostohondritisom ili nekom kardiovaskularnom bolešću. Kostohondritis je zapaljenski proces hrskavice koja povezuje rebro sa grudnom kosti.

Takođe, izaziva bol koji može da se pomeša sa srčanom infarktom ili drugim oboljenjima srca, koji može da bude oštar, tup ili u formi pritiska grudi, ali i toliko jak i dramatičan da prva asocijacija zaista jeste infarkt.

Rizici od kardiovaskularnih i nekih drugih bolesti

Istraživanja kažu da bi na pojavu kardiovaskularnih bolesti uz psorijazni artritis mogli da uziču sledeći faktori:

Takođe, ove osobe su predisponirane i za:

  • dijabetes tipa 2
  • gojaznost
  • visok krvni pritisak
  • visok holesterol
  • metabolički sindrom

Sve kardiovaskularne bolesti zahtevaju medicinsko lečenje, pa se, ako neko sa psorijaznim artritisom oseća bol u grudima, ne treba ograničiti isključivo na pretpostavku da se radi samo o kostohondritisu.

Lečenje i prognoze zavisi od više faktora, ali i promene životnih navika

Što su simptomi izraženiji, lekari će prepisati i jaču terapiju, uključujući nesteroidnu antiinflamatornu, antireumatsku ili biološku. Pored toga, važan savet je prilagođavanje ishrane i načina života, što utiče na upalne procese, smanjenje simptoma i smanjenje rizika od razvoja drugih stanja.

Antiinflamatorna dijeta je protivupalna, kao i mediteranska. One takođe smanjuju rizik i od kardiovaskularnih bolesti. Preporučuje se:

  • ishrana bogata svežim voćem, povrćem, mahunarkama i žitaricama
  • zamena crvenog ili prerađenog mesa nemasnim proteinima i ribom koja sadrži Omega-3 masne kiseline
  • smanjenje potrošnje šećera
  • izbegavanje hrane bogate zasićenim mastima i solju
  • održavanje umerene telesne težine

Fizička aktivnost i stabilnost mentalnog zdravlja

Pre izbora bilo koje fizičke aktivnosti obratite se svom lekaru u cilju konsultacije, bilo da je u pitanju:

Živeti sa hroničnim bolom može da znači znači stres, anksioznost ili depresiju, što u kombinaciji sa ovim složenim stanjem samo produbljuje probleme. Zbog toga je važno potražiti stručnu pomoć, ali i izbegavati trenutne načine da vam bude bolje: pušenje, konzumaciju alkohola i prejedanje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo