Naslovna / Zdravlje

Bol u bradavicama mogu izazvati razni uzročnici, a najčešće ovih 6

Priredio/la: M.R.|11:00 - 23. 07. 2021.

Bilo koji bol koji se javi u regiji bradavica ne treba zanemariti, posebno ako traje duže, jer on nekada može da ukaže i na rak dojke

bradavice-bol u bradavici- simptomi Bilo koji bol da se pojavi u predelu bradavici ne treba zanemariti, posebno ako traje duže Foto: Shutterstock

Bradavice su izuzetno osetljiv deo ženskog tela, a razlozi zašto mogu da bole su različiti. Kod nekih žena to mogu da budu i previše uska odeća ili neke infekcije kože, ali, bol u bradavicama često se može javiti pre ili tokom menstruacije, trudnoće ili dok žena doji. Ovaj bol ne treba zanemariti ako traje duže, jer može da ukazuje i na rak dojke, iako ova pojava ne spada u glavne simptome.

Loš izbor brushaltera i odeće

Previše uska garderoba, prvenstveno grudnjak, ali i majice ili košulje, mogu dovesti do pojačanog trenja i iziritirati kožu bradavica. Ovo može da bude posebno intenzivno kod ponavljanih pokreta poput trčanja, posebno ako u neadekvatnoj odeć trčite na dužim relacijama. Previše takvog trenja čak može izazvati i krvarenje bradavica.

Birajte garderobu koja nije previše uska i u kojoj i vaše bradavice mogu da „dišu“, a vodite računa i o izboru materijala i izbegavajte veštačke. Ako su bradavice preterano osetljive, pre dužeg trčanja ih zaštitite pamučnim tupferima ili mekom gazom. Ako povredite vrh bradavice iritacijom, nanesite antibiotsku mast, a zatim prekrijte sterilnom gazom.

Ekcem ili druga stanja iritacije kože

Bol, svrab i oticanje regije oko bradavica mogu biti i znaci dermatitisa. Ekcem (kontaktni atopijski dermatitis) nastaje usled suve kože, genetike ili problema sa imunološkim sistemom. Ukoliko je problem koji je izazvao iritaciju ili bol ekcem, trebalo bi što pre započeti sa lečenjem.

Dermatolog će vam možda prepisati neku od steroidnih krema ili losiona koji će uticati na uravnoteženje imunološkog sistema, u slučaju alergije tablete antihistaminika, hidratantnu ili neku kortikosteroidnu kremu. Ako simptomi ne prođu posle nekoliko nedelja, ili se pogoršaju, obavezno ponovo konsultujte stručnjaka, a posebno ako simptomi uključuju i groznicu, gnoj, jak bol ili crvenilo koje ne prolazi.

Menstruacija kao razlog bola

Bolne bradavice i dojke mogu biti znak da će ubrzo uslediti menstruacija, jer rast nivoa estrogena izaziva oticanje tkiva dojke. Bol bi trebalo da prestane nakon što dobijete menstruaciju, ili ubrzo posle toga.

Trudnoća čest uzrok, važno izabrati adekvatan grudnjak

Hormonske promene takođe uzrokuju osetljivost bradavica tokom trudnoće, pa može doći do jačeg oticanja dojki i bradavica. Kako se porođaj približava, može da dođe i do curenja sadržaja iz dojki, oslobađanja određene količine tečnosti. Zbog toga je izbor adekvatnog grudnjaka veoma važan u ovom periodu, a ako vas dojke bole nepodnošljivo, pitajte doktora koja sredstva za ublažavanje bolova je bezbedno uzimati tokom trudnoće.

Dojenje i zapušenje mlečnih kanala, mastitis i apsces

Dok beba ne uhvati lepo usnama dojku i ne krene sa izvlačenjem mleka, može se javiti bol u bradavici. Ako je sve kako treba, taj bol bi trebalo da prođe brzo.

Mastitis je infekcija mlečnih kanala i do njega dolazi kada u začepljene kanale uđu bakterije. Najčešće se javlja tokom dojenja, ali žene mogu da ga dobiju i u drugim životnim dobima. Zanimljivo je da od njega mogu da obole i muškarci. Ovi problemi se ne javljaju kod svake porodilje, a razlog su prepunjene grudi, neredovno dojenje ili loš položaj u kome beba doji, uz pojavu bakterija.

Simptom zapušenih mlečnih kanala su male crvene otekline i bol, koji su posledica zaostajanja mleka u određenim delovima dojke. Kod mastitisa to može biti samo jedna dojka, ili neki njen deo. Ako uz upaljenu dojku dojilja oseća i simptome groznice ili nešto slično gripu, najverovatnije se radi o infektivnom masitisu, što je siguran znak da su se u kanalima namnožile i bakterije.

Saveti za pomoć dojiljama

U cilju ublažavanja posledica zapušenih mlečnih kanala i smirivanja mastitisa, probajte najpre da promenite i poboljšate položaj bebe dok doji. Vodite računa o tome da vam grudnjak ne bude mali i da ne bude uži nego što bi trebalo, pošto ne sme da vrši pritisak na dojku i bradavicu. Ne stiskajte bradavicu sa dva prsta iako mame to često rade, budući da se tako remeti tok mleka. Ako osetite da vam to olakšava, pridržavajte dojku šakom dok beba sisa. U isto vreme, nežno masirajte deo dojke koji vas boli. Između dva podoja držite na upaljenoj dojci mlaku oblogu.

Gljivična infekcija koja napada bebu, ali i majku

Mlečac (soor) je gljivična infekcija koja se javlja na sluzokoži usne duplje bebe, a koja može da se prenese na bradavice. One postaju crvene, sklone pucanju, osetljive su na dodir uz osećaj peckanja i žarenja, a mogu da se pojave i bele mrlje. Odojče u ustima i na jeziku ima beličaste naslage. Obavezno je istovremeno lečenje i mame i bebe, čak iako se simptomi javljaju samo kod odojčeta, ili samo kod dojilje.

Za lečenje ovih infekcija biće vam potrebni antibiotici i nikako ih nemojte uzimati na svoju ruku zbog mleka i ukupnog zdravlja kako bebe, tako i vašeg.

Karcinom dojke

Bilo koji bol u dojci obično zabrine žene, pa mnoge pomisle i na najgore. Iako bol u bradavicama može biti znak ove bolesti stanja, retko kad je usamljeni ili glavni simptom. Podsećamo da ostali simptomi raka dojke mogu da budu:

  • bradavica koja se okreće prema unutra
  • crvenilo ili ljuštenje kože na dojci ili bradavici
  • učestalo oticanje tečnosti ili sekreta iz bradavice koji nemaju veze sa mlekom
  • otečeni limfni čvorovi ispod pazuha

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma ili neke druge promene, poput asimetrije, koja je uz to i bolna, hitno se javite lekaru.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo