Naslovna / Zdravlje

Prva vakcina protiv Alchajmerove bolesti prošla test bezbednosti na ljudima

Priredio/la: I. V.|7:55 - 17. 06. 2021.

Kandidat za lek – vakcinu AADvac1 protiv Alchajmerove bolesti pacijenti dobro podnose, bezbedna je, a i da daje odgovor na određene markere bolesti

alchajmerova bolest-vakcina-lek Pacijenti bezbedno podnose prvu eksperimentalnu vakcinu Foto: Shutterstock

Prva eksperimentalna vakcina dizajnirana da zaštiti od Alchajmerove bolesti prošla je najnoviju fazu ispitivanja na ljudima, saopštili su naučnici u novoj studiji, a rezultati studije objavljeni su u časopisu Nature Aging. U kliničkoj studiji faze II pokazalo se da kandidat za lek AADvac1, koji je razvila biotehnološka kompanija Axon Neuroscience, pacijenti bezbedno podnose, kao i da daje odgovor na određene markere bolesti.

Visok nivo odgovora antitela na imunoglobulin G

U testovima sa 193 pacijenta sa blagom Alchajmerovom bolešću, 117 ih je dobilo vakcinu AADvac1, dok je ostatak delovao kao kontrolna grupa, koja je primila placebo. U nasumičnom ispitivanju sprovedenom tokom 24 meseca, učesnici koji su dobijali AADvac1 uzimali su vakcinu na bazi peptida, u 11 doza primenjenih tokom ispitivanja i pokazali visok nivo odgovora antitela na imunoglobulin G (IgG). Istraživači očekuju da bi ovo moglo da učini AADvac1 vakcinu efikasnom protiv štetnih agregacija tau proteina u mozgu, koji se smatraju jednim od primarnih obeležja ove bolesti.

Vakcina utiče na sporiju neurodegeneraciju

U prilog tome, najnovije ispitivanje pokazalo je da je vakcina AADvac1 povezana sa sporijom akumulacijom proteina lakog lanca neurofilamenta (NfL), što ukazuje na sporiju neurodegeneraciju u poređenju sa pacijentima koji su primali placebo.

– Koliko ja znam, ovo je prvi put da je tau-ciljana imunoterapija pokazala jasne dokaze uticaja na neurodegenerativni proces i snažnu indikaciju kliničkog efekta kod pacijenata sa potvrđenim profilom biomarkera Alchajmerove bolesti – izjavio je Petr Novak, prvi autor studije i viši naučnik za klinička istraživanja u Axon Neuroscience. Ali, iako je ovaj „efekat modifikovanja bolesti“ definitivno obećavajući, eksperimentalna terapija još uvek nije pokazala uverljive znake da na značajan način deluje tako što bi se suprotstavljala opadanju kognitivnih sposobnosti u čitavom spektru pacijenata sa Alzheimerovom bolešću. „Nisu pronađeni značajni efekti u kognitivnim i funkcionalnim testovima na čitav uzorak studije“, naveli su istraživači u svojoj studiji.

Lek koji ljudi dobro tolerišu je uspeh

Uprkos tome, vredi imati na umu da su ovi rezultati dobijeni iz relativno malog kliničkog ispitivanja u ranoj fazi II, namenjenog prvenstveno ispitivanju sigurnosnog profila eksperimentalne vakcine. Po tom rezultatu, lek koji se dobro toleriše ocenjen je kao uspeh, ne pokazujući klinički značajne neželjene reakcije pripisane AADvac1. Što se tiče toga da li AADvac1 može da ispuni obećanja o uspešnom lečenju kognitivnog opadanja, istraživači kažu da će nam biti potrebno veće ispitivanje koje će obuhvatiti više pacijenata, kao i više pacijenata čija je demencija posebno povezana sa tau patologijom.

Veza sa tau proteinom

Sa 193 pacijenta uključenih u kompletnu analizu, studija je osposobljena da otkrije samo velike efekte na kliničke krajnje tačke, naveli su istraživači, napominjući da mnogi pacijenti u studiji nisu ispunili određene kriterijume povezane sa tauom za dijagnostičke biomarkere. Drugim rečima, uprkos dvosmislenosti nekih nalaza, ovde još uvek ima nekih pozitivnih signala, posebno kada je analiza usredsređena na pacijente čija je bolest povezana sa biomarkerima koji pokazuju da je tau protein odgovoran za njihovo stanje, i koji bi najverovatnije reagovali na novu vakcinu koja cilja tau.

U određenom podskupu od 109 pacijenata, koji su najverovatnije bili pozitivni i na amiloidne i na tau biomarkere, procene njihovog stepena demencije i svakodnevnih životnih aktivnosti sugerisale su da je lečenje AADvac1 potencijalno usporilo njihov kognitivni i funkcionalni pad za oko 30 procenata u poređenju sa placebo grupom – iako je potrebno mnogo više istraživanja, priznaju istraživači.

Nova ispitivanja kreću krajem ove ili početkom 2022.

Iako još uvek ima mnogo pitanja o AADvac1, to nije naročito neobično, kažu istraživači, s obzirom na izazovan  domen lečenja Alchajmerove bolesti. Samo prošle nedelje, FDA je odobrila svoj prvi novi lek za Alchajmerovu bolest posle skoro dve decenije, a još uvek postoji mnogo nepoznanica o njegovoj efikasnosti. Istraživači se nadaju da će buduća klinička ispitivanja sa AADvac1 otkriti jasnije indikacije njegove efikasnosti u ublažavanju težine Alchajmerove bolesti. U tom cilju, planirano je da studija IIb, koja se fokusira na pacijente sa biomarkerima tau i amiloida, započne kasnije ove godine ili početkom 2022. godine.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo