Naslovna / Zdravlje

Endometrioza se prepoznaje na osnovu nekoliko vrlo karakterističnih simptoma

Priredio/la: D.T.|15:00 - 23. 07. 2021.

Iako je benigna bolest, endometrioza može uzrokovati ozbiljne tegobe pa tako tkivo iz materice može dospeti u trbušnu maramicu, zidove male karlice, jajnike, bešiku, creva, pa čak i u pluća

endometrioza. hormonski disbalans- bol u karlici- neplodnost Smatra se da su lezije endometrijuma uzrokovane prekomernim lučenjem hormona prostaglandina i estrogena Foto: Shutterstock

Endometrioza je hronično stanje, praćeno izrazito jakim bolom u karlici. Može se javiti u veoma ranom životnom periodu žene, čak od prvih dana menstruacije, što dokazuje i slučaj devojčice od 11 godina koji su zabeležili američki ginekolozi. Veliki problem predstavlja činjenica da mnoge žene dugi niz godina čekaju na dijagnozu i bore se sa hronočnim bolovima, a postoji i rizik da tkivo iz materice može u nekim slučajevima dospeti i u pluća, kao i rizik od neplodnosti.

Bol u kralici je najčešći simptom

Bol u karlici je najčešći simptom endometrioze, iako postoje žene koje nemaju nikakve znake koji bi ukazivali na postojanje bolesti. Jak bol u donjem stomaku, kao signal pojave endometrioze, označava stanje koje nastaje kada mali komadi endometrijuma, unutrašnjeg tkiva materice, dospeju izvan materice. Endometrioza je benigna bolest  koja može da uzrokuje ozbiljne tegobe. Na primer, tkivo iz materice može da dospe u trbušnu maramicu, zidove male karlice, jajnike, jajovode, mokraćnu bešiku, creva, pa čak i u pluća.

Hormonski disbalans – uzrok endometrioze

Smatra se da su lezije endometrijuma uzrokovane prekomernim lučenjem hormona prostaglandina i estrogena, usled čega se javljaju hronične upale. Endometrioza se može pojaviti kod svake žene koja ima menstruaciju, ali se ovaj problem češće javlja kod žena u reproduktivnom periodu, a najveća učestalost je u dobi od 25. do 35. godine.

Neplodnost je posledica stanja čak kod 50 odsto žena

Tokom endometrioze menstruacije su praćene bolom koji nekada može biti umeren, a nekada toliko jak da može da onesposobi ženu za svakodnevne aktivnosti. Naravno, stanje može uvek da se pogorša. Bol je intenzivniji tokom menstruacije, ali može se javiti, bez obzira na mesečni ciklus. Prisutno je krvarenje ili krvave mrlje između dve menstruacije, bol se javlja prilikom ili posle seksualnog odnosa, a najinteziviniji u donjem delu stomaka. Prema zvaničnoj statistici, oko 87 odsto žena pati od hroničnog bola u karlici.

Prema podacima Američkog udruženja za reproduktivnu medicinu neplodnost je posledica stanja kod 30 do čak 50 odsto žena sa endometriozom. Osim bola u karlici, javlja se i bol u bešici, posebno tokom menstruacije. Česte su i nesvestice, dijareja i konstipacija, mučnina, nadimanje posebno tokom menstruacije.

Godinama se čeka na dijagnozu

Intenzitet bola je različit za svakog pacijenta. Neke žene nemaju nikakve simptome, a stanje tek primete posle niza neuspelih pokušaja da ostanu u drugom stanju, dok druge imaju jak karlični bol. Ginekolozi ističu da mogu biti prisutni i grčevi ili oštar probadajući bol, koji čak može da ostavi ženu bez daha.Neke žene, na primer, opisuju bol kao „strujni udar“ ili „ubilačke grčeve“. Tokom ovulacije takođe je moguć tup bol.

Može proći 3 do čak 11 godina pre nego što se uspostavi konkretna dijagnoza endometrioze. Stanje je tada neizlečivo, ali postoji terapija koja može olakšati bol i druge simptome. Kod nekih žena simptomi nestaju sami po sebi kada uđu u menopauzu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Gorana
13:56, 24. 07. 2021.
Odgovori

2x sam operisala endometriozu. Vec 8 godina nemam ciste. U mom slucaju endometrioza je otkrivena na redovnom pregledu, ciste na oba jajnika. Nisam imala simptome, niti bolne menstruacije. Ostvarene 3 trudnoce, prirodno. 😊

Ļjilja
5:04, 08. 09. 2021.
Odgovori

Nisam mogla da zatrudnim. Na celipskopiji dr Elianac Garalejic nasla da je sve OK, ali da imam tackaste endometrioze. Posle 4 injekcije zoladexa odmah sam zatrudnela.

Jana Vuk Schagi
22:38, 08. 09. 2021.
Odgovori

Da li ima veze endometrioza sa nemanje ciklusa od uvek

Marija
14:32, 08. 12. 2023.
Odgovori

Imam endometriozu unutar zida ciklus mi je već godinu dana smanjen na 2 dana čak i 1 dan mesečno i imam bolove u dolnjem delu gde su jajnici .

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo