Naslovna / Zdravlje

Šta je vulva, zašto je često mešaju sa vaginom i šta nam govori o zdravlju

Priredio/la: M.R.|15:00 - 26. 07. 2021.

Iako ove pojmove mnogi izjednačavaju, vulva i vagina nikako nisu isto, a razlikuju im se i karakteristike i uloge

Vulva, vagina Svaka žena bi trebalo da bude informisana o organima reproduktivnog zdravlja Foto: Shutterstock

Mnoge žene ne znaju dovoljno o svom reproduktivnom zdravlju i organima koji su za njega značajni, a jedna od najčešćih „zbrka“ je upravo ova: šta je vulva, čemu služi, kako nas štiti, i da li je to zapravo isto što i vagina. Vulva je, praktično, „vratar vaše vagine“, predstavlja značajan deo složene anatomije ovog segmenta ženskog tela i uključuje sve spoljne delove ženskih genitalija: spoljne usmine, labiju, unutrašnje usmine, klitoris i spoljne otvore uretre i vagine. Vagina, sa druge strane, predstavlja unutrašnji deo ženskih reproduktivnih organa.

Kako izgleda anatomija vulve

Vaginalni otvor praktično okružuju dva seta usmina, velikih i malih. Uloga spoljnih usmina vulve je da zaštite vaginu od infekcija, izuzetno su osetljive, a odgovorne su i za stimulaciju tokom seksualnog odnosa. Klitoris se smestio iza usmina, i važi za verovatno najosetljiviji deo ženskog tela. Stimulacija klitorisa izaziva vrhunac seksualnog uzbuđenja i može da dovede do orgazma. Mnoge žene se uspaniče kada osete da im se klitoris uvećao, a to je sasvim normalna pojava kada je kroz njega i kroz čitavu genitalnu regiju pojačana cirkulacija, što se dešava kada je seksualno stimulisan i nadražen.

Otvor uretre nalazi se tačno ispod klitorisa, a urin koji izlazi iz bešike putuje direktno kroz uretru, i izlazi kroz otvor na vagini.

Vagina – unutrašnji reproduktivni organi, značaj i osobine

Ispod uretre se nalazi vaginalni otvor i to je mesto odakle menstrualna krv izlazi iz tela, gde se smeštaju tamponi, vaginalete ili lubrikanti. Unutrašnjost vagine odlikuje meko tkivo različite teksture, vlage i drugih faktora kojima su žene izložene a kakvi su stimulacija prilikom seksa, trudnoća, razne bolesti unutrašnjih reprodukvitnih organa, dojenje, menopauza, menstruacija... Unutra se nalaze i žlezde koje luče vaginalnu tečnost koja sprečava suvoću vagine. Vagina je elastična i upravo ona može da se rastegne toliko da kroz nju prođe beba na prirodnom porođaju.

Tanka membrana u blizini vaginalnog otvora se naziva himen, a vaginu uz ostale reproduktivne organe u stabilnom položaju održavaju mišići karličnog dna. Drugi, unutrašnji kraj vagine je povezan sa grlićem i vratom materice.

Vulve su različitih oblika, veličine, nijansi boja

Kao što ne postoje dve iste žene, tako ne postoje ni dve iste vulve. Ginekolozi kažu da, zapravo, što se tiče vulvi ne postoji standard i da mogu da budu različitih oblika i veličina, ali da su njihovi osnovni segmenti (usmine, klitoris)  u osnovi isti.

Čak i dve strane jedne vulve mogu izgledati drugačije, jedna usmina može biti veća ili manja od druge, svetlija, tamnija, ili drugačije oblikovana, i to je potpuno normalno.

Vulva može da se promeni nakon trudnoće

Žene najbolje znaju kako se telo menja posle porođaja i da dosta toga više nije isto, a jedna od stvari koja se menja je i vulva. Hormoni su odgovorni za promenu veličine i oblika vulve, a mogući su i otoci usmina.

Vaginalni porođaj takođe će najverovatnije istegnuti male usmine koje se nakon nekog vremena mogu vratiti u normalu, ali i ostati trajno izmenjene.

„Ne voli“ svaka vulva tange

Ako je ovaj deo vašeg tela sklon iritacijama, izbegavajte tange. Koliko god izgledale seksi, i vulva i vagina suštinski „vole“ da im bude udobno, da su zaštićene, pa i ušuškane, a to se postiže udobnim gaćicama, po mogućstvu pamučnim. Ovakav veš će omogućiti vašoj vulvi da „diše“ normalno, ali i da se bolje zaštiti od mogućih infekcija.

Načini za uklanjanje dlaka, prednosti i mane

Brijanje ove regije je najbrža metoda uklanjanja dlačica, ali i nakon toga može da dođe do iritacije, svraba, i osećaja bodlji. Uz to, brijanje može da prouzrokuje opekotine, posekotine i infekcije.

Druge metode možda jesu manje iritantne, ali i one nose svoje rizike. Razne kreme za uklanjanje dlaka nisu loša opcija ako se pravilno koriste. Depilacija voskom je bolna, ali ona eliminiše dlake iz korena, i ne mora da se radi tako često. Lasersko uklanjanje dlaka i elektroliza deluju na folikul dlake, rezultati mogu biti dugoročni ili čak trajni, ali su ove metode neuporedivo skuplje.

Naravno, postoje žene koje ne brinu o uklanjanju dlaka ove regije, i to takođe ima svoje uporište. Stidne dlake su prirodni bastion odbrane ovog dela ženskog tela od bakterija i neželjenih patogena, pa je potpuno u redu, u skladu sa željama i afinitetima, i pustiti ih da rastu. 

Ako primetite bilo kakva promene na vulvi, javite se lekaru

Iako poneka urasla dlaka ili kvržica kao posledica upotrebe brijača ne bi trebalo da vas brine, kvrgava vulva može biti razlog za zabrinutost. Polno prenosive infekcije poput genitalnog herpesa i humanog papiloma virusa (HPV) mogu izazvati rane na tkivu vulve.

Simptomi karcinoma vulve, retke vrste raka, takođe mogu uključivati kvržice u vulvi, svrab i promene na koži vulve. Ako primetite promene koje su dugotrajne ili rane bilo gde na vulvi, obratite se svom lekaru.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo