Naslovna / Zdravlje

Alergije noću dosežu vrhunac, a da bi spavali – pridržavajte se saveta alergologa

Priredio/la: D.T.|15:00 - 08. 07. 2021.

Alergijski koktel u kasnim satima može da se izbegne i tako  spreče besane noći

alergija. nesanica-polen-kijanje Kućni ljubimci treba da borave van spavaće sobe Foto: Shutterstock

Noćni sati su kritično vreme kada alergijske bolesti, iz mnogih razloga, dosežu vrhunac. Kijanje, nos koji curi, suzenje očiju, najčešći su simptomi sezonskih alergija, koji se pojačavaju tokom noći, donoseći još jednu neprijatnost – nesanicu. Ovaj problem možete lako rešiti uz malo discipline – nabavite još jedan jastuk, zatvorite prozore, izbacite kućnog ljubimca iz spavaće sobe…

Spavajte na uzdignutom uzglavlju

– Simptom alergija se mogu pogoršati tokom noći. Kada legnemo, sadržaj iz nosa, počinje da se sliva kroz grlo, zahvaljujući anatomiji ovih organa. Sve ovo može usloviti pogoršanje alergije, jer se javlja  pojačan kašalj, šištanje, prisutne su poteškoće pri disanju, objašnjavaju alergolozi i imunolozi. Pokušajte da poduprete glavu još jednim jastukom i rešite problem, savetuju oni.

Spavaća soba sa što manje nameštaja

Koncentracija polena raste tokom noći i dostiže maksimalne koncentracije u jutarnjim satima. Ukoliko je soba puna prašine i buđi, može da nastane pravi alergijski koktel tokom noći. Mnogo ljudi je alergično na predmete iz sobe. Tepisi, zavese, dušeci mogu da budu ispunjeni alergenima i zbog toga su spavaće sobe najtaktičnija mesta, smatraju stručnjaci koji savetuju da maksimalno ograničite količinu nameštaja i propratnu opremu u spavaćoj sobi. Nemeštaj mora redovno da se briše i usisava, a preporučeno je i korišćenje dobrog prečišćivača vazduha. Ukoliko imate ozbiljnih problema sa alergijom, tokom noći zatvorite prozor u spavaćoj sobi, kako biste maksimalno ograničili koncentraciju polena.

Kućni ljubimci van spavaće sobe

Dlaka kućnih ljubimaca koja se krije u tepihu ili na meblu ležaja ili fotelje može pogoršati stanje alergije, zato ne bi trebalo da dozvolite kuci ili maci da se penje na krevet. Alergolozi smatraju da kućni ljubimci treba da borave van spavaće sobe, jer ta mera je od velike pomoći. 

Polen na odeći

Veoma lako polen iz spoljne sredine može da se unese u kuću. Kosa, koža i odeća su najčešći putevi transmisije stoga je najbolje da u vreme sezonskih alergija, redovno perete kosu i odeću. Takođe, ne zaboravite i da ljubimac kojeg ste izveli u šetnju parkom može na krznu uneti u kuću mnoštvo polena.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo