Naslovna / Zdravlje

Alopecija je opadanje kose u pečatima. Lek još ne postoji, ali pomažu neki prirodni preparati

Priredio/la: M.R.|11:00 - 11. 07. 2021.

Alopecija se javlja kada naš imuni sistem pokuša da odbrani telo od stranih uticaja, poput virusa i bakterija, ali u tome ne uspe, već greškom „napada“ folikul dlake

alopecija-gubitak kose- opadanje kose-pečati Trenutno ne postoji lek koji može da izleči alopeciju u potpunosti Foto: Shuttesrtock

Alopecija (Alopecia areata) je stanje zbog kojeg opada kosa sa manjih delova kože glave, što, ako inače imate gustu kosu, može da bude i neprimetno. Međutim, ovi delovi mogu da se povežu, poprime formu pečata, i tada mesta sa kojih je kosa opala postaju i te kako vidljiva. Razvija se kada imunološki sistem napadne folikul dlake, što rezultira gubitkom kose, a u nekim slučajevima do opadanja dolazi i na obrvama, trepavicama, kao i na drugim delovima tela. Uglavnom se razvija polako, pa čak i ponavlja nakon većih vremenskih perioda, a stepen gubitka i ponovnog rasta kose varira od osobe do osobe. Trenutno ne postoji lek koji može da izleči alopeciju u potpunosti, ali postoje tretmani koji pomažu da kosa na oštećenim mestima brže raste i koji mogu da utiču na ponovno opadanje.

Uzroci pojave različiti, od lošijeg imuniteta do naslednih hroničnih bolesti

Kao i do svih autoimunih stanja, do alopecije dolazi kada naš imuni sistem pokuša da odbrani telo od stranih uticaja poput virusa i bakterija, ali u tome ne uspe, već greškom napada folikul dlake. Oni se onda smanjuju, oslabe i praktično prestaju da proizvode vlasi kose, što dovodi do njenog gubitka.

Naučnici još uvek nisu utvrdili tačan uzrok javljanja ovog stanja, ali se najčešće javlja kod osoba koji imaju porodičnu istoriju drugih autoimunih stanja, poput dijabetesa tipa 1 ili reumatoidnog artritisa. Takođe se veruje da su kod osoba koje su genetski već predisponirane, potrebni i određeni faktori u spoljnoj sredini i u okruženju kako bi se pokrenuo proces oboljevanja.

Prepoznajte simptome kako bi lečenje počelo što pre

Uglavnom nema dileme ako primetite opadanja kose u manjim flekama ili pečatima – verovatno je došlo do alopecije. Međutim, i neka druga stanja mogu da izazovu gubitak kose, pa je potrebno da se što pre javite lekaru, kako bi došlo do potvrde dijagnoze. Ono što ćete najpre primetiti je opala kosa u snopovima na jastuku ili dok se tuširate. Takođe, ako je već počelo ozbiljno opadanje u pečatima, to možete videti u ogledalu, ili će vam neko skrenuti pažnju ako je na delu glave koji ne vidite.

Površine sa kojih kosa opadne mogu biti prečnika i do nekoliko centimetara, ali i manje. Gubitak dlake može da se desi i na drugim delovima tela, poput obrva, trepavica i brade. Neki ljudi kosu izgube i na nekoliko mesta. U retkim slučajevima može doći i do dramatičnog gubitka kose a to je obično indikacija najtežih oblika lopecije:

  • alopecia totalis (gubitak kompletne kose sa kože glave)
  • alopecia universalis (gubitak dlake sa celog tela)

Moguće je, takođe, izgubiti sve dlake na rukama, nogama i koži glave, ali ne i na grudima, na primer, jer pos toje varijacije u oblicima bolesti. Postoje još i diffuse alopecia areata (difuzna alopecija koju karakteriše iznenadno stanjivanje kose po celoj površini kože glave) i ophiasis alopecia (ofijaza – gubitak kose na donjem delu vlasišta, uz vrat i njegov koren).

Razlike u manifestaciji kod muškaraca, žena i dece

Alopecija areata se javlja i kod muškaraca i kod žena, ali će se gubitak kose u većem obimu ipak javiti kod muškaraca. Takođe je i veća verovatnoća da ovi muškarci imaju porodičnu istoriju nekog stanja gubitka kose. Kod muškaraca dolazi do gubitka dlaka i na koži lica, na glavi i grudima, i najčešće se pojavljuje neujednačeno.

Kod žena, kosa se gubi sa kože glave, kao i u regiji obrva i trepavica. Češće se radi o manjim područjima koja su zahvaćena, do gubitka dolazi iznenada i može da dođe do agresivnog širenja.

Ovo stanje može da se razvije i kod dece, a pored gubitka kose, deca mogu imati i oštećenja na noktima, poput udubljenja ili lezija. Ovaj dodatni simptom mogu imati i odrasli, ali je češći kod dece.

Stres kao redovni pratilac alopecije

Prema Nacionalnoj fondaciji za alopeciju areata, deca mlađa od 5 godina obično ne doživljavaju veliki emocionalni uticaj pri razvitku ovog stanja. Međutim, nakon 5. godine života, gubitak kose može da bude traumatičan jer deca počinju da primećuju kako se razlikuju od drugih koji im se zbog toga mogu izrugivati. Ako primetite da dete zbog ovoga pati ili se povlači u sebe, obavezno konsultujte stručnjaka.

Alopecija je stresna i za odrasle, pa se tako neki ako imaju agresivnu fazu bolesti odlučuju i za perike. I to je jedno od rešenja ako već ne možete da podnesete psihološki pritisak, ali stručnjaci uvek savetuju prihvatanje stanja i izgleda kao prvi korak u prevazilaženju problema.

Medicinski tretmani

Utrljavanje lekova u kožu glave je najčešći vid medicinskih tretmana protiv alopecije. Neki od najviše zastupljenih lekova su minoksidil (delotvoran ua ograničenu alopeciju), antralin i kortikosteroidne kreme poput klobetazola, koji smanjuju uplane procese folikula dlake. Lokalna imunoterapija je tehnika u kojoj se hemikalija poput difenciprona nanosi na kožu da bi izazvala nešto poput alergijskog osipa nakon koga u roku od šest meseci kosa počinje da raste.

Injekcije steroida su uobičajena opcija za blagu, neujednačenu alopeciju tako što se iglicama ubrizgavaju steroidi u pogođenu, golu kožu na koj nema dlake. Ovaj tretman se mora ponoviti svakih mesec do dva i ne sprečava nastanak novog gubitka kose.

Tablete kortizona ponekad se koriste za opsežnu alopeciju, ali zbog mogućnosti neželjenih efekata, o ovoj opciji, kao i o svim drugim vidovima lečenja, treba da razgovarate sa svojim lekarom. I oralni imunosupresivi poput metotreksata i ciklosporina deluju blokirajuće na odgovor imunološkog sistema, ali se ne mogu koristiti duži vremenski period zbog rizika od neželjenih efekata, poput visokog krvnog pritiska, oštećenja jetre i bubrega, i povećanog rizika od ozbiljnih infekcija i vrsta karcinoma zvana limfom.

Terapija svetlošću se naziva i fotokemoterapija ili fototerapija, i to je vrsta zračenja koja koristi kombinaciju oralnih lekova koji se zovu psoraleni, i UV svetlost.

Prirodni tretmani za pomoć u lečenju alopecije

Neki osobe sa alopecijom areata biraju alternativne terapije za lečenje, a neka od njih su

  • aromaterapija
  • akupunkturaprobiotici
  • probiotici
  • laserska terapija niskog nivoa (LLLT)
  • vitamini (cink i biotin)
  • napici od aloe vere i gelovi od aloje za lokalnu upotrebu
  • sok od luka
  • esencijalna ulja poput čajevca, ruzmarina, lavande i nane
  • druga nerafinisana ulja – kokosa, ricinusa, masline i jojobe
  • masaža vlasišta biljnim suplementima (zelenog čaj, kineskog hibiskus)

Međutim, većina alternativnih terapija nije testirana u kliničkim ispitivanjima, pa njihova konačna efikasnost u lečenju gubitka kose nije poznata i razlikovaće se od osobe do osobe. Pre nego što isprobate bilo koji biljni ili vitaminski dodatak, posavetujte se sa stručnim licem.

Promena ishrane i dijetalni režim mogu da pomognu

Hrana koja sadrži veliku količinu šećera, prerađene namirnice, grickalice i alkohol, utiču na zapaljenske procese u našem organizmu. 

Za osobe sa dijagnozom autoimunih preporučuje se primena tzv. „antiinflamatornog“ dijetalnog režime ishrane. To će svakako pomoći u smanjenju autoimunskog odgovora u telu, i uticati na sprečavanje novih turnusa gubitka kose. Temelj ove ishrane su voće i povrće poput borovnica, orašastih plodova, semenki, brokolija, cvekle i nemasnog mesa.

I generalno, uravnotežena ishrana sa integralnim žitaricama, voćem, povrćem i nemasnim mesom, korisna je za naše celokupno zdravlje iz mnogih razloga, a ne samo za smanjenje upale.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Saša
10:37, 18. 08. 2021.
Odgovori

U svetu su počeli sa terapijom JAK inhibitorom ruksolitinib koji daje odlične rezultate čak i kod totalne alopecije. Kod nas će ovo teško da bude odobreno za alopeciju. Ovde lek možeš da dobiješ samo ako umireš.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo