Naslovna / Zdravlje

Ovulaciju je najsigurnije pratiti uređajima nove tehnologije – higijenski su i najprecizniji

Priredio/la: I. V.|8:18 - 24. 06. 2021.

Ako ste se umorili da pratite ovulaciju računanjem dana ciklusa, od predpostavljanja kada bi plodni mogli da dođu, ako ste umorni od mokrenja na tračice… nove tehnologije donose i nove metode

ovulacija-kalendar- trudnoća Samo 12,7 odsto žena pravilno proceni svoj dan ovulacije Foto: Shutterstock

Prosečni menstrualni ciklus traje od 28 do 35 dana, a ovulacija se obično dešava između 11. i 21. dana ciklusa. Hormon koji se naziva luteinizirajući hormon (LH), koji spada u polne hormone, tada pokreće oslobađanje jajne ćelije koja je u tom trenutku najzrelija. U isto vreme, cervikalna sluz postaje klizavija kako bi pomogla spermatozoidima da lakše stignu do jajne ćelije. Ovo su činjenice sa kojima bi svaka žena trebalo da bude upoznata, posebno u slučajevima kada prati svoje telo i iščekuje najplodnije dane kako bi ostala trudna. Ali, treba imati u vidu i rezultate istraživanja rađenih prethodnih godina, koji pokazuju da samo 12,7 odsto žena pravilno proceni svoj dan ovulacije. 

Seks tokom ovulacije daje veću šansu za začeće

Žene se rađaju sa oko 1 do 2 miliona jajnih ćelija, ali, kako objašnjavaju ginekolozi, otpuštaju samo 300 do 400 jajašca tokom ovulacije. Jajne ćelije putuju duž jedan od dva jajovoda koji se spajaju do materice. Ukoliko se žena nalazi u takozvanim plodnim danima, spermatozoidi mogu da oplode jajnu ćeliju na putu do materice. Ako se oplodnja ne desi u roku od 24 sata, od kada jajna ćelija napusti jajnik, ona se na neki način raspadne. S druge strane, sperma može da živi od 3 do 5 dana, pa ukoliko žena zna kada ovulira, to može pomoći njoj i partneru da planiraju seks kako bi najverovatnije zatrudnela. Naravno, da bi se eventualna trudnoća desila, potrebno je pratiti ciklus ovulacije.

Neophodno praćenje najplodnijih dana

Generalno, po mišljenju stručnjaka, najbolja šansa za trudnoću je kada se seks dešava dan ili dva pre ovulacije. Naravno, ovo pravilo važi ukoliko žena ima redovan 28-dnevni ciklus. Tada bi trebalo da odbrojavate 14 dana unazad od kada očekujete da počne sledeća menstruacija. Seks bi u tom slučaju trebalo planirati svaki drugi dan – recimo, 12. i 14. dana. Stručnjaci podsećaju da ne treba preterivati, jer svakodnevni seks može da smanjiti efikasnost sperme. Međutim, ako ne spadate u grupu dama koje imaju redovan ciklus, vama će biti potreban neki vid pomoći koja će vam olakšati da pratite dane ovulacije.

Praćenje ovulacije na osnovu temperature tela

Nakon što telo oslobodi jajnu ćeliju, hormon progesteron počinje da gradi i održava sluznica materice. Taj proces dovodi do toga da temperatura tela počinje lagano da raste raste. Merenje telesne temperature, svako jutro, pre nego što ustanete, može pomoći da saznate da li ste ovulirali. Toplomere možete nabaviti u apotekama ili drogerijama, jeftini su, ali određivanje ovulacije nije toliko pouzdano i sigurno kao neki drugi načini praćenja kada nastupaju „plodni dani“.

Predviđanje ovulacije pomoću hormona

Luteinizirajući hormon LH ima zadatak da pokrene jajnike da oslobode jajne ćelije. Dejstvo, „napad“ LH hormona  obično se dogodi 36 sati pre oslobađanja jajne ćelije. Praćenje ovulacije pomoću hormona može se raditi uz pomoć kompleta, testa za ovulaciju koji proveravaju nivo LH hormona u urinu, koji će vam pomoći da odredite dan ovulacije. Komplet ima dovoljno test traka kako biste mogli da proveravate nivo LH nekoliko puta tokom  menstrualnog ciklusa. Započnite testiranje nekoliko dana pre nego što mislite da biste mogli da ovulirate, a zatim ponovite nekoliko puta tokom sledećih nekoliko dana kako bi se tačno utvrdio dan. Kada je nivo LH hormona najviši, znači da ste u plodnim danima. Ovi testovi takođe se mogu nabaviti u apotekama i drogerijama i dosta su precizni. Jedna od mana, po mišljenju korisnica, jeste što nisu baš najpraktičniji i zahtevaju posebnu „logistiku“ kao i testiranje u okviru svog doma.

Testovi za praćenje nivoa progesterona

Ovi testovi mogu da otkriju da li imate ovulaciju. Oni analiziraju nivo progesterona metabolita (pregnanediol glukuronid ili PdG) na osnovu urina. Nivo PdG obično raste 24 do 36 sati nakon ovuliracije, tako da su testovi dosta tačni. testiranje bi trebalo započeti pre očekivanog menstrualnog ciklusa. Uz pomoć tračica, koje su sastavni deo testa, može se proveravati nivo progesterona tokom ciklusa.

Praćenje ovulacije na osnovu promena u pljuvački

Naučnici su utvrdili da se ženska pljuvačka menja na osnovu količine hormona estrogena u njenom telu. Tokom mesečnog ciklusa, beleži se veliki porast estrogena, nekoliko dana pre ovulacije, kao i još jedan manji porast, nekoliko dana pre nego što se menstruacija završi. Praćenje ovulacije na osnovu testa pljuvačke smatra se jednim od jednostavnijih savremenih testova za korišćenje, jer ne zahteva posebne uslove za testiranje – brzi test možete obaviti bilo kada, u bilo kom trenutku, bez neke velike logistike.

Kalendar ovulacije na osnovu daha

Pored testa pljuvačke, još moderniji, najsavremeniji način praćenja ovulacije je test na osnovu daha žene. Mali ručni uređaj i aplikacija funkcinišu tako što meri i prati pojedinačne obrasce ovulacije i ciklus plodnosti na osnovu daha, u roku od 60 sekundi. Na osnovu dnevnog merenja ugljen-dioksida CO2, tehnologija očitava zasićenje CO2 dahom, a  algoritam sa neverovatnom tačnošću identifikuje gde se tačno nalazite što se tiče ciklusa ovulacije. Najbolje od svega je što uz pomoć aplikacije za mobilni telefon dobijate jasan pregled plodnih dana.

Prednost novih tehnologija

Bez obzira na to koji test za praćenje ovulacije odaberete, imajte na umu da je prednost novih tehnologija ta što ne zahteva od vas previše napora. Ne morate da računate dane ciklusa, sabirate i oduzimate, da predpostavljate kad bi plodni mogli da dođu, ne morate da mokrite po tračicama i štapićima, niti da doživljavate stres svaki put kad ujutru zaboravite da izmerite telesnu temperaturu. Uređaji za praćenje ovulacije najnovije tehnologije mogu se koristiti u bilo koje doba dana, a i najhigijenski su metod da saznate kada ste u plodnim danima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo