Naslovna / Zdravlje

Koža obolelih od leukemije sklona je alergijama i drugim reakcijama, koje su ponekad dramatične

Priredio/la: M. R.|15:00 - 06. 08. 2021.

Uz mučninu, groznicu, umor, gubitak težine i sklonost infekcijama, leukemija često daje i izmenjena stanja kože kroz modrice, osip, herpes zoster ili krvarenje

 

Osip se češće javlja na koži koja je osetljiva na sunčevu svetlost Foto: Shutterstock Brojne manifestacije na koži različitog intenziteta i oblika prate leukemiju Foto: Shutterstock

Leukemija, jedna od najagresivnijih vrsta karcinoma, pogađa koštanu srž i tkiva koja stvaraju krv. Klinički simptomi, takođe, daju uvećanje limfnih čvorova (žlezda), jetre i slezine. Dermatolozi objašnjavaju da je veza leukemije i reakcija na koži izuzetno izražena i da zavisi od vrste i stadijuma bolesti, a da u slučajevima pacijenata na hemoterapiji ili tretmanima matičnim ćelijama, gotovo da nema onih koji na koži nemaju promene, od lakših osipa, preko ozbiljnijih dermatoloških stanja, alergija, do krvarenja.

Trombociti, modrice i hematomi

Leukemija može da poremeti i status trombocita koji su zaduženi za normalno regulisanje i zaustavljanje krvarenja. Logična posledica je nastanak modrica i hematoma, a kada su trombociti niski, kod pacijenta često spontano ili sa minimalnom traumom dolazi do krvarenja. Kapilari pucaju ispod kože, a ako nema dovoljno trombocita da blokiraju oticanje iz oštećenih kapilara, krv u nju curi ili otiče direktno.

Ovakve modrice ili hematomi ne prolaze nedeljama, posebno ako je koža, inače, osetljivija. Posebnih saveta osim pokušaja izbegavanje trauma, jednostavno, nema.

Specifične lezije uobičajene za monocitne leukemije

Ovakve manifestacije odlikuju se pojavom i aktiviranjem patoloških infiltrata kroz prome­ne na koži i sluzokožama. Najčešći su pratilac monocitnih leukemija, a ređe se javljaju kod drugih oblika bolesti i to su papule, plakovi i noduli.

Šta je erotrodermija i kako izgledaju simptomi

Kod limfoma, karcinoma pluća, prostate i debelog creva, ali i hronične T- ćelijske limfocitne leukemije, može da dođe do eritrodermije.

Koža je iziritirana, ljušti se, sve je praćeno jakim svrabom ali i drugim simptomima kao što su visoka temperatura i uvećane limfne žlezde.

Infekcije i folikulitis

Budući da sama leukemija inhibira razvoj zrelih belih krvnih zrnaca čija uloga je da se bore protiv infekcije, samo telo im je mnogo podložnije i osetljivije. To važi i za infekcije na koži. Kada dođe do infekcije, prepisuje se odgovarajuća antibakterijska ili antifungalna terapija, koja može uključivati kreme ili oralne lekove.

Jedna od čestih vrsta infekcije koju pacijenti mogu razviti je folikulitis, upala folikula dlake, koja se može javiti kao rezultat bakterijske ili gljivične infekcije.

Vaskulitis, jedna od najsloženijih komplikacija uz leukemiju

Zapaljenje krvih sudova kao i njihova nekroza rezultiraju vaskulitisom, koji predstavlja ozbiljan patološki proces remećenja funkcije arteriola, venula i kapilara.

Vaskulitis, koji daje reakcije na koži varira od alergijskih promena, do dubljih ulceroznih stanja, pa čak i nektoričnih lezija sa odumiranjem ćelija. Inače, oštećenja krvnih sudova u očima mogu da dovedu i do gubitka vida. Nakrotične promene na koži, takođe, može da uslovi i pojava specifičnih infiltrata na genitalnoj sluzokoži, i to kod akutnih leukemija.

Među mogućim promenama i herpes zoster

Paraneoplazmične promene (nespecifične) javljaju se kod hronične leukemije kao svrab, osip različitih oblika, i na različitim delovima tela (grudima, licu, glavi, šakama).

Zbog imunosupresije, kao i u slučaju drugih malignih bolesti, može da dođe do pojave diseminovanog herpes zostera.

Herpes zoster karakterišu slabost, povišena temperatura, bol i peckanje. Obično se na jednoj strani tela najpre pojavi osip uz male plikove pune tečnosti, na grudima, stomaku, licu ili leđima, vratu, nogama, ili donjem delu leđa. Plikovi prelaze u kraste, stanje je bolno, naporno i leči se sporo.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo