Naslovna / Zdravlje

Mesečarenje obično prestaje samo od sebe, ali može da bude ugrožavajuće i da dovede do povreda

Priredio/la: M. R.|17:00 - 27. 07. 2021.

Kod dece se ovaj poremećaj ređe vezuje za neki psihološki problem i uglavnom prestane potpuno pre tinejdžerskog doba, kod odraslih može da poremeti kvalitet života i ostavi posledice

Mesečarenje, somnabulizam, san Mesečarenje je frustrirajuće i za osobu koja mu je izložena, i za okruženje Foto: Shutterstock

Prema statistikama, mesečarenje ili somnabulizam se najčešće javlja kod dece od 4 do 8 godina, ali se može pojaviti i kod odraslih kao refleksija nekih stresnih životnih okolnosti ili uzimanja pojedinih lekova. Kod dece se obično vezuje za noćno mokrenje i uglavnom prestaje dosta pre adolescencije. Osobe koje mesečare ponašaju se u fazi dubokog sna kao da su budne, vrše razne radnje, hodaju, mogu da pričaju, peru zube, imaju otvorene oči, kreću se najnormalnije, mogu da se obuju, uđu u kola i pokušaju da voze, sednu na bicikl. Zbog prirode aktivnosti koje nesvesno obavljaju, ovo stanje može da bude i potencijalno ugrožavajuće, ako se, recimo, popnu na neki sims ili terasu. Lečenje u najvećem broju slučajeva nije potrebno, ukoliko se radi samo o mesečarenju, bez kombinovanih problema.

Naučnici još uvek bez objašnjenja zašto neko mesečari

Mesečarenje i njegove prateće manifestacije predstavljaju jedno od najmanje istraženih područja medicine spavanja, i istraživači još uvek nisu definisali tačne razloge ove pojave. Međutim, najbliži su gledištu da se javlja jer mozak ima problema sa pravilnom regulacijom ciklusa spavanja i buđenja.

Epizoda mesečarenja događa se otprilike jedan ili dva sata nakon odlaska u krevet, u fazi čvrstog sna, i može da traje od jednog do 30 minuta.

Za osobe koje mesečare imaju u okruženju posebno uznemirujuća činjenica je da oni dok traje ovo stanje imaju otvorene oči i obično prazan izraz lica. Često je teško probuditi ih, naglo buđenje može da izazove obostrani stres i da bude traumatično, a kada se probude, ne sećaju se ničega.

Somnabulizam može biti nasledan, ali i posledica drugih stanja

Kako nervni sistem sazreva, deca počinju da spavaju normalnije i stabilnije tokom noći, pa se i kod onih kod kojih se javljalo, mesečarenje uglavnom povlači. Američka Fondacija za spavanje kaže da 29 odsto dece uzrasta od 2 do 13 godina doživljava mesečarenje, a da je kod odraslih procenat oko 4 odsto.

Ako se javlja u kasnijem životnom dobu, verovatno postoje drugi osnovni uzroci, a genetska predispozicija je jedan od potvrđenih. Veliki životni stresori poput ekstremnog fizičkog ili psihološkog stresa, nedostatka kvalitetnog sna, bučnog okruženja za spavanje ili dugotrajno i često putovanje kroz vremenske zone, kod odraslih takože mogu biti okidači. Takođe, mogući razlozi su i slip apneja, kao i neki lekovi, uglavnom vezani za trenutne probleme sa mentalnim zdravljem.

Pokušajte da onog ko mesečari što prirodnije vratite u krevet

Ponašanje mesečara zavisi od dosta faktora, a presudan je psihološki status odnosnoono šta osoba kod koje se javlja ima u podsvesti. Takođe, predrasuda je i da sve osobe koje mesečare idu sa rukama u položaju ispred sebe i samo unapred.

Budući da osobe sa somnabulizmom ipak mogu da se dovedu u opasnost u toku noći, najbolje rešenje je pokušati da ih što mirnije dovedete u stanje da se vrate u krevet dok je još u stanju spavanja. Naglo ili panično buđenje, ako se odvije na nekim mestima koja su opasna može da dovede do napada panike ili nekontrolisanog straha,pa samim im čin buđenja može i dodatno da im ugrozi život. Moguće je čak da dođe i do povređivanja druge osobe. Ovi ljudi imaju  nesvesnu predstavu o tome gde se nalaze, kao i o situacijama i svojim potezima, tako da do povreda može da dođe i u smislu trapavosti, loše koordinacije i padova.

Neki mesečari ćute, a neki govore nepovezano, projektujući neke svoje misli u odnosu na zamišljenu situaciju koja im se dešava. Veoma često to što govore nema nikakve veze sa realnošću. U svakom slučaju, radi se o izuzetno neprijatnom i iscrpljujućem stanju koje utiče i na osobu koja mesečari jer joj ometa normalan status sna, i na osobe iz okruženja, za koje ovo može biti neverovatno frustrirajuće.

Mere sprečavanja samopovređivanja

Ukoliko se epizode somnabulizma ponavljaju, najvažnije je učiniti sve da se moguće povređivanje spreči, i to prvenstveno tako što ćete zaštititi vrata i prozore, ukloniti iz vidokruga ključeve od kola, bicikl, skloniti oštre predmete ili one na koje dete ili odrasli mogu da se sapletu, obezbediti stepeništa, posebno ona strma ili sa više stepenika.

Ako se radi o deci, izbacite krevete na sprat i nameštaj koji ima oštre ivice dok problem ne prestane.

Šta možete sami da učinite da mesečarenje prestane

Ovo jeste stanje koje je frustrirajuće, ali nije toliko često.Obično samo od sebe i prolazi, i to posle kraćeg vremena.

Kod nekih osoba prestaje i odmah po uspostavljanju zdravijih životnih navika (izbegavanja epizoda nespavanja, konzumiranja alkohola ili drugih psihoaktivnih supstanci pred spavanje, smanjivanja nivoa stresa.

Redovan režim sna, umerena fizička aktivnost, tehnike meditacije, slušanje opuštajuće muzike, druženje sa prijateljima koji blagotvorno utiču na vaše psihičko zdravlje, ples, sport – sve su ovo aktivnosti koje mogu da utiču na to da se somnabulizam u vašem životu ima status kratkotrajne stresne epizode.

Kada je neophodno potražiti pomoć i kako se leči

Ukoliko se, međutim, somnabulizam nastavlja, potrebno je potražiti stručnu pomoć, i ako su u pitanju deca, i odrasli.

Kod dece se ovaj poremećaj ređe vezuje za neki psihološki problem i uglavnom prestane potpuno pre tinejdžerskog doba, dok kod odraslih ovakav način stresnog režima sna može da ostavi ozbiljne posledice i da poremeti kvalitet života.

Nekvalitetan san može da izazove anksioznost i depresiju, smanjenje svakodnevne funkcionalnosti, konstantne epizode hroničnog umora i velike iscrpljenosti, promene u apetitu, razdražljivost i nervozu.

Stručno lice će preporučiti neki od načina za rešavanje problema, najčešće neku od tehnika kontrole i upravljanja ponašanja.

Jedan od mogućih načina efikasne pomoći je i procedura koja se zove anticipatorno buđenje, koja najpre podrazumeva duže praćenje procesa i mehanizama sna kod osobe koja mesečari. Po projektovanom algoritmu spavanja, mesečarenja i buđenja, osoba se namerno budi otprilike u vreme kada bi trebalo da do manifestacije somnabulizma dođe, i drži neko vreme u budnom stanju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo