Naslovna / Zdravlje

Šta je SPF, kako deluju kreme za zaštitu od sunca i najčešća pitanja o sunčanju

Priredio/la: I. V.|15:00 - 02. 07. 2021.

Kako deluje SPF zaštita, koliko često se nanosi krema za sunčanje, da li je zaštita potrebna ljudima tamnije boje kože…

spf-zaštita od sunca-UVA zraci-UVB zraci SPF govori koliko je proizvod efikasan u blokiranju štetnih sunčevih zraka Foto: Shutterstock

Izlazak na sunce, posebno u letnjem periodu, podrazumeva obaveznu zaštitu kože i korišćenje krema sa oznakom SPF, odnosno sa zaštitinim faktorom. Mazanje kreme za sunčanje, odnosno za zaštitu kože od sunca, svakako je bolje nego da je uopšte ne koristite, a najbolje je odabrati kremu sa UV zaštitom širokog spektra od najmanje SPF 30. Inače, ove preporuke se odnose na ljude svih tonova kože.

Šta je SPF?

Krema za boravak na suncu štiti našu kožu upijajući ili odbijajući ultraljubičaste (UV) zrake sunca. Sve kreme za sunčanje su označene brojem zaštitnog faktora (SPF), koji govori koliko je proizvod efikasan u blokiranju štetnih sunčevih zraka.

Sunce emituje dve vrste zračenja – UVA i UVB zrake koji utiču na kožu.

UVA zraci uzrokuju prerano starenje i opuštanje kože, nastanak bora i staračkih pega.
UVB zraci su kancerogeniji i često su odgovorni, odnosno glavni uzrok nastanak opekotina od sunca.  UVA zraci takođe čine UVB zrake reaktivnijim, tako da u kombinaciji, ovde dve vrste zračenja mogu biti smrtonosnije.

Kako deluje SPF?

SPF deluje tako što proširuje prirodnu odbranu vaše kože protiv sunčevih zraka. Na primer, SPF od 15 pruža oko 15 puta veću zaštitu od vaše normalne kože, bez kreme za sunčanje. SPF od 50, tada bi pružio 50 puta veću zaštitu od kože bez kreme. Odabir kreme za sunčanje širokog spektra znači da je to vrsta kreme za sunčanje koja će blokirati i UVA i UVB zrake. SPF oznake odnose se samo na UVB zrake, mada neke kreme za sunčanje štite i od UVA zraka. Krema za sunčanje širokog spektra znači da krema za zaštitu od sunca blokira i UVA i UVB zrake zato je najbolje uvek odabrati preparat širokog spektra delovanja.

Šta znače SPF brojevi?

SPF brojevi pokazuju koliko dobro proizvod apsorbuje UV zrake. Što je veći broj, to je veća zaštita koju nudi određeni preparat.

SPF 15 obezbeđuje 93,3 procenta apsorpcije UVB zraka koji uzrokuju opekotine na koži.
SPF 30 pruža 96,7 procenta apsorpcije UVB.
SPF 45 pruža 97,8 procenta apsorpcije UVB.
SPF 50 obezbeđuje 98 procenata apsorpcije UVB.
Neki pogrešno veruju da vam SPF govori koliko dugo se možete sunčati bez zadobijenih opekotina. Dužina vremena koje možete bezbedno provesti na suncu takođe zavisi od jačine UV zraka kojima ste izloženi.

Treba naglasiti da su UV zraci intenzivniji u sledećim vremenskim uslovima:

Između 10 i 16 časova
Tokom vedrih dana
Na većim nadmorskim visinama i bliže ekvatoru
Kada sunce ima odraz uz pomoć snega, vode ili peska.

Mogu li duže da ostanem na suncu ako koristim kremu sa većim SPF ?

Ovo je najčešće pitanje osoba koje mnogo vremena provode na suncu kako bi dobile bronzani ten. Ako volite da se sunčate, trebalo bi da znate da veći SPF ne znači da možete duže ostati na suncu. Sve kreme za sunčanje, bez obzira na SPF, moraju se ponovo nanositi najmanje svaka 2 sata, posebno nakon plivanja i ako se dosta znojite ili mnogo vremena provodite u vodi . Idealno bi bilo da na kožu nanesete kremu za sunčanje 30 minuta pre izlaska na sunce.

Da li mi je potreban visok zaštitni faktor ako imam tamnu kožu?

Mnogi ljudi pogrešno veruju da osobama sa tamnijom kožom ne treba krema za sunčanje. Međutim, istraživanja su pokazala  da su stope smrtonosnog raka kože veće među učesnicima studije crne boje kože.

Postoje li prirodni preparati za zaštitu od sunca?

Kreme za sunčanje označene kao „prirodne“ obično su na bazi minerala. Međutim, brojni potrošački izveštaji otkrili su da većina krema za sunčanje na bazi minerala ne deluje dobro kao preparati sa hemikalijama i aktivnim sastojcima. Ako tražite potpuno prirodno sredstvo za zaštitu od sunca, jedna studija otkrila je da bi odabir kreme za sunčanje na bazi maslinovog ulja ili kokosovog ulja mogla da pomogne u pružanju najveće zaštite. I maslinovo ulje i kokosovo ulje imaju prirodnu zaštitu od oko SPF 8, tako da kreme za sunčanje koje ih koriste kao bazu imaju dobru prirodnu SPF podlogu.

Koje kreme za sunčanje mogu da koriste bebe i mala deca?

Bebe ne smeju da se sunčaju, upozoravaju stručnjaci. Najbolje je da bebe mlađe od 6 meseci držite u senci, u hladu, i oblačite ih u zaštitnu odeću kada ih uvodite u vodu kako biste sprečili izlaganje nežne kože suncu. Trebalo bi  izbegavati upotrebu kreme za sunčanje kod beba mlađih od 6 meseci. Krema za sunčanje može biti potencijalno štetna za bebe zbog rizika od neželjenih efekata hemikalija u preparatima namenjenim za zaštitu od sunca. Za decu je najbolje birati kreme od 30+ SPF iako je većina njih od SPF 50.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo