Naslovna / Zdravlje

Šta sve može da otkrije i proveri test „6 minuta hodanja“

Priredio/la: D.T.|17:00 - 04. 07. 2021.

Test se sada sve više koristi i kao provera stanja posle srčanog ili moždanog udara, ali kao pokazatelj toka bolesti kod reumatskih i neuroloških pacijenata

test-trčanje-napor-opterećenje Test je u početku zamišljen da pomogne u proceni pacijenta sa kardiopulmonalnim problemima Foto: Shutterstock

Test „6 minuta hodanja“ 6MWT najčešće se koristi kako bi se utvrdila tolerancija organizma na napor. Njime se proverava fizička kondicija i utvrđuje da li postoji neki zdravstveni problemi. Ovaj test je jednostavan i siguran i meri distancu koju osoba može da pređe u roku od 6 minuta. Najčešće se koristi kao pokazatelj oporavka posle neke bolesti, ali i način je da doktori procene kako će pacijent podneti, na primer, neku komplikovanu operaciju.

Za šta se koristi test „6 minuta hodanja“

• Za procenu kardiovaskularnih i respiratornih bolesti
• Procenjuje funkcionalni kapacitet i nedijagnostikovanu netoleranciju prema vežbanju
• Predviđa  mortalitet i morbiditet u određenim grupama pacijenata
• Procenjuje neobjašnjivu dispneju i nesrazmerne simptome testovima odmora
• Procenjuje potrebu za terapiju kiseonikom
• Proceniti odgovor na terapiju / intervenciju
• Daje osnovne podatake za preoperativni ili drugi zahvat.

Kome je namenjen ovaj test

Test 6MWT se može koristiti kod dece predškolskog uzrasta (2-5 godina), dece (6-12 godina), odraslih (18-64 godine), kao i starijih osoba (65+) sa širokim spektrom dijagnoza. Test je u početku zamišljen da pomogne u proceni pacijenta sa kardiopulmonalnim problemima, ali je postepeno uvođen u brojne druge uslove. Procenjuje funkcionalni kapacitet pojedinca i pruža dragocene informacije u vezi sa svim sistemima tokom fizičke aktivnosti, uključujući plućni i kardiovaskularni sistem, cirkulaciju krvi, neuromišićne jedinice, telesni metabolizam i perifernu cirkulaciju.

U kojim stanjima se može koristiti 6MWT test

Test „6minuta hodanja“ može se koristiti kod određenih pacijenata obolelih od:

Artritisa
Fibromialgije
Multipla skleroze
Parkinsonove bolesti
Oštećenja kičmene moždine
Srčanog udara
Poremećaja mišića
Spinalne mišićne atrofije…

Šest minuta na ravnoj i tvrdoj podlozi

Test meri distancu koju pacijent pređe za šest minuta na ravnoj i tvrdoj podlozi. Tokom testa proverava se respiratorni i kardiovaskularni sistem, cirkulacija, snaga mišića. Cilj je da ta distanca bude što duža. Često se na ovaj način proverava stanje pacijenta sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća, hroničnim bronhitisom, emfizemom.

U fokusu srce i pluća

Uz pomoć ovog testa se kontroliše plućna hipertenzija, intersticijska bolest pluća, srčana slabost. Test je pre svega i zamišljen s ciljem da proceni funkciju srčanog i respiratornog sistema, brzinu otkucaja srca i krvni pritisak. Sada se sve više koristi i kao provera stanja posle srčanog ili moždanog udara, ali i kao pokazatelj toka bolesti kod reumatskih i neuroloških pacijenata.

Merenja pre testa

Pre testa meri se puls, krvni pritisak, nivo kiseonika u plućima, ispituje se koliko osoba može da izdrži bez daha. Pacijent može da uspori ili napravi pauzu ako je neophodno. Takođe se proverava se da li postoje problemi s disanjem ili bol u grudima.

Priprema za test

Pre primene testa ne preporučuju se teški obroci, tesna odeća i obuća koja će da ometa pokrete, ne treba pušiti, piti alkohol ili vežbati. Osobe koje imaju neko pomagalo mogu ga koristiti pri testu, ali nije dozvoljena pomoć druge osobe. Meri se stanje organizma pre i posle testa, a rezultati služe stručnjacima da ustanove da li oporavak ide svojim tokom. Test može biti i upozorenje da je možda došlo do pogoršanja stanja, pa se stoga smatra za dobar način da doktori na vreme reaguju i zaustave negativnu progresiju bolesti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo